Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 276 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aangereden door vrachtwagen

In het kort

  • Als u als voetganger of fietser bent aangereden door een vrachtwagen, is de vrachtwagenchauffeur bijna altijd aansprakelijk
  • Als het slachtoffer jonger is dan 15 jaar, dan is de vrachtwagenchauffeur in principe voor 100% aansprakelijk, tenzij hij het tegendeel bewijst
  • Bij een slachtoffer van 15 jaar of ouder is chauffeur voor minstens 50% aansprakelijk, volgens de ‘50%-regel’
  • In de meeste gevallen is onze dienstverlening kostenloos, zeker als de vrachtwagenchauffeur aansprakelijk gesteld kan worden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Ongevallen met een vrachtwagen hebben vaak zeer ernstige gevolgen voor het slachtoffer. Het risico dat het slachtoffer overlijdt bij een aanrijding met een vrachtwagen is zo’n 8 keer groter dan bij een aanrijding met een personenauto. Het slachtoffer is vaak niet de inzittende van de vrachtwagen, maar van de ‘aangereden partij’ (fiets, scooter, auto). Bent u aangereden door een vrachtwagen? Mogelijk heeft u recht op schadevergoeding voor uw letselschade.

Typen ongevallen met vrachtwagen

Een vrachtwagen is groter, minder wendbaar en heeft een langere remweg dan een gewone auto. De chauffeur rijdt vaak lange ritten en kan vermoeid zijn. De andere weggebruikers anticiperen niet altijd even goed op een vrachtwagen. Een aanrijding met een vrachtwagen ligt daarom op de loer. Tussen vrachtwagens en personenauto’s vinden relatief vaak kop-staartbotsingen, zijdelingse botsingen en frontale botsingen plaats. Daarnaast kunnen fietsers en voetgangers gemakkelijk in de dode hoek van een vrachtwagen terecht komen waardoor nare ongelukken kunnen ontstaan. Bent u aangereden door een vrachtwagen? In veel gevallen krijgt u te maken met vervelend letsel en hoge kosten. Laat een letselschadejurist u bijstaan bij het claimen van een schadevergoeding.

> Meer over wat doet een letselschade jurist

Dode hoek vrachtwagen

Fietsers en voetgangers lopen een groot gevaar als zij zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevinden. In deze hoek kan de vrachtwagenchauffeur het verkeer niet goed waarnemen. Dit vormt voornamelijk een gevaar wanneer een vrachtwagen rechtsaf slaat en de fietser of voetganger zich rechts naast de vrachtwagen bevindt. Sinds 2003 is een dodehoekspiegel op vrachtwagens verplicht. Deze dodehoekspiegel moet voorkomen dat voetgangers en fietsers worden aangereden door vrachtwagen.

Letselschade na aangereden door vrachtwagen

In de rechtspraak zijn twee regels ontwikkeld die de aansprakelijkheid van een automobilist (en ook vrachtwagenchauffeur) bepalen. Bent u als fietser of voetganger aangereden door een vrachtwagen? Dan is de vrachtwagenchauffeur bijna altijd aansprakelijk. Is het slachtoffer jonger dan 15 jaar, dan geldt de ‘100%-regel’. De vrachtwagenchauffeur is in principe voor 100% aansprakelijk, tenzij hij het tegendeel bewijst. Bij een slachtoffer van 15 jaar of ouder is chauffeur voor minstens 50% aansprakelijk, volgens de ‘50%-regel’.

> Meer over aansprakelijkheid bij aanrijding

De hoogte van de letselschadevergoeding zal afhangen van alle omstandigheden. Er zal rekening gehouden worden met de impact van het letsel op het leven van het slachtoffer, zijn verlies aan arbeidsvermogen, zijn genezingsproces etc. Wanneer u bent aangereden door vrachtwagen is het belangrijk om al uw schadeposten goed bij te houden en te documenteren. Een letselschade jurist kan u hierin bijstaan en adviseren.

> Meer over hoogte letselschadevergoeding berekenen

Kind aangereden door vrachtwagen

Helaas zijn kinderen erg kwetsbaar in het verkeer. Zij lopen bij een aanrijding met een vrachtwagen vaak zeer ernstig letsel op. Als het kind minderjarig is, kunnen de ouders of de voogd (artikelen 1:245 lid 4 en 1:337 Burgerlijk Wetboek) namens het kind letselschade vorderen. De hoogte van de letselschadevergoeding is bij kinderen erg moeilijk vast te stellen. Het korte leven van het kind geeft namelijk weinig houvast voor een inschatting van de toekomst. Bovendien moeten de wettelijk vertegenwoordigers van het kind toestemming geven voor het opvragen van medische informatie (Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, WGBO).

Kosten letselschadebureau

Als u of uw kind is aangereden door vrachtwagen, schakel dan zo snel mogelijk een letselschadejurist in. Deze helpt u bij het realiseren van een eerlijke letselschadevergoeding. Bij B&O Letselschade werken professionele en betrokken letselschadejuristen en -experts, die graag uw persoonlijke verhaal horen. U hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten. In de meeste gevallen is onze dienstverlening kosteloos. Meer weten over kosteloze rechtsbijstand wanneer u bent aangereden door een vrachtwagen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen