Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 266 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aanrijding onder werktijd

In het kort

  • De werkgever is vaak aansprakelijk voor een aanrijding onder werktijd, omdat dit valt onder de noemer ‘bedrijfsongevallen’
  • De werkgever is verplicht zich goed te verzekeren tegen letselschade door een aanrijding onder werktijd
  • Alleen als de werkgever aan kan tonen dat de werknemer bewust roekeloos is geweest of de aanrijding met opzet heeft veroorzaakt, vervalt de aansprakelijkheid van de werkgever
  • De feitelijke omstandigheden van de aanrijding bepalen wie aansprakelijk is en de schade moet betalen
  • Als een ander aansprakelijk is voor de aanrijding onder werktijd is onze juridische hulp kosteloos voor u, omdat de deze partij ook onze kosten moet vergoeden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u betrokken geweest bij een aanrijding onder werktijd en heeft u daarbij letselschade opgelopen? Maakt u extra kosten door uw klachten als gevolg van de aanrijding of bent u (tijdelijk) arbeidsongeschikt waardoor u minder inkomen heeft? De kans is groot dat u schadevergoeding kunt krijgen voor uw letselschade door het verkeersongeval. Maar wat moet u doen?

In ieder geval contact opnemen met de letselschadespecialisten van B&O Letselschade. Wij kunnen u adviseren en begeleiden bij het claimen van letselschade na een aanrijding onder werktijd.

Risico’s van verkeersongevallen tijdens werktijd

Het komt regelmatig voor dat werknemers onder werktijd betrokken raken bij een verkeersongeval. Zeker zij die regelmatig op de weg zitten, zoals buschauffeurs, pakketbezorgers, bouwvakkers die naar de bouwplaats moeten, postbodes, vertegenwoordigers en vrachtwagenchauffeurs. Deze groepen lopen een grotere kans betrokken te raken bij een aanrijding onder werktijd dan iemand die de hele dag binnen werkzaam is.

Daarnaast zijn er ook werknemers die extra risico lopen, omdat ze met spoed voor hun baas de weg op moeten. Denk aan ambulancemedewerkers, politiemensen en brandweermannen. Door de extra spoed lopen zij een groter risico om aangereden te worden tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden. Maar ook wanneer u eenmalig op pad wordt gestuurd onder werktijd, bijvoorbeeld om een boodschap te doen, kunt u bij een aanrijding onder werktijd betrokken raken. Het is dan altijd raadzaam onze letselschade experts te consulteren.

Aansprakelijkheid aanrijding onder werktijd

De wet bepaalt dat werknemers beschermd zijn als het gaat om ongelukken tijdens het werk. De werkgever is vaak aansprakelijk voor een aanrijding onder werktijd, omdat dit valt onder de noemer ‘bedrijfsongevallen’. Het maakt daarbij niet uit of de auto van de werknemer zelf is of dat het gaat om een auto van de zaak. Voor woon-werkverkeer zijn andere regels van toepassing.

De werkgever is verplicht zich goed te verzekeren tegen letselschade door een aanrijding onder werktijd, waardoor het niet de werkgever zelfs is die uw schadevergoeding betaalt maar diens verzekeringsmaatschappij.

Aansprakelijkheid vervalt bij aantoonbaar bewijs

Alleen als de werkgever aan kan tonen dat de werknemer bewust roekeloos is geweest of de aanrijding met opzet heeft veroorzaakt, vervalt de aansprakelijkheid van de werkgever. Dit is echter lastig aan te tonen. Bijvoorbeeld als vast is komen te staan dat de werknemer ten tijde van de aanrijding onder invloed van alcohol of drugs was, heeft de werkgever aantoonbaar bewijs.

Wie betaalt schade na een aanrijding onder werktijd?

De feitelijke omstandigheden van de aanrijding bepalen wie aansprakelijk is en de schade moet betalen. Wanneer u als werknemer door iemand anders wordt aangereden tijdens werktijd, dan is deze derde partij aansprakelijk voor alle schade. Diens verzekeringsmaatschappij zal de schade moeten vergoeden, zowel de autoschade als alle letselschade van de werknemer. Bent u aangereden door iemand anders, dan kan ook de werkgever de veroorzaker aansprakelijk te stellen om autoschade en loonschade te claimen.

Werknemer veroorzaakt aanrijding met eigen auto onder werktijd

Wanneer de werknemer een aanrijding onder werktijd veroorzaakt met zijn eigen auto, kan hij zijn werkgever aansprakelijk stellen voor zijn eigen letselschade. Dit kan zowel een eenzijdige aanrijding zijn als een aanrijding waarbij een derde partij is betrokken. Goede werkgeverschap houdt in dat de werkgever zich goed verzekert tegen de letselschade die een werknemer door een aanrijding tijdens werktijd kan oplopen.

Hoe zit het met woon-werkverkeer?

Ritten tijdens woon-werkverkeer vallen niet onder werktijd. Wanneer een werknemer na zijn werk naar huis rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, is de werkgever in principe niet aansprakelijk. Toch gelden ook hier weer uitzonderingen en geven de feitelijke omstandigheden de doorslag.

  • Als collega’s carpoolen en de chauffeur veroorzaakt een aanrijding, dan kunnen de medereizigers hun schade op de WA-verzekering van de chauffeur verhalen. De bestuurder zou dan zelf met zijn schade blijven zitten. Omdat de rechter dit niet redelijk vindt, kan de chauffeur zijn werkgever wijzen op ‘goed werkgeverschap’.
  • Een tweede uitzondering is als een werknemer nog even iets moet wegbrengen na zijn werk, in opdracht van zijn baas. Denk aan het afleveren van een dossier bij een klant of het wegbrengen van de post. Wanneer een ongeval plaatsvindt, is de werkgever aansprakelijk.

Zoals gezegd, is iedere situatie anders en zal er altijd gekeken worden naar de feitelijke omstandigheden.

Juridische bijstand na aanrijding onder werktijd

Het is altijd verstandig om de hulp van ons deskundige letselschadebureau in te schakelen als u betrokken bent geraakt bij een aanrijding onder werktijd. De regels over de bewijslast, het aansprakelijk stellen en opstellen van de schadeclaim zijn ingewikkeld, zeker voor hen die hier niet in thuis zijn. U blijft dan wellicht met letselschade zitten die niet vergoed wordt. Als een ander aansprakelijk is voor de aanrijding onder werktijd is onze juridische hulp kosteloos voor u, omdat de deze partij ook onze kosten moet vergoeden. Neem daarom gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen