Bedrijfsongeval met de auto van de zaak

In het kort

  • Bij een bedrijfsongeval met de auto van de zaak dan kunt u een beroep doen op de aansprakelijkheid van uw werkgever
  • Omdat u tijdens een bedrijfsongeval met de auto van de zaak werkzaam bent voor uw werkgever, is de aansprakelijkheid van uw werkgever wettelijk geregeld en gelden er andere regels dan bij een verkeersongeluk met uw privéauto
  • Uw letselschade na een aanrijding met de auto van de zaak wordt altijd vergoed door uw werkgever, ook als het ongeval uw eigen schuld was
  • U kunt bij letselschade na een bedrijfsongeval met de auto van de zaak vrijblijvend contact met ons opnemen voor gratis juridisch advies
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Veel werknemers rijden in een auto van de zaak en begeven zich dagelijks in het drukke Nederlandse verkeer. De beroepsgroepen in de transportsector en het personenvervoer, zoals vrachtwagenchauffeurs en taxichauffeurs, begeven zich gedurende het grootste deel van hun werkdag op de weg. Daarnaast geldt voor zowel de monteur met zijn werkbusje als de vertegenwoordiger met zijn leaseauto dat ook zij een aanzienlijk deel van de dag op de weg doorbrengen. Het spreekt vanzelf dat deze beroepsgroepen een groter risico lopen op een verkeersongeluk tijdens werktijd. Bij een bedrijfsongeval met de auto van de zaak dan kunt u een beroep doen op de aansprakelijkheid van uw werkgever.

Aansprakelijkheid werkgever

Als u tijdens werktijd een aanrijding met de bedrijfsauto krijt, dan is uw werkgever aansprakelijk. Een ongeval is namelijk een bedrijfsongeval wanneer het gebeurt tijdens werktijd. Of het ongeval in het bedrijfspand, op de weg of op een externe locatie plaatsvindt is niet van belang. Omdat u tijdens een bedrijfsongeval met de auto van de zaak werkzaam bent voor uw werkgever, is de aansprakelijkheid van uw werkgever wettelijk geregeld en gelden er andere regels dan bij een verkeersongeluk met uw privéauto in uw vrije tijd. Doordat werkgevers tegenwoordig verplicht zijn om verzekerd te zijn voor een bedrijfsongeval met de auto van de zaak, bent u ook bij eigen schuld nooit zelf aansprakelijk voor uw letselschade. U kunt dan altijd een beroep doen op de aansprakelijkheid van uw werkgever. Mocht er een derde partij aansprakelijk zijn voor het verkeersongeval, dan kan de werkgever of zijn verzekeraar de letselschade vervolgens verhalen op deze aansprakelijke partij.

> Meer over werkgever aansprakelijk stellen na een bedrijfsongeval

Verplichte SVI-verzekering werkgever

Werkgevers die werknemers in dienst hebben die gebruik maken van een bedrijfsauto, zijn tegenwoordig verplicht om een Schade Verzekering Inzittenden af te sluiten. Deze SVI-verzekering vergoedt de schade van een werknemer na letselschade bij een bedrijfsongeval met de auto van de zaak. De SVI-verzekering beschermd de werknemer zelfs als de aanrijding is ontstaan door toedoen van de werknemer zelf. Daarnaast zorgt deze verzekering er ook voor dat de aansprakelijkheid van de werkgever niet leidt tot verstrekkende financiële gevolgen voor de werkgever. Het idee achter deze regeling is dat een werknemer met een auto van de zaak meer risico loopt op een aanrijding door de aard van zijn werkzaamheden die hij uitvoert voor zijn werkgever. Het is daarom redelijk om van de werkgever te vragen dat hij zijn werknemer zoveel mogelijk beschermd tegen dit risico. Mocht uw werkgever onverhoopt geen SVI-verzekering hebben, dan kunt u alsnog een beroep doen op de aansprakelijkheid van uw werkgever. Hij heeft dan namelijk niet aan zijn wettelijke zorgplicht voldaan doordat hij zijn werknemer niet optimaal heeft beschermd tegen de gevolgen van letselschade na een bedrijfsongeval met de leaseauto.

> Meer over verkeersongeval tijdens het werk

Rechtsbijstand na bedrijfsongeval op de weg

Uw letselschade na een aanrijding met de auto van de zaak wordt dus altijd vergoed door uw werkgever, ook als het ongeval uw eigen schuld was. Toch zijn er een aantal redenen om ook in het geval van een bedrijfsongeval met de auto van de zaak een letselschadebureau in de arm te nemen. Na een aanrijding met de auto van de zaak zal eerst de letselschade vastgesteld moeten worden en tijdens dit proces kan het gebeuren dat de verzekeraar schadeposten over het hoofd ziet in het voordeel van zijn eigen portemonnee. Anders gezegd, de verzekeraar zal de meest vanzelfsprekende schadeposten meenemen in zijn berekening, zoals ziektekosten, reiskosten en schade aan bezittingen, maar zal u waarschijnlijk niet automatisch smartengeld aanbieden of een risicoclausule opstellen voor eventuele kosten in de toekomst. Ons letselschadebureau behartigt uw belangen kosteloos en zal erop toezien dat alle schadeposten gedekt worden in de schadevergoeding voor uw letselschade.

Kosteloze rechtsbijstand van ons

Letselschadebureau B&O Letselschade bestaat uit een team van letselschadejuristen en -experts met een ruime ervaring in het behandelen van letselschadezaken naar aanleiding van een aanrijding met een bedrijfsauto waarbij sprake is van aansprakelijkheid van uw werkgever. Ons letselschadebureau draagt het keurmerk van het Register Letselschade en is aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Schaderegelaars en het Nederlands Instituut voor Register Experts. Hierdoor bent u verzekerd van professionele juridische hulp en kunt u erop rekenen dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. U kunt bij letselschade na een bedrijfsongeval met de auto van de zaak vrijblijvend contact met ons opnemen voor juridisch advies.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74