Behandeling van whiplash

In het kort

 • De behandeling van een whiplash richt zich op zowel lichamelijke als psychische klachten
 • De klachten kunnen enkele weken, maar ook veel langer aanhouden. Verschillende specialisten kunnen u hierbij helpen
 • Is iemand anders aansprakelijk voor uw whiplash? Dan helpen wij u de schadevergoeding te krijgen waar u recht op heeft
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Wie betrokken raakt bij een kop-staartbotsing of ander ongeval, kan als gevolg hiervan een whiplash oplopen. Sommige whiplash slachtoffers genezen volledig, anderen houden blijvende whiplashklachten en kunnen daardoor zelfs gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raken. Wanneer spieren daadwerkelijk beschadigd zijn, kunnen pijnen soms zeer langdurig aanwezig zijn. Een goede behandeling is dan ook van groot belang zodat de kans op chronische, aanhoudende klachten verminderd. De behandeling van een whiplash bestaat voornamelijk uit het verkleinen van de chronische klachten door middel van onder andere fysiotherapie en pijnbestrijding.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat doordat spieren en gewrichtsbanden rond de wervelkolom van de nek en de hals overreken door heftige slingerbewegingen met het hoofd. Wanneer u plotseling van achteren wordt aangereden, wordt uw hoofd abrupt naar voren en weer naar achteren geslingerd. De halswervelkolom wordt uitgerekt en spieren kunnen beschadigen.

Een kop-staartbotsing waarbij u van achteren wordt aangereden is de grootste veroorzaker van whiplash letsel. Daarnaast kunnen ook zijaanrijdingen en andere ongevallen whiplashklachten veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn duiken in ondiep water, een onverwachte duw krijgen tijdens het sporten of een onverwachte nekbeweging omdat de bus met een noodstop tot stilstand komt. Het is van groot belang dat u direct na het ongeval de juiste behandeling krijgt.

De symptomen van een whiplash

Soms kunt u direct na het ongeval al whiplash klachten ervaren, maar in andere gevallen ontstaan deze na een dag en soms zelfs pas na enkele weken. Voor een arts is het belangrijk goed te luisteren naar het slachtoffer om zo de juiste behandeling te starten. In de praktijk blijkt het nog steeds erg moeilijk te zijn om whiplash klachten te analyseren, omdat artsen vaak geen afwijkingen vinden in onderzoeken zoals röntgenfoto’s. Het is van belang al uw klachten die u als gevolg van de aanrijding ervaart te benoemen.

De symptomen die bij een whiplash het meest voorkomen zijn:

 • Hoofdpijn, bijvoorbeeld pijn aan één kant van het hoofd, pijn die bij bepaalde bewegingen met het hoofd toeneemt of pijn die lijkt op migraine
 • Nekpijn, bijvoorbeeld een constante zeurende pijn in de nek of pijn die verergert bij bewegen, waardoor u als slachtoffer beperkt wordt bij diverse bewegingen
 • Rug- en schouderklachten, bijvoorbeeld pijnlijke en gespannen schouders, beperkte bewegingsmogelijkheid, spierzwakte en pijn in de rug
 • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid, bijvoorbeeld moeite hebben met het uitvoeren van ingewikkelde taken of geen film meer kunnen uitkijken
 • Slapeloosheid, omdat u zich door de pijnklachten in de nek, schouder of het hoofd niet meer kunt ontspannen
 • Overgevoeligheid voor bijvoorbeeld licht en geluid.

Daarnaast zijn ook stemmingswisselingen, evenwichtsproblemen, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid symptomen van een whiplash. De behandeling van whiplash hoeft zich niet alleen op de fysieke klachten te richten. De behandeling kan zich tevens richten op het leren omgaan met bepaalde beperkingen.

Behandeling van een whiplash

Het behandelen van een whiplash kan een uitdagende klus zijn. Er zijn namelijk vaak zowel fysieke als psychische klachten en er is geen vaste behandeling die altijd werkt. Een behandeling is dan ook altijd op maat voor de patiënt. Naast specifieke behandelingen wordt er altijd aangeraden om te blijven bewegen om zo een goede algehele conditie te behouden. Wel op geleide van de pijn waarbij u de klachten niet verergerd.

De fysieke klachten worden vaak behandeld bij een fysiotherapeut of manueel therapeut. De behandeling bestaat hier uit een combinatie van verschillende onderdelen:

 • Oefeningen voor het versterken de nek en rugspieren
 • Massages om spieren los te maken
 • Dry needling
 • Mobiliteitsoefeningen

Naast de behandelingen bij de fysiotherapeut of manueel therapeut kan er ook aan pijnbestrijding worden gedaan op een pijnpoli. Hier worden bijvoorbeeld pijnstillende injecties gegeven of gewerkt met stroompulsen om de pijn te verminderen.

Bij de behandeling van een whiplash wordt er niet alleen aandacht besteedt aan de fysieke aspecten van het letsel. Ook naar de psychosociale en cognitieve gevolgen wordt gekeken. Denk hierbij aan de concentratieproblemen, herinneringen, waarnemingen, aandacht en handelen. Zo kunt u bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een psycholoog om beter om te leren gaan met uw klachten. Zeker bij langdurige klachten kan dit een belangrijke stap in uw proces zijn.

Claimen letselschadevergoeding

Een groot aantal slachtoffers van een aanrijding of ander ongeval geneest gelukkig na de juiste behandeling van de whiplash. Toch komt het voor dat slachtoffers blijvende nekklachten en/of andere whiplashklachten overhouden. Als gevolg van de aanhoudende pijnen kunnen zij deels of zelfs helemaal arbeidsongeschikt raken. Dat heeft natuurlijk een grote impact op hun leven.

Als gevolg van een whiplash komt u altijd voor extra kosten te staan en misschien krijgt u ook wel met inkomensverlies te maken. Ook kan een whiplash zorgen voor pijn en verminderde levensvreugde. Daarom heeft u zowel recht op een materiële- als een immateriële schadevergoeding:

 • Materiële schadevergoeding: dit is een vergoeding voor onder meer de schade aan uw eigendommen zoals uw auto, kleding, bril en bagage. Ook bevat dit alle kosten die u extra heeft moeten maken (en nog moet maken) zoals medische kosten (uw eigen risico) voor de behandeling van een whiplash, kosten voor hulp in de huishouding, het huren van hulpmiddelen en misgelopen inkomsten.
 • Immateriële schadevergoeding: dit is een vergoeding voor de schade veroorzaakt door de pijn, het verdriet en het verlies aan levensvreugde als gevolg van uw whiplash. Blijvende psychische klachten en lichamelijke beperkingen, ook na de behandeling van een whiplash en het niet meer kunnen uitoefenen van hobby’s, werk en sport zijn hier enkele voorbeelden van. Een dergelijke schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd.

Gratis juridische hulp bij het claimen van de letselschadevergoeding

Indien een andere partij verantwoordelijk is voor uw whiplash, kunt u een schadevergoeding claimen. En wij kunnen u in dat geval gratis helpen. De tegenpartij moet namelijk onze kosten vergoeden als onderdeel van de schadevergoeding. En het inschakelen van een letselschadejurist bij een whiplash is een goed idee. Verzekeringsmaatschappijen willen namelijk vaak zo min mogelijk uit keren. En omdat de symptomen van een whiplash vaak moeilijk te onderzoeken zijn, maken zij daar handig gebruik van. Zij zullen al snel zeggen dat de klachten tussen uw oren zitten, zelfs als u bij diverse artsen voor uw whiplash onder behandeling staat.

Wanneer u de juridische hulp van B&O Letselschade inschakelt, kunt u erop vertrouwen dat wij er alles aan doen om een maximale schadevergoeding te claimen. Wij nemen uw klachten wel serieus en wij hebben ruime ervaring in het behandelen van letselschadezaken waarin een whiplash centraal staat. Wij zorgen er voor dat we de ernst van uw klachten aantonen en een vergoeding krijgen waar u recht op heeft.

Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74