Hoeveel schadevergoeding na een verkeersongeval?

In het kort

 • Als uw letselschade de schuld is van een ander, heeft u recht op schadevergoeding
 • Er is sprake van letselschade indien u door toedoen van een ander lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen
 • Smartengeld is vergoeding van de schade die u niet rechtstreeks financieel raakt. Het is schadevergoeding voor de door u geleden pijn en verdriet
 • Is iemand anders aansprakelijk , dan kost onze hulp u helemaal niets. De kosten van onze juridische bijstand worden namelijk meegenomen in uw schadevergoeding
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een verkeersongeval heeft een grote impact op uw leven. Niet alleen bent u erg geschrokken, ook kunt u te maken krijgen met hoge medische kosten of met verminderde inkomsten. Als uw letselschade de schuld is van een ander, heeft u recht op schadevergoeding. Maar hoeveel schadevergoeding na een ongeluk kunt u eigenlijk vorderen?

Wanneer u zelf slachtoffer bent van een ongeval en hierdoor letselschade hebt opgelopen, dan kunt u geheel vrijblijvend laten bekijken hoeveel schadevergoeding na een ongeval u kunt krijgen. Is iemand anders aansprakelijk, dan kost onze hulp u bovendien helemaal niets. De kosten van onze juridische bijstand worden namelijk meegenomen in uw schadevergoeding.


Wilt u meer weten over onze kosteloze rechtsbijstand? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of doe onze letselschadetest!


Schadevergoeding berekenen

Er is sprake van letselschade indien u door toedoen van een ander lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen. Om uw letselschade te compenseren zal de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval u schadevergoeding moeten betalen. Schadevergoeding na een verkeersongeval berekenen is niet eenvoudig, er dient rekening te worden gehouden met verschillende schadecomponenten. Deze zijn grofweg in te delen in de categorieën materiële letselschade en immateriële letselschade. Deze laatste categorie wordt ook wel ‘smartengeld’ genoemd. Het smartengeld kan pas aan het einde van de letselschadezaak als schadevergoeding worden geclaimd.

Vergoeding materiële letselschade

Onder materiële letselschade wordt bijvoorbeeld verstaan:

 • Schade aan uw auto of motor (schadevergoeding motorongeluk)
 • Schade aan uw kleding
 • Medische kosten (voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, fysiotherapie etc.)
 • Reiskosten (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, huisarts of fysiotherapeut)
 • Verlies van verdienvermogen
 • Kosten voor huishoudelijke hulp (voor taken die u zelf niet meer kunt doen)
 • Verlies zelfwerkzaamheid (u kunt bepaalde klussen in en om het huis niet zelf meer doen)

Hoeveel smartengeld na ongeluk

Zoals aangegeven heeft u na een ongeluk zowel recht op schadevergoeding voor uw materiële letselschade, als schadevergoeding voor uw immateriële letselschade. Het ‘smartengeld’ dus. Smartengeld is vergoeding van de schade die u niet rechtstreeks in uw portemonnee raakt. Het is schadevergoeding voor de door u geleden pijn, verdriet en eventuele ontsiering van uw lichaam. Hoeveel schadevergoeding er geclaimd kan worden, is per letselschadezaak verschillend en erg persoonsafhankelijk. Als u betrokken bent geraakt bij een ongeval en letselschade heeft opgelopen, doet u er verstandig aan om contact op te nemen met onze letselschade specialisten. Zij kunnen u helpen met het berekenen van uw schadevergoeding.

Onderbouwen schadevergoeding na ongeluk

Na een ongeluk kunt u niet zomaar een schadevergoeding claimen bij de tegenpartij. U dient uw vordering goed te onderbouwen met allerhande (schriftelijk) bewijs. Dit is niet eenvoudig. Het is echter wel belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Hiervoor kunt u zich laten bijstaan door een letselschade jurist. B&O Letselschade heeft de juridische kennis en ervaring en zorgen ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waarop u recht heeft. Onze juristen verzorgen de aansprakelijkstelling, de berekening van letselschade, het indienen van de letselschade claim en de afwikkeling van uw zaak.

Welke schade kan ik claimen?

Hoeveel schadevergoeding u kunt claimen is afhankelijk van de kosten en gederfde inkomsten waarmee u te maken heeft gekregen. Alle door uw letsel veroorzaakte schade komt in principe voor vergoeding in aanmerking. Letselschade bedragen kunnen uit onder andere de volgende schadeposten bestaan:

 • Medische kosten
 • Extra reiskosten
 • Verlies aan inkomen
 • Verlies aan zelfwerkzaamheid
 • Schade aan persoonlijke bezittingen (auto, fiets, bril, kleding, telefoon, laptop)
 • Studievertraging
 • Telefoon- en portokosten
 • Aanpassingen aan de woning of verhuiskosten
 • Zinloos geworden uitgaven, zoals een abonnement op de sportschool
 • Juridische kosten (onze kosten)
 • Economische kwetsbaarheid

Ook als u passagier was van een automobilist en u raakt betrokken bij een verkeersongeval heeft u recht op letselschadevergoeding die u kunt claimen bij de aansprakelijke partij. Dit valt namelijk onder de “Schuldloze Derde Regeling“. Bovendien is het van belang dat uw schadeclaim na een verkeersongeval op tijd wordt ingediend bij de tegenpartij, anders heeft u mogelijk kans op verjaring van uw letselschadezaak. Het is daarom zaak om snel te handelen na een aanrijding en het claimen van uw schadevergoeding in gang te zetten.

Hulp bij claimen schadevergoeding aanrijding

Het claimen van een schadevergoeding na een aanrijding kan een complexe zaak zijn. Zeker bij zaken met veel schadeposten is het belangrijk dat het afhandelen van een zaak zorgvuldig gebeurt. Onze ervaren letselschadejuristen helpen u daar graag bij, zodat u zich kunt richten op uw herstel. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk, gaan het gesprek aan met de verzekeraar en zorgen voor een eventueel voorschot op uw schadevergoeding.

Wij staan bekend om onze professionele en persoonlijke aanpak en u hoeft bovendien niet bang te zijn voor hoge kosten. Ligt de aansprakelijkheid voor het ongeluk bij iemand anders, dan is deze bij wet verplicht ook de kosten voor rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden. De juridische kosten zijn onderdeel van uw schadevergoeding. Onze rekening sturen wij dan ook rechtstreeks naar de tegenpartij.


Wilt u schadevergoeding na ongeluk claimen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Onze letselschade experts staan u graag te woord.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74