Contract niet verlengd, wat nu?

In het kort

  • Indien u door een ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, zal uw werkgever uw contract vaak niet willen verlengen. Dit is volgens de wet ook mogelijk.
  • Als een ander aansprakelijk is voor het ongeval waarbij u letsel opliep kunt u de gemiste inkomsten wel op de tegenpartij verhalen. Het gaat hierbij om het verminderde loon vanuit de ziektewetuitkering en het misgelopen loon door het niet verlengen van het contract.
  • Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u hulp van onze ervaren letselschadejuristen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Steeds meer mensen werken op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit is een arbeidsovereenkomst die automatisch eindigt op een bepaalde datum of gebeurtenis.  De werkgever mag deze overeenkomst tweemaal verlengen, daarna moet uw werkgever u een vast contract aanbieden.

Als u door een ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, zal uw werkgever uw contract vaak niet willen verlengen. Mag dat? Het antwoord luidt helaas: ja. Uw werkgever kan niet verplicht worden de overeenkomst te verlengen. Als u arbeidsongeschikt bent geraakt en uw contract loopt af, dan bent u vanaf dat moment niet meer in dienst van uw werkgever. Uw werkgever is dan niet meer verplicht uw loon door te betalen.

Contract niet verlengd tijdens ziekte of letsel

Bij aanhoudende klachten na een ongeval of langdurig ziekteverzuim durft een werkgever het vaak niet aan om het tijdelijke contract om te zetten naar een vast dienstverband. Hierdoor kunt u  toekomstige inkomsten mislopen en of zal uw toekomstbeeld er heel wat minder rooskleurig uitzien dan vóór ziekte of ongeval.

Mogelijk heeft u binnen uw contractperiode direct na het ongeval recht op een Ziektewet-uitkering. De werkgever moet deze uitkering bij het UWV aanvragen. Gebeurt dit niet, dan kunt u dat zelf doen. Het UWV beoordeelt of u in aanmerking komt voor de uitkering en zo ja, hoe hoog deze zal zijn. Onder omstandigheden is het mogelijk een voorschot op de uitkering aan te vragen.

Het UWV begeleidt u bij uw re-integratie. Als u beter bent, maar nog geen nieuwe baan gevonden heeft kunt u in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

Contract niet verlengd tijdens zwangerschap of zonder reden

Indien uw arbeidscontract niet is verlengd nadat u aan hebt gegeven dat u zwanger bent, dan is hier arbeidsrechtelijk ook wel iets over te zeggen door een arbeidsrecht advocaat. Mag een werkgever zomaar terugkomen op een beloofde contractverlenging omdat je zwanger bent? Het antwoord is nee, er is dan sprake van zwangerschapsdiscriminatie. Omdat het beëindigen van het contract in dit geval niets te maken heeft met letselschade, verwijzen wij u in een dergelijke situatie door naar een arbeidsrecht advocaat. Dit is ook het geval indien uw contract niet is verlengd zonder dat de werkgever daar een duidelijke reden voor kan geven.

Gemiste inkomsten zijn verhaalbaar op veroorzaker ongeval

Een ziektewetuitkering duurt maximaal 2 jaar en is meestal 70% van het laatstverdiende loon. Dat betekent dat u vergeleken met uw normale situatie 30% minder inkomsten heeft. Is uw contract niet verlengd na een ongeval waarbij u letsel opliep en waarvoor een ander aansprakelijk is, dan zijn uw gemiste inkomsten onderdeel van uw letselschade en verhaalbaar op de aansprakelijke partij. Naast de gemiste inkomsten is deze partij ook verplicht uw overige letselschade te vergoeden. Hierbij kunt u denken aan kosten voor extra huishoudelijke hulp, reiskosten en smartengeld.

Om de gemiste inkomsten met succes te kunnen verhalen, dient aannemelijk te worden gemaakt dat uw contract wel zou zijn verlengd als het ongeval niet had plaatsgevonden. Dit is niet altijd eenvoudig. Wij raden u daarom aan om een goede letselschadespecialist in te schakelen die u kan helpen in dit proces. Onze ervaren juristen helpen u daarnaast met het berekenen en claimen van uw totale letselschadevergoeding. Zo kunt u zich richten op uw herstel en krijgt u waar u recht op heeft.

Wij kunnen u vaak gratis helpen

U denkt misschien dat het inschakelen van juridische hulp veel kost. Maar dat is vaak niet het geval. De kosten die u maakt voor het claimen van uw letselschade zijn namelijk onderdeel van uw totale schade en dienen dus vergoed te worden door de aansprakelijke partij. Hierdoor kunnen wij u kosteloos bijstaan als de andere partij schuldig is aan het ongeval.

Lijdt u letselschade doordat uw contract niet is verlengd na een ongeval? Neem dan vrijblijvend contact op met onze letselschadejuristen. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74