Contract niet verlengd, wat nu?

In het kort

  • Indien u door een ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, zal uw werkgever uw contract vaak niet willen verlengen. Dit is volgens de wet ook mogelijk. De werkgever kan niet verplicht worden gesteld de overeenkomst te verlengen.
  • Als een ander aansprakelijk is voor het ongeval waarbij u letsel opliep kunt u de gemist inkomsten wel op de tegenpartij verhalen. Het gaat hierbij om het verminderde loon vanuit de ziektewetuitkering en het misgelopen loon door het niet verlengen van het contract.
  • Indien u gemiste kosten vanuit het niet verlengen van uw contract wilt verhalen moet u aannemelijk kunnen maken dat uw contract wel verlengd zou zijn als het ongeval niet had plaatsgevonden.
  • Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u hulp van onze ervaren letselschadejuristen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Steeds meer mensen werken op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit is een arbeidsovereenkomst die automatisch eindigt op een bepaalde datum of gebeurtenis.  De werkgever mag deze overeenkomst tweemaal verlengen. Als u door een ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, zal uw werkgever uw contract vaak niet willen verlengen. Mag dat?

Tijdelijk contract niet verlengd

Het antwoord luidt helaas: ja. Uw werkgever kan niet verplicht worden de overeenkomst te verlengen. Als u arbeidsongeschikt bent en uw contract loopt af, dan bent u dus niet meer in dienst van uw werkgever. Uw werkgever is niet meer verplicht uw loon door te betalen.

Het gebeurt steeds vaker dat mensen werken op basis van een tijdelijk contract, zoals een jaarcontract. Dit is een arbeidsovereenkomst welke automatisch eindigt op een voorafgestelde einddatum of bij een bepaalde gebeurtenis, zoals het einde van een project. Dit betekent dat het arbeidscontract vanzelf stopt zonder dat daar toestemming voor nodig is van het UWV of een beslissing van de kantonrechter.

Contract niet verlengd tijdens ziekte of letsel

Bij aanhoudende klachten na een ongeval of langdurig ziekteverzuim durft een werkgever het vaak niet aan om het tijdelijke contract om te zetten naar een vast dienstverband. Hierdoor kan de zieke werknemer toekomstige inkomsten mislopen en zal zijn of haar toekomstbeeld er heel wat minder rooskleurig uitzien dan vóór ziekte of ongeval.

Mogelijk heeft u na het ongeval recht op een Ziektewet-uitkering. De werkgever moet deze uitkering bij het UWV aanvragen. Gebeurt dit niet, dan kunt u dat zelf doen. Het UWV beoordeelt of u in aanmerking komt voor de uitkering en zo ja, hoe hoog deze zal zijn. Onder omstandigheden is het mogelijk een voorschot op de uitkering aan te vragen.

Het UWV begeleidt u bij uw re-integratie. Als u beter bent, maar nog geen nieuwe baan gevonden heeft kunt u in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

Contract niet verlengd tijdens zwangerschap of contract niet verlengd zonder reden

Indien uw arbeidscontract niet is verlengd nadat u aan hebt gegeven dat u zwanger bent, dan is hier arbeidsrechtelijk ook wel iets over te zeggen door een arbeidsrecht advocaat. Mag een werkgever zomaar terugkomen op een beloofde contractverlenging omdat je zwanger bent? Het antwoord is nee, er is dan sprake van zwangerschapsdiscriminatie. Omdat het beëindigen van het contract in dit geval niets te maken heeft met letselschade, verwijzen wij u in een dergelijke situatie door naar een arbeidsrecht advocaat. Dit is ook het geval indien uw contract niet is verlengd zonder dat de werkgever daar een duidelijke reden voor kan geven.

Gemiste inkomsten verhaalbaar op veroorzaker ongeval

Een ziektewetuitkering duurt maximaal 2 jaar en is meestal 70% van het laatstverdiende loon. U heeft dus 30% minder inkomsten. Is uw contract niet verlengd na een ongeval waarbij u letsel opliep en waarvoor een ander aansprakelijk is, dan zijn uw gemiste inkomsten onderdeel van uw letselschade en verhaalbaar op de aansprakelijke partij. Om de gemiste inkomsten met succes te kunnen verhalen, dient aannemelijk te worden gemaakt dat uw contract wel zou zijn verlengd als het ongeval niet had plaatsgevonden.

Naast de gemiste inkomsten is deze partij ook verplicht uw overige letselschade te vergoeden. Hierbij kunt u denken aan kosten voor extra huishoudelijke hulp, reiskosten en smartengeld.

Contract niet verlengd, wat nu?

Bent u nog in dienst bij uw werkgever en is uw ziekteverzuim het gevolg van arbeidsongeschiktheid? Dan heeft u op dat moment recht op doorbetaling van minimaal 70% van uw laatst ontvangen salaris. Dit geldt echter tot maximaal twee jaar. Als uw contract voor bepaalde tijd eerder afloopt, dan zal u deze doorbetaling tot het einde van uw contract ontvangen. Nadien komt u mogelijk in de Ziektewet.

Gemiste inkomsten zijn een belangrijk onderdeel van uw letselschadevergoeding en verhaalbaar op de aansprakelijke partij, de veroorzaker van het ongeval. Om de gemiste inkomsten met succes te kunnen verhalen op de tegenpartij, dient u aannemelijk te maken dat uw contract wel zou zijn verlengd als het ongeval niet had plaatsgevonden. Vaak is dit moeilijk te bewijzen. Daarom is het inschakelen van een goede letselschade jurist erg belangrijk.

Kosten rechtsbijstand onderdeel van letselschade

De kosten die u maakt voor het verhalen van uw letselschade zijn onderdeel van uw totale schade en dienen dus vergoed te worden door de aansprakelijke partij. Hierdoor kunnen wij u kosteloos bijstaan. Ook wanneer de aansprakelijkheid uiteindelijk niet wordt erkend, brengen wij u geen kosten in rekening. Dit garanderen wij u.

Lijdt u letselschade doordat  uw contract niet is verlengd na een ongeval? Bel dan eens vrijblijvend met onze letselschadejuristen. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74