Bedrijfsongeval vorkheftruck
In het kort
- Ongevallen met heftrucks komen op de vierde plaats van oorzaken van ongevallen op de werkvloer
- Ongevallen met een vorkheftruck vinden meestal plaats als de veiligheidsregels niet of niet goed worden nageleefd. Dit gebeurt bijna nooit opzettelijk
- Bij veruit de meeste bedrijfsongevallen met letsel tot gevolg, is de werkgever aansprakelijk voor letselschade
- Als wij uw zaak aannemen, betaalt u niets aan ons. Onze rekening dienen wij rechtstreeks in bij de tegenpartij
Het aantal bedrijfsongevallen blijft toenemen. In 2011 was 6,5% van de werknemers betrokken bij een arbeidsongeval. In 2012 was dit maar liefst 6,7%. De meeste ongevallen vinden plaats in de bouw en de industrie. Ongevallen met heftrucks komen op de vierde plaats van oorzaken van ongevallen op de werkvloer.
Oorzaken aanrijding vorkheftruck
Ongevallen met een vorkheftruck vinden meestal plaats als de veiligheidsregels niet of niet goed worden nageleefd. Dit gebeurt bijna nooit opzettelijk. Vaak wordt het ongeval veroorzaakt door nonchalance, haast of onverschilligheid. De werkdruk is meestal hoog, waardoor een order snel de deur uit moet en er te snel wordt gereden. Bijna de helft van ongevallen met een heftruck ontstaat door een aanrijding met een collega of ander persoon. Met name tijdens het achteruitrijden vinden veel bedrijfsongevallen plaats.
Wettelijke zorgplicht werkgever vorkheftruck
De werkgever moet ervoor zorgen dat bedrijfsongevallen zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit wordt ook wel de zorgplicht van de werkgever genoemd. Bij het werk met vorkheftrucks moet de werkgever er onder andere voor zorgen dat de heftrucks goed onderhouden moeten zijn, dat er voldoende manoeuvreerruimte is, dat er een scheiding is van voetgangers- en heftruckzone, dat er goede zichtlijnen zijn en dat er geluidssignalering is (bijvoorbeeld een piep bij achteruitrijden).
In de Arbowet is bovendien bepaald dat een werknemer pas op een vorkheftruck mag rijden als hij “specifiek deskundig is om de vorkheftruck te besturen”. De werkgever moet erop toezien dat zijn werknemers voldoende deskundig zijn.
Uit de praktijk blijkt dat werkgevers het gevaar van heftrucks vaak onderschatten en de veiligheidsvoorschriften niet (volledig) naleven.
Meer informatie over:
Aansprakelijkheid werkgever heftruck ongeval
Bij veruit de meeste bedrijfsongevallen met letsel tot gevolg, is de werkgever aansprakelijk voor letselschade. Dit is geregeld in artikel 7:658 Burgerlijk Wetboek. Indien het dienstongeval plaatsvond tijdens werktijd en als uw werkgever zijn zorgplicht schond, dan staat aansprakelijkheid in principe vast.
Uw werkgever schond zijn zorgplicht als hij:
- Onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen om de werknemers tegen ongevallen op de werkvloer te beschermen, of;
- Onvoldoende toezicht heeft gehouden op het naleven van de veiligheidsvoorschriften.
Bovendien dient u te bewijzen dat er een direct verband bestaat tussen het uitvoeren van uw werkzaamheden en uw letsel. Ook moet u uw letselschade (schriftelijk) kunnen aantonen. De bewijsvoering is erg belangrijk. Lukt dit niet, dan krijgt u geen schadevergoeding. Laat u dus altijd bijstaan door een letselschadespecialist.
Letselschadevergoeding na bedrijfsongeval
Als u letsel opliep op de werkvloer door toedoen van een vorkheftruck, zult u vaak uw werkgever aansprakelijk willen stellen en de schade op hem willen verhalen. Wij kunnen u hierbij helpen. We nemen het gehele letselschadetraject uit handen en streven naar een zo hoog mogelijke letselschade uitkering. Onze letselschadejuristen en –experts zijn gespecialiseerd in bedrijfsongevallen en staan bekend om hun persoonlijke, betrokken en professionele aanpak.
Als wij uw zaak aannemen, betaalt u overigens niets aan ons. Onze rekening dienen wij rechtstreeks in bij de tegenpartij.
Wilt u meer weten over onze gratis rechtsbijstand bij een ongeval met een vorkheftruck? Neem vandaag nog contact met ons op.