Hoelang duurt een whiplash?

In het kort

  • De symptomen van een whiplash zijn zeer divers, maar kunnen bestaan uit nekpijn, verminderde beweging van de hals, hoofdpijn, gevoeligheid voor licht, pijn in schouder en arm en duizeligheid
  • In de periode tussen de 22 en 45 dagen na het ongeluk (fase 3) is over het algemeen 75% van de slachtoffers genezen van een whiplash
  • Indien na drie weken nog steeds klachten bestaan, dan is sprake van een traag herstel. De kans op verminderde belastbaarheid op lange termijn neemt toe
  • Letselschade kunt u verhalen op de aansprakelijke veroorzaker van uw ongeval
  • Wij kunnen u geheel gratis bijstaan omdat de aansprakelijke veroorzaker wettelijk verplicht is de kosten voor rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een whiplash is een nektrauma , ontstaan ten gevolge van een versnelde beweging van het hoofd. De symptomen van een whiplash zijn zeer divers, maar kunnen bestaan uit nekpijn, verminderde beweging van de hals, hoofdpijn, gevoeligheid voor licht, pijn in schouder en arm en duizeligheid. Hoelang duren deze symptomen en hoelang blijft u last houden van een whiplash?

Verloop van een whiplash

Het is algemeen bekend dat men soms lang last blijft houden van een whiplash. In beginsel nemen de klachten af naarmate de tijd verstrijkt:

 Fase  Periode na ongeluk  % heeft nog klachten
 1  1 – 4 dagen  50
 2  4 – 21 dagen  35
 3  22 – 45 dagen  25
 4  46 – 180 dagen  20
 5  3 – 6 maanden  20 – 15
 6  meer dan 6 maanden  15

 

Uit dit schema blijkt dat in de periode tussen de 22 en 45 dagen na het ongeluk (fase 3) 75% van de slachtoffers is genezen. Zijn de whiplashklachten ná deze periode nog niet over, dan blijkt uit het schema dat het herstel zeer langzaam gaat. De kans op chronische klachten neemt toe.

Eerste drie weken bepalend bij whiplash

Er wordt dan ook gezegd dat het genezingsproces in de eerste drie weken bepalend is voor de rest van het herstel. Indien na drie weken nog steeds klachten bestaan, dan is sprake van een traag herstel. De kans op verminderde belastbaarheid op lange termijn neemt toe.

Schadevergoeding whiplash

Doordat u een whiplash op heeft gelopen, heeft u te maken met bijvoorbeeld medische kosten (zoals fysiotherapie) of met een verminderd inkomen. Dit is letselschade. Letselschade kunt u verhalen op de aansprakelijke veroorzaker van uw ongeval. Het is belangrijk dat u zich hierbij laat bijstaan door een letselschade expert die u helpt bij het krijgen van een schadevergoeding voor uw whiplash.

Gratis rechtsbijstand letselschade

U hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten voor rechtsbijstand. Wij kunnen u geheel gratis bijstaan. Hoe dat kan? De aansprakelijke veroorzaker is wettelijk verplicht de kosten voor rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden. Wij sturen onze nota daarom rechtstreeks naar de tegenpartij.

Heeft u een whiplash opgelopen en bent u benieuwd of ook u recht heeft op schadevergoeding? Onze experts helpen u graag verder. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74