Wat is een whiplash?

In het kort

 • Een whiplash is de verzamelnaam voor verschillende klachten die zich kunnen ontwikkelen nadat het hoofd een heftige, plotselinge beweging heeft gemaakt
 • Doordat de beweging met veel kracht en snelheid gepaard gaat, kunnen in allerlei structuren van de nek letsels ontstaan
 • Vrijwel de meeste whiplash slachtoffers ontstaan de whiplashklachten binnen 24 uur na het ongeval
 • Wij adviseren u en kunnen u gratis bijstaan gedurende het proces. Ons honorarium wordt namelijk meegenomen in de berekening van de totale whiplash letselschadevergoeding
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een whiplash is de verzamelnaam voor verschillende klachten die zich kunnen ontwikkelen nadat het hoofd een heftige, plotselinge beweging heeft gemaakt. Dit kan een beweging naar voren zijn, maar ook naar achteren en/of naar opzij. Whiplash betekent letterlijk zweepslag en komt uit het Engels.

Wanneer een automobilist van achteren wordt aangereden, zal het hoofd allereerst krachtig naar achteren slaan. Het hoofd slaat vervolgens met kracht naar voren op het moment dat de auto tot stilstand komt. Deze beweging van de nek wordt zweepslag genoemd, de letterlijke vertaling van wat is een whiplash? Het hoofd maakt bij een whiplash zodoende altijd een heftige beweging ten opzichte van de rest van het lichaam.

Bent u aangereden en hebt u hierbij whiplashletsel opgelopen? Neem dan gerust contact op met een letselschade expert van B&O Letselschade.

Voorbeelden van het ontstaan van een whiplash

Voorbeelden van wat een whiplash is en hoe deze ontstaat, zijn er helaas in overvloed. De meest bekende, zogenaamde ‘klassieke whiplash’ ontstaat bij een aanrijding van achteren, de kop-staartbotsing. Behalve een aanrijding van achteren, kan een whiplash tevens optreden bij ongevallen waarbij iemand is gevallen of uitgegleden. Of wanneer het lichaam een krachtige klap van buitenaf krijgt, waardoor nekletsel ontstaat.

> Meer over oorzaken whiplash door een ongeval

De omschrijving van wat is een whiplash?

Als antwoord op de vraag wat is een whiplash, kunnen we tevens melden dat het woord whiplash of whiplashletsel meestal gebruikt wordt om nekletsel aan te geven. Ook nekverstuiking, nekverrekking, nektrauma, overbuiging van de nek en overstrekking van de nekspieren zijn tevens benamingen die worden gebruikt om het whiplashletsel te beschrijven en dus antwoord geven op de vraag; wat is een whiplash? Medici gebruiken vaak benamingen als post whiplash klachten, whiplash trauma en post whiplash syndroom.

De gevolgen van een whiplash

Doordat de beweging met veel kracht en snelheid gepaard gaat, kunnen in allerlei structuren van de nek letsels ontstaan, zoals tussenwervelschijven, wervellichamen, wervelgewrichtjes, banden, spieren, zenuwbanen en hersenweefsel. De omstandigheden van het ongeval hebben invloed op de ernst van het letsel. In de meeste gevallen zijn whiplashklachten na enkele weken al verminderd, maar in sommige gevallen is het whiplashletsel zo ernstig dat bepaalde whiplashklachten niet meer weggaan. Een whiplash kan zodoende een grote impact hebben op iemands leven.

> Meer over arbeidsongeschiktheid door whiplash

Whiplashklachten

Vrijwel de meeste whiplash slachtoffers ontstaan de whiplashklachten binnen 24 uur na het ongeval. Daarnaast kunnen bepaalde klachten zich pas na enkele dagen, soms enkele weken ontwikkelen. Ook is het goed om te weten dat klachten in beginsel sterk kunnen variëren. Eigenlijk lijkt geen dag hetzelfde te zijn wat betreft whiplashklachten. Maar, ook al zijn de klachten erg wisselend, het is van belang uw whiplashletsel wel serieus te nemen en altijd zo snel mogelijk uw huisarts in te schakelen.

Bij whiplashletsel kunnen talloze klachten voorkomen. Of het herstel van uw whiplash kort of langer duurt, is afhankelijk van onder meer:

 • De omstandigheden van het ongeval
 • De ernst van het letsel
 • De stand van uw hoofd tijdens de aanrijding
 • De kracht van de klap die u kreeg

De meeste mensen zijn na een kop-staartbotsing na ongeveer drie tot vier weken weer hersteld van het whiplashletsel. Anderen zijn tot een jaar na het ongeluk met hun herstel bezig en sommige slachtoffers houden blijvende (chronische) whiplashklachten.

Wat een whiplash is en dat het herstel afhankelijk is van veel factoren is duidelijk. De meest voorkomende whiplashklachten die kunnen ontstaan zijn:

 • Pijn en stijfheid in de nek
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Pijn in armen en schouders
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Slaapproblemen
 • Karakter verandering
 • Angst
 • Depressie verschijnselen
 • Problemen met licht en geluid

> Meer over whiplash klachten

Wat is een schadevergoeding?

Veel whiplash slachtoffers vragen zich vaak af of zij recht hebben op een whiplash schadevergoeding en waaruit deze bestaat. Een whiplash schadevergoeding is een uitkering van de geleden schade. Deze vergoeding kan bestaan uit een materiële schadevergoeding, de vergoeding voor de gemaakte kosten, zoals uw auto en andere persoonlijke eigendommen. Maar ook medische kosten en andere kosten die u moet maken, omdat u bepaalde dingen niet meer zelf kunt, vallen hieronder. Daarnaast kan de uitkering bestaan uit een immateriële schadevergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan, zoals de pijn en het verdriet. Dit noemen we smartengeld. U heeft zodoende altijd recht op een letselschadevergoeding.

Behalve de vraag ‘wat is een whiplash schadevergoeding en waar bestaat deze uit?’, vragen whiplash slachtoffers zich tevens af wat zij van de hoogte van de schadevergoeding mogen verwachten. Die vraag is niet één, twee, drie te beantwoorden. De hoogte is namelijk afhankelijk van zeer veel factoren. De ernst van de whiplashklachten en de duur zijn hier enkele voorbeelden van. Kan iemand zijn beroep nog uitoefenen? Kan een whiplashslachtoffer zijn woning nog onderhouden, zowel binnen als buiten? Het zijn allemaal factoren die meespelen bij de bepaling van de hoogte van de letselschadevergoeding.

Schakel deskundige hulp in bij whiplashletsel

Nu u het antwoord weet op de vraag ‘wat is een whiplash schadevergoeding?’ is het tevens belangrijk om te weten dat u eerst de schuldige tegenpartij aansprakelijk moet stellen alvorens u uw letselschadevergoeding kunt claimen. Wanneer u de hulp van een letselschadespecialist van B&O Letselschade inschakelt, hoeft u dit zelf niet te doen. Wij stellen de veroorzaker (diens verzekeringsmaatschappij) aansprakelijk en zullen samen met u alle mogelijke letselschadeposten meenemen in de letselschadeclaim. Wij adviseren u en kunnen u gratis bijstaan gedurende het proces. Ons honorarium wordt namelijk meegenomen in de berekening van de totale whiplash letselschadevergoeding.

Bent u betrokken geweest bij een ongeval en vraagt u zich af wat een whiplash is en of u een whiplash schadevergoeding kunt claimen? Schakel kosteloos professionele hulp in, schakel een letselschade expert van B&O Letselschade in.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74