Behandeling van whiplash

In het kort

  • Sommige whiplash slachtoffers genezen volledig, anderen houden blijvende whiplashklachten en kunnen daardoor zelfs gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raken
  • De behandeling van whiplash bestaat voornamelijk uit het verkleinen van de chronische klachten
  • Een kop-staartbotsing waarbij u van achteren wordt aangereden, is de grootste veroorzaker van whiplash letsel
  • Omdat een whiplash ontstaat door een onverwachte beweging kunt u direct na het ongeval klachten ervaren. Ook kunnen klachten na een dag ontstaan en soms zelfs na enkele weken
  • Wanneer u de juridische hulp van B&O Letselschade inschakelt, kunt u erop vertrouwen dat er alles aan wordt gedaan om een maximale schadevergoeding te claimen. Bovendien wordt ons honorarium meegenomen in de totale letselschadevergoeding
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Wie betrokken raakt bij een kop-staartbotsing, kan als gevolg hiervan een whiplash oplopen. Sommige whiplash slachtoffers genezen volledig, anderen houden blijvende whiplashklachten en kunnen daardoor zelfs gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raken. Wanneer spieren daadwerkelijk beschadigd zijn, kunnen pijnen soms zeer langdurig aanwezig zijn. Een goede behandeling van whiplash is dan ook van groot belang, zodat de kans op chronische, aanhoudende klachten verminderd. De behandeling van whiplash bestaat voornamelijk uit het verkleinen van de chronische klachten.

Wanneer u door een ongeval een whiplash oploopt, is het verstandig juridische hulp in te schakelen. Ondanks de juiste behandeling van een whiplash, zullen veel slachtoffers niet volledige genezen. Dit kan leiden tot inkomensschade en derving van levensvreugde. Een letselschadespecialist van B&O Letselschade zal zowel de materiële schade als de immateriële schade (smartengeld) voor u claimen. Dit is kosteloos wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeval.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat doordat spieren en gewrichtsbanden rond de wervelkolom van de nek en de hals overrekken door heftige slingerbewegingen met het hoofd. Wanneer u plotseling van achteren wordt aangereden, wordt uw hoofd abrupt naar voren en weer naar achteren geslingerd. De halswervelkolom wordt uitgerekt en spieren kunnen beschadigen.

Een kop-staartbotsing waarbij u  van achteren wordt aangereden, is de grootste veroorzaker van whiplash letsel. Daarnaast kunnen ook zijaanrijdingen en andere ongevallen whiplashklachten veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn duiken in ondiep water, van de trap vallen of als uw hoofd een slingerbeweging maakt, omdat de bus met een noodstop tot stilstand komt. Het is van groot belang dat u direct na het ongeval de juiste behandeling van een whiplash krijgt.

> Meer over whiplash door een ongeluk met de bus

De symptomen van een whiplash

Omdat een whiplash ontstaat door een onverwachte beweging kunt u direct na het ongeval klachten ervaren. Ook kunnen klachten na een dag ontstaan en soms zelfs na enkele weken. Voor een arts is het belangrijk goed te luisteren naar het slachtoffer om zo de juiste whiplash behandeling te starten. In de praktijk blijkt het nog steeds erg moeilijk te zijn om whiplashklachten te analyseren, omdat artsen vaak geen afwijkingen vinden. Het is van belang al uw klachten die u als gevolg van de aanrijding ervaart te benoemen.

De symptomen die bij een whiplash het meest voorkomen zijn:

  • Hoofdpijn, bijvoorbeeld pijn aan één kant van het hoofd, pijn die bij bepaalde bewegingen met het hoofd toeneemt of pijn die lijkt op migraine
  • Nekpijn, bijvoorbeeld een constante zeurende pijn in de nek of pijn die verergert bij bewegen, waardoor u als slachtoffer beperkt wordt bij diverse bewegingen
  • Rug- en schouderklachten, bijvoorbeeld pijnlijke en gespannen schouders, beperkte bewegingsmogelijkheid, spierzwakte en pijn in de rug
  • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid, bijvoorbeeld moeite hebben met het uitvoeren van ingewikkelde taken of geen film meer kunnen uitkijken
  • Slapeloosheid, omdat u zich door de pijnklachten in de nek, schouder of het hoofd niet meer kunt ontspannen
  • Overgevoeligheid voor bijvoorbeeld licht en geluid.

Daarnaast zijn ook stemmingswisselingen, evenwichtsproblemen, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid symptomen van een whiplash. De behandeling van whiplash hoeft zich niet alleen op de fysieke klachten te richten. De behandeling kan zich tevens richten op het leren omgaan met bepaalde beperkingen.

Behandeling van een whiplash

Bij de behandeling van whiplash wordt er niet alleen aandacht besteedt aan de fysieke aspecten van het letsel. Ook naar de psychosociale en cognitieve gevolgen wordt gekeken. Denk hierbij aan de concentratieproblemen, herinneringen, waarnemingen, aandacht en handelen. Enkele voorbeelden van behandelaars die de behandeling van whiplash kunnen verzorgen zijn:

  • Pijnpoli
  • Fysiotherapeut of manueel therapeut
  • Psycholoog
  • Oogarts
  • Ergotherapeut
  • Maatschappelijk werk
  • Centra voor slaap- en waakstoornissen

Om de kans op langdurige whiplashklachten te verkleinen, is het vooral belangrijk om actief te blijven. Dit geldt zowel bij acute als bij chronische klachten. Actief blijven is goed voor uw gezondheid. Overleg tijdens de behandeling van whiplash met uw arts of therapeut:

  • Wat een goede lichaamshouding is en hoe u hier op kunt letten
  • Welke oefeningen u regelmatig kunt doen
  • Hoe u uw dagelijkse activiteiten op uw belastbaarheid kunt afstemmen

> Meer over behandelingen bij whiplash

Claimen letselschadevergoeding

Een groot aantal slachtoffers van een aanrijding geneest gelukkig na de juiste behandeling van whiplash. Toch komt het voor dat  slachtoffers, vooral bij kop-staartbotsingen, blijvende nekklachten en/of andere whiplashklachten overhouden. Als gevolg van de aanhoudende pijnen kunnen zij deels of zelfs helemaal arbeidsongeschikt raken.

U komt altijd voor extra kosten te staan na een ongeval en op de lange termijn krijgt u misschien ook wel met inkomensverlies te maken. Door alle emoties die hieruit voortkomen, kan tevens uw levensvreugde verminderen. Daarom heeft u zowel recht op een materiële- als een immateriële schadevergoeding.

  • Materiële schadevergoeding. Dit is een vergoeding voor onder de meer de schade aan uw eigendommen, zoals uw auto, kleding, bril en bagage. Ook kosten die u extra heeft moeten maken (en nog moet maken) als gevolg van de aanrijding. Hierbij kunt u denken aan medische kosten (uw eigen risico) voor de behandeling van een whiplash, kosten voor hulp in de huishouding, het huren van hulpmiddelen en misgelopen inkomsten
  • Immateriële schadevergoeding. Dit is een vergoeding voor de schade veroorzaakt door de pijn, het verdriet en het verlies aan levensvreugde als gevolg van de aanrijding. Blijvende psychische klachten en lichamelijke beperkingen, ook na de behandeling van een whiplash en het niet meer kunnen uitoefenen van hobby’s, werk en sport zijn hier enkele voorbeelden van. Een dergelijke schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd.

Gratis juridische hulp bij het claimen van de letselschadevergoeding

Het is algemeen bekend dat verzekeringsmaatschappijen zo min mogelijk uit willen keren. Omdat de symptomen van een whiplash vaak moeilijk te onderzoeken zijn, maken zij daar handig gebruik van. Zij zullen al snel zeggen dat de klachten tussen uw oren zitten, zelfs als u bij diverse artsen voor uw whiplash onder behandeling staat.

Wanneer u de juridische hulp van B&O Letselschade inschakelt, kunt u erop vertrouwen dat er alles aan wordt gedaan om een maximale schadevergoeding te claimen. Wij nemen uw klachten wel serieus. Bovendien is onze hulp gratis voor u, omdat ons honorarium wordt meegenomen in de totale letselschadevergoeding.

Onze tips bij een whiplash zijn:

  • Bezoek altijd uw huisarts direct na de aanrijding
  • Probeer actief te blijven en zoveel mogelijk te ontspannen
  • Win advies in bij de Stichting Whiplash
  • Schakel onze juridische hulp in voor het claimen van de maximale letselschadevergoeding

Blijf niet lopen met uw klachten, ga in behandeling voor uw whiplash. Neem daarnaast contact met ons op en maak vrijblijvend een afspraak met één van onze deskundige letselschadejuristen.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74