Hoeveel smartengeld bij whiplash?

In het kort

  • Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij een whiplash
  • Hieronder geven wij enkele voorbeelden van rechterlijke uitspraken om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij een whiplash worden uitgekeerd
  • Onze letselschadejuristen staan u geheel kosteloos bij in uw schadeclaim letselschade bij whiplash
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Jaarlijks lopen zeker 65.000 mensen een whiplash op door een ongeval, in de meeste gevallen is de oorzaak een kop-staartbotsing. Hoewel de klachten meestal verdwijnen tussen zes weken en één jaar, zijn er ook mensen die chronische whiplash klachten overhouden aan het ongeval. Zeker als een whiplash leidt tot chronische pijnklachten en psychische problemen, dan heeft u recht op smartengeld.

Omdat pijnklachten en psychische problemen niet direct in geld zijn uit te drukken, is het berekenen van smartengeld een complexe taak. Veelal wordt er bij het berekenen van het smartengeld gebruik gemaakt van jurisprudentie. Met andere woorden, er wordt gekeken welke bedragen er in het verleden zijn uitgekeerd in soortgelijke situaties. Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in het berekenen van smartengeld en kan u bij een whiplash helpen door het bedrag aan smartengeld voor u te berekenen en te claimen. Om u een idee te geven van de hoogte van het smartengeld bij een whiplash, hebben wij een aantal voorbeelden voor u geselecteerd. Houd er rekening mee dat de hoogte van het smartengeld altijd afhankelijk is van verschillende factoren en de berekening ervan maatwerk is. Onderstaande bedragen zijn daarom een indicatie, maar kunnen per letselschadezaak erg uiteen lopen.


Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw whiplash, kunnen wij gratis uw schadevergoeding claimen. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Voorbeelden Smartengeld Whiplash

Voorbeeld 1) Smartengeld whiplash; auto-ongeval

Ongeval: Van achteren aangereden
Letsel: Whiplash
Hoogte smartengeld: € 3.000,00

Een man van 34 jaar wordt in 2009 in zijn auto van achteren aangereden. Als gevolg van de aanrijding krijgt hij last van geheugen- en concentratiestoornissen. Daarnaast treden problemen rond de nek- en schouderstreek op en heeft het ongeval zijn bestaande knieklachten verergerd. Er wordt een whiplash geconstateerd en smartengeld geëist. De man heeft na het ongeval lange tijd moeten revalideren en heeft moeite om de blijvende gevolgen van het auto-ongeval te accepteren. De man zat voor het ongeval in de bijstand, maar heeft door zijn whiplash als gevolg van de aanrijding wel verlies van zelfwerkzaamheid. Het gerechtshof kent de man een bedrag van € 3.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 2) Smartengeld whiplash; hoofd gestoten

Ongeval: Gevallen met hoofd tegen wandmeubel
Letsel: Hoofd- en nekklachten
Hoogte smartengeld: € 4.000,00

Een man struikelt en valt met zijn hoofd tegen een wandmeubel bij iemand anders in huis. Als gevolg van dit ongelukje blijft de man last houden van hoofd- en nekpijnklachten. Er wordt een whiplash vastgesteld en smartengeld geclaimd. De man kan zijn tegenspoed niet goed verwerken, waardoor hij snel geïrriteerd, boos en emotioneel is. Het herstel verloopt niet zoals hij wil en daarom moet de man zijn werk en carrièreperspectief opgeven. Bovendien wordt de man eveneens beperkt in zijn geliefde hobby tuinieren. De rechter laat de verminderde kwaliteit van het sociale leven van de man sterk meewegen in de uitspraak. De rechtbank kent de man een bedrag van € 4.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 3) Smartengeld whiplash; fietsongeval

Ongeval: Aangereden op de fiets
Letsel: Ernstige whiplashklachten
Hoogte smartengeld: € 7.500,00

Een vrouw van 28 jaar fietst met haar dochtertje achterop naar een winkel en wordt onderweg, buiten haar schuld, aangereden. Als gevolg van het ongeval loopt zij aan haar onderbeen een botbreuk op. Deze is zo ernstig dat zij direct wordt geopereerd en daarna nog een week in het ziekenhuis moet verblijven. Naast haar beenfractuur, heeft zij tevens last van hoofd- en nekklachten.

Deskundigen stellen vast dat er voor de gehele persoon 4% sprake is van blijvende invaliditeit. In de eis voor een smartengeldvergoeding wordt gesteld dat de vrouw 2% blijvend invalide is door het letsel aan haar onderbeen en dat zij voor de andere 2% blijvend invalide is door een ernstige mate van post- whiplashsymptomen. Als gevolg van de aanrijding is de vrouw zes maanden lang volledig arbeidsongeschikt geweest. Bij de vaststelling van de hoogte van de smartengeldvergoeding laat de rechter tevens meewegen dat de vrouw blijvend beperkingen zal ondervinden in het verrichten van (huishoudelijk) werk en dat de lichamelijke beperkingen haar zwaar vallen. Er wordt € 7.500,00 aan smartengeld uitgekeerd.

Voorbeeld 4) Smartengeld whiplash; bromfietsongeval

Ongeval: Aanrijding brommer
Letsel: Whiplash
Hoogte smartengeld: € 18.000,00

Een man van 45 jaar raakt betrokken bij een bromfietsongeluk. Als gevolg van het ongeluk ontstaan bij hem hoofd- en nekklachten. Er wordt een whiplash vastgesteld en een schadevergoeding inclusief smartengeld geëist. De man heeft moeite met de acceptatie hiervan en kan maar moeilijk verwerken dat hij door de klachten zijn leefpatroon drastisch moet wijzigen. Door het bromfietsongeval en de whiplash die de man daarbij heeft opgelopen, wordt hij fors beperkt in zijn arbeidsmogelijkheden evenals in de werkzaamheden in en rondom zijn huis. Deskundigen stellen dat de veroorzaker van het bromfietsongeluk aansprakelijk is voor het ontstaan, voortbestaan en verergeren van de klachten van het slachtoffer. De rechter vindt dit ook en kent een bedrag van € 18.000,00 aan smartengeld toe.


Bent u slachtoffer geworden van een ongeval en heeft u daarbij een whiplash opgelopen? Indien de tegenpartij aansprakelijk is, kunnen wij gratis uw schadevergoeding voor u claimen. Bel 085-877 1774 of neem contact met ons op via ons contactformulier voor meer informatie.


Voorbeeld 5) Smartengeld whiplash; aanrijding

Ongeval: auto-ongeluk, van achteren aangereden
Letsel: Whiplashtrauma
Hoogte smartengeld: € 10.000,00

Een vrouw van 52 jaar loopt als gevolg van een ongeluk, waarbij zij van achteren wordt aangereden een whiplashtrauma op. Zowel lichamelijk als geestelijk ontstaan klachten waarvoor smartengeld wordt geclaimd. Zo kan de vrouw niet meer onder tijdsdruk werken, heeft zij moeite met wisselende informatiestromen en heeft zij ernstige beperkingen met betrekking tot het verrichten van werkzaamheden die duurbelastend voor haar nek- en schouder zijn. Daarnaast kan de vrouw niet meer goed tegen lawaai en externe prikkels.

Als gevolg van deze beperkingen heeft ze haar lespraktijk en koordirectie moeten staken en haar activiteiten als artistiek musicus op moeten geven. Het ongeval heeft zowel in haar persoonlijke leven als in haar beroepsleven veel veranderd, zoveel dat de vrouw ook nog een angststoornis en stemmingsstoornis heeft ontwikkeld. Ruim zeven jaar later gaat het beter met de vrouw, maar helaas ervaart ze nog iedere dag lichamelijke klachten. De rechter kent een bedrag van € 10.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 6) Smartengeld na ongeval inclusief verhoging

Ongeval: auto-ongeluk
Letsel: Whiplash, veel psychische klachten
Hoogte smartengeld: € 15.000,00

Na een auto-ongeluk loopt een man een whiplash op. De belangrijkste klachten waarmee de man als gevolg van het ongeval te maken krijgt zijn spierspanninghoofdpijn, nekklachten, vermoeidheid, depressiviteit, verminderde concentratie en het niet in bedwang kunnen houden van emoties. Er wordt schadevergoeding voor de kosten geëist en smartengeld voor het leed dat hem is aangedaan. De rechter kent een bedrag van € 10.000,00 aan smartengeld toe. De verzekeraar van de veroorzaker van het auto-ongeluk is echter van mening dat de psychische klachten van de man niet het gevolg zijn van het ongeval. Zij erkennen de klachten niet en weigeren de overeenkomstige voorschotten te voldoen. De rechter stelt dat de tegenpartij handelt in strijd met bedrijfsregeling 15 en verhoogd het bedrag aan smartengeld met € 5.000,00. De man krijgt uiteindelijk een bedrag van € 15.000,00 aan smartengeld.

Voorbeeld 7) Smartengeld verkeersongeval

Ongeval: Verkeersongeval
Letsel: Whiplashklachten
Hoogte smartengeld: € 11.000,00

Een man van 51 jaar met een eigen bedrijf raakt ongewild en buiten zijn schuld om betrokken bij een verkeersongeval. Als gevolg van het ongeval ontstaan er diverse klachten, zoals nekklachten, drukkende hoofdpijnen, snel intredende vermoeidheid en plotseling optredende duizeligheid. Ook concentratiestoornissen ondervindt de man regelmatig met als gevolg dat hij ook last krijgt van geheugenstoornissen. Dit alles frustreert hem enorm.

De man eist smartengeld voor het leed dat hem is aangedaan en voor het feit dat de zeurende nekpijnen (afhankelijk van belasting en houding) uitstralen over zijn linkerarm. De neuroloog erkent de whiplashklachten als gevolg van het verkeersongeval, maar ziet geen beperkingen voor de man zijn vakgebied. De man heeft echter wel vanwege de klachten, die zijn ontstaan door het ongeval, zijn bedrijf vroegtijdig moeten overdragen aan zijn zoon. De rechter kent hem een bedrag van € 11.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 8) Smartengeld aanrijding auto

Ongeval: Aanrijding met kerende auto
Letsel: Chronische pijnklachten en psychische problemen
Hoogte smartengeld: € 12.000,00

Bij een aanrijding met een kerende auto loopt een man een whiplash op. Als gevolg van het ongeval krijgt de man te maken met chronische pijnklachten en psychische problemen. Hij claimt smartengeld. De man wordt vergeetachtig, kan zich moeilijk concentreren, is snel vermoeid en een stuk trager geworden. Door de whiplash heeft de man aanzienlijke beperkingen waardoor zijn levensvreugde sterk is afgenomen. Hij kan niet meer werken, sporten of deelnemen aan activiteiten als gevolg van het ongeval. Deskundigen verwachten niet dat de man klachtenvrij zal raken in de toekomst. Zijn invaliditeitspercentage is op 24% vastgesteld en de rechter kent hem een bedrag van € 12.000,00 aan smartengeld toe voor zijn whiplashklachten.

Voorbeeld 9) Smartengeld kop-staartbotsing

Ongeval: kop-staartbotsing
Letsel: Whiplashklachten
Hoogte smartengeld: € 7.000,00

Een man van 30 jaar oud raakt betrokken bij een kop-staartbotsing. Als gevolg van het auto-ongeluk krijgt hij whiplashklachten. Hij heeft continu pijn aan zijn nek en hoofd en krijgt last van ernstige vermoeidheid en concentratiestoornissen. De man eist naast de schadevergoeding ook smartengeld. De man werkt als schaver in ploegendienst, maar kan als gevolg van zijn whiplash, ontstaan door de kop-staartbotsing, zijn werk niet meer goed uitvoeren. Hij raakt gedeeltelijk arbeidsongeschikt en wordt uiteindelijk gedeeltelijk ontslagen. Wanneer het ongeval niet had plaatsgevonden, had de man gewoon zijn werk naar volle tevredenheid kunnen blijven doen. De rechtbank kent hem een bedrag van € 7.000,00 aan smartengeld toe.


Heeft u een whiplash en wilt u weten of wij gratis uw schadevergoeding kunnen claimen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.


 

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74