Aanrijding met de motor

In het kort

 • Als u met uw motor betrokkenbent geweest bij een verkeersongeval, waarvoor u niet (volledig) zelf aansprakelijk bent, dan heeft u recht op schadevergoeding
 • Bij een aanrijding in de file met uw motor dan is de betrokken automobilist in een aantal gevallen aansprakelijk. Uw kans op schadevergoeding na een dergelijk file-ongeval is groot
 • U bent verplicht om uw schadeposten te onderbouwen met bewijsstukken, zoals betaalbewijzen
 • Hebt u een aanrijding met de motor gehad en wilt u hulp bij het verhalen van uw letselschade, dan kunnen wij u mogelijk kosteloos van dienst zijn
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als motorrijder bent u kwetsbaar, waardoor een aanrijding met de motor vaak ernstige gevolgen heeft. Bent u met uw motor betrokken geweest bij een verkeersongeval, waarvoor u niet (volledig) zelf aansprakelijk bent? Dan heeft u recht op schadevergoeding. Door lichamelijke en psychische klachten, lijdt u wellicht ook financiële schade. De door uw letsel veroorzaakte schade noemen we letselschade.


Hebt u een motorongeluk gehad en wilt u hulp bij het verhalen van uw letselschade, dan kunnen wij u mogelijk kosteloos van dienst zijn. Leg uw situatie vrijblijvend aan ons voor.


Advies en rechtsbijstand na aanrijding met de motor

Is iemand anders aansprakelijk voor uw schade, dan kost onze juridische bijstand u niets. De aansprakelijke partij (meestal een verzekeraar) is in Nederland namelijk verplicht om de kosten van uw juridische bijstand te vergoeden. In feite zijn de juridische kosten onderdeel van uw letselschade. Een geruststellende gedachte, vindt u niet?

Onderstaand meer over:

 • Wat te doen na een aanrijding met de motor?
 • Aansprakelijkheid motorongeluk
 • Werkwijze letselschadebureau
 • Wat te doen direct na een aanrijding met de motor?

Motorrijders worden in het verkeer vaak (te) laat door medeweggebruikers opgemerkt, omdat zij minder zichtbaar zijn. Helaas raken (mede) daardoor jaarlijks veel motorrijders betrokken bij een verkeersongeval, vaak geheel buiten hun schuld. Door de kwetsbaarheid van motorrijders kunnen de gevolgen van een aanrijding met de motor zeer ernstig zijn.

Bent u betrokken geraakt bij een motorongeluk? Breng, voor zover uw toestand het toelaat, dan alle betrokkenen in veiligheid. Vervolgens raden wij u aan om zo snel mogelijk:

 1. De politie te bellen met het verzoek om een proces-verbaal op te maken
 2. Het schadeformulier van uw verzekeringsmaatschappij zo volledig mogelijk in te vullen
 3. Foto’s te maken van de situatie (of anderen vragen dit te doen)
 4. De gegevens van alle betrokkenen en getuigen op te schrijven
 5. Langs te gaan bij uw huisarts ter controle
 6. Een letselschadespecialist in te schakelen

Aansprakelijkheid bij aanrijding met de motor

Om letselschade te claimen is het van belang om uit te zoeken wie voor de aanrijding aansprakelijk is. Naast schade aan uw motor en uitrusting, kunt u te maken krijgen met oplopende medische kosten en inkomensschade, omdat u tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt raakt. Indien komt vast te staan dat de andere partij aansprakelijk is, kan de letselschaderegeling in gang worden gezet.

 • Bent u zelf volledig aansprakelijk voor de aanrijding, dan bent u ook aansprakelijk voor de volledige schade van de andere partij.
 • Hebt u beiden schuld aan het ongeval? Dan wordt bij de schadeafwikkeling rekening gehouden met de verdeling van aansprakelijkheid. U zult dan niet alle schade vergoed krijgen.

Wanneer een aanrijding met de motor is veroorzaakt door een dier gelden er specifieke aansprakelijkheidsregels.

Aansprakelijkheid aanrijding in de file

In de file is de motor een ideaal vervoermiddel. Motorrijders mogen immers tussen twee rijstroken langzaam door de file heen rijden. Helaas niet geheel zonder risico, want bij het wisselen van rijstrook gaat het weleens mis en komen automobilist en motorrijder met elkaar in aanrijding.

Was u betrokken bij een aanrijding in de file, dan wilt u vast weten hoe het zit met de aansprakelijkheid. Was het snelheidsverschil tussen u en de auto niet meer dan 10 kilometer per uur? Bleef u bij het oplossen van de file niet tussen de rijstroken rijden? Dan is de automobilist in de meeste gevallen aansprakelijk. Het wisselen van rijstrook is namelijk een bijzondere manoeuvre, waarbij de automobilist altijd voorrang moet geven aan andere weggebruikers. De automobilist had dus beter in zijn spiegel moeten kijken. Uw kans op schadevergoeding na een dergelijk file-ongeval is groot.

Aansprakelijk stellen en schadevergoeding claimen

De tegenpartij is aansprakelijk voor uw motorongeluk en u wilt uw letselschade claimen: welke stappen moet u dan zetten? Allereerst dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen en dient de tegenpartij aansprakelijkheid te erkennen. Vervolgens bent u verplicht om uw schadeposten te onderbouwen met bewijsstukken. Bewaar daarom alle betaalbewijzen, facturen en bewijzen waaruit bijvoorbeeld blijkt dat u inkomensschade lijdt. Alle door de aanrijding met de motor veroorzaakte schade komt voor vergoeding in aanmerking. Enkele voorbeelden:

 • Materiële schade aan uw motor
 • Medische kosten, die niet door uw ziektekostenverzekering worden vergoed
 • Kosten die samenhangen met een ziekenhuisopname of opname in een revalidatiecentrum
 • Reiskosten, bijvoorbeeld voor het bezoeken van een arts
 • Kosten voor hulp in de huishouding
 • Inkomensverlies en economische schade
 • Gemiste pensioenopbouw
 • Smartengeld
 • Wettelijke rente en juridische kosten

Werkwijze letselschadebureau na aanrijding met de motor

Bent u slachtoffer van een aanrijding met de motor en heeft u behoefte aan juridische bijstand? Wilt u meer weten over uw recht op schadevergoeding? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact op met onze ervaren letselschadespecialisten. Wij nemen al uw juridische zorgen uit handen en staan u graag met raad en daad bij. Zodat u in alle rust kunt herstellen.

Onze werkwijze is als volgt :

 • Stap 1: We onderzoeken wie de aansprakelijke partij is
 • Stap 2: Vervolgens stellen we de tegenpartij aansprakelijk
 • Stap 3: We inventariseren uw totale schade en berekenen de hoogte van uw schadevergoeding
 • Stap 4: We dienen uw schadeclaim in

Ook goed om te weten:

 • Wij dragen het keurmerk van het Register Letselschade (voorheen Keurmerk Letselschade)
 • Wij zijn specialisten op het gebied van de wet- en regelgeving omtrent ongevallen als motorrijder en aansprakelijkheid
 • Wij claimen maximale schadevergoeding en regelen voor u een voorschot op deze schadevergoeding
 • We werken samen met diverse collega-specialisten
 • We nemen uitgebreid de tijd om slachtoffers te begeleiden en komen op huisbezoek, zodat u zelf niet hoeft te reizen

Heeft u een aanrijding met de motor gehad en wilt u weten of u in aanmerking komt voor onze gratis juridische dienstverlening? Doe dan geheel vrijblijvend onze letselschadetest!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74