Eenzijdig ongeval met de auto
In het kort
- Bent u betrokken bij een eenzijdig ongeval, dan heeft u in een aantal gevallen recht op een schadevergoeding (materiële schade en eventuele letselschade)
- Bij letsel van inzittenden wordt altijd letselschade vergoed
- Het is belangrijk om bij een eenzijdig ongeval altijd de verzekeraar op de hoogte te stellen
- Als u een eenzijdig ongeval hebt gehad, bent u zelf aansprakelijk voor de schade
- Een Ongevallenverzekering voor Inzittenden (OVI) keert uit bij een eenzijdig ongeval
- Het hangt af van de precieze voorwaarden van uw verzekering, hoeveel van uw schade u vergoed kunt krijgen. Wij helpen u graag hierbij
Een eenzijdig ongeval, waarbij slechts één partij betrokken is, komt regelmatig voor. Denk aan een auto die van de weg raakt, in een slip komt en tegen een boom of vangrail aanbotst. Vaak zijn deze ongelukken een gevolg van onoplettendheid van de bestuurder. Een bekende boosdoener is handheld bellen of appen in de auto. Nog even een gesprek voeren of een reactie geven op een bericht terwijl je aan het rijden bent: het kan vervelende gevolgen hebben.
Andere veelvoorkomende oorzaken van eenzijdige verkeersongevallen zijn slechte weersomstandigheden en automobilisten die in slaap vallen tijdens het rijden. Met andere woorden: een eenzijdig ongeval door uitwijken. Vooral in de winter komen eenzijdige ongevallen veel voor als gevolg van mist, gladheid en laaghangende zon.
Eenzijdig ongeval: letselschade verhalen
Bent u zelf betrokken geweest bij een eenzijdig ongeval en bent u hierbij gewond geraakt? Wij kunnen u helpen uw letselschade te claimen indien u een aanvullende SVI verzekering (Schadeverzekering Voor Inzittenden) hebt afgesloten. Mensen die als passagier betrokken zijn geraakt bij een eenzijdig ongeval en hierbij verwondingen hebben opgelopen, kunnen wij altijd kosteloos bijstaan. Deze vallen namelijk onder de ‘Schuldloze Derde regeling‘.
Vrijblijvend een eerste advies inwinnen over aansprakelijkheid bij een eenzijdig ongeval? Bel ons of vul het contactformulier in.
Schade bij eenzijdig ongeval
Het hangt van de omstandigheden af hoe ernstig de schade is die ontstaat bij een eenzijdig ongeval. Het is zeker niet zo dat ongelukken waarbij meerdere partijen betrokken zijn, altijd meer schade opleveren. Een eenzijdige botsing tegen een andere stilstaande auto of een stilstaand object, zoals een boom of een vangrail, kan een flinke schadepost opleveren voor zowel de auto als de bestuurder zelf.
Schade aan het motorvoertuig kan variëren van lichte blikschade tot aan total loss. Soms komt de bestuurder er zelf ongeschonden van af, maar er kan ook persoonlijk letsel ontstaan, zoals botbreuken, kneuzingen en andere verwondingen. Een van de meest voorkomende vormen van letsel bij een auto-ongeluk is whiplash. Dit nekletsel kan bijzonder pijnlijk zijn en een breed scala aan klachten veroorzaken.
Symptomen kunnen ontstaan tot 24 uur na het ongeval. Klachten kunnen 3 tot 4 weken aanhouden, maar is het ook mogelijk dat whiplashklachten een jaar of langer duren en chronisch worden.
Afgezien van de materiële schade aan de auto kan persoonlijk letsel ook een flinke schadepost vormen na een eenzijdig ongeluk. Vaak worden niet alle medische behandelingen volledig vergoed door de ziektekostenverzekering. Daarnaast kunnen allerlei bijkomende schadeposten ontstaan, zoals:
- Kosten voor huishoudelijke hulp en hulp bij persoonlijke verzorging
- Verlies aan inkomsten door tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid
- Kosten voor hulpmiddelen die u nodig hebt als gevolg van het letsel
- Extra reiskosten voor geneeskundige hulp
Wat te doen na een eenzijdig ongeval?
Neem na een eenzijdig ongeval contact op met uw verzekeraar en meld de schade. Ook als u een WA-verzekering of beperkt casco heeft, is het belangrijk om de schade bij uw verzekeraar te melden. Als u bijvoorbeeld een lantaarnpaal hebt geraakt, kan Rijkswaterstaat een claim indienen voor de ontstane schade.
Maak foto’s van de plaats van het ongeval en noteer eventuele gegevens van getuigen. Vul ook een schadeformulier in dat u naar uw verzekeraar kunt sturen.
Eenzijdig ongeval: wat dekt de verzekering?
Als u een eenzijdig ongeval hebt gehad, bent u zelf aansprakelijk voor de schade. Het hangt ervan af hoe u verzekerd bent, en zo ja, welke schade uw verzekeraar vergoedt. Hieronder zullen we kort toelichten welke vormen van verzekeringen er zijn en welke dekking deze bieden:
Eenzijdig ongeval: WA-verzekering
De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is een verplichte verzekering voor bezitters van een motorrijtuig. Onder deze verzekering wordt de schade vergoed die je als automobilist aan anderen toebrengt. Ook inzittenden worden door deze verzekering beschermd. Als je dus als bijrijder of inzittende letsel oploopt doordat de bestuurder van het voertuig een ongeluk veroorzaakt, kun je letselschade claimen bij de WA-verzekering van de bestuurder.
De schade die u als bestuurder zélf lijdt als gevolg van een eenzijdig ongeval door uw toedoen, wordt echter niet gedekt door de WA-verzekering.
Eenzijdig ongeval: Allriskverzekering
Als u een allriskverzekering heeft, bent u verzekerd voor alle voertuigschade na een aanrijding, dus ook als het een eenzijdig ongeval betreft waar u zelf schuld aan hebt. Andere schade wordt echter niet gedekt door deze verzekering, zoals letselschade of schade aan bezittingen/bagage.
Eenzijdig ongeval: Schadeverzekering Voor Inzittenden (SVI)
U kunt de letselschade die u oploopt bij een eenzijdig ongeval claimen onder de Schadeverzekering Voor Inzittenden (SVI). Deze verzekering dekt alle schade die zowel de bestuurder als de inzittenden lijden ten gevolge van het ongeval. De schuldvraag is hierbij niet van belang. In het geval van een eenzijdig verkeersongeval kunt u dus bij de SVI terecht. Voor inzittenden betekent de SVI een overlap met de WA-verzekering van de bestuurder.
De SVI is niet verplicht. Vraag dus bij uw verzekeraar na of u deze verzekering heeft.
Eenzijdig ongeval: Ongevallenverzekering Voor Inzittenden (OVI)
De ongevallenverzekering Voor Inzittenden is een zogenaamde sommenverzekering. De OVI keert een vast bedrag uit als de bestuurder en/of de overige inzittenden komen te overlijden of blijvend invalide raken na een ongeval. De schuldvraag doet hierbij niet ter zake: de OVI keert ook uit bij een eenzijdig ongeval.
Schade wordt uitgekeerd aan de hand van vooraf vastgestelde schadebedragen. In tegenstelling tot de SVI, vergoedt de OVI dus niet de daadwerkelijk geleden schade. De bedragen die worden uitgekeerd, hangen af van de verzekeraar en de polis.
Schadevergoeding en aansprakelijkheid bij een eenzijdig ongeval
Als u betrokken bent geweest bij een eenzijdig ongeval, hebt u in een aantal gevallen recht op een schadevergoeding voor zowel de materiële schade aan uw auto als eventuele letselschade. Bij letsel van inzittenden wordt altijd letselschade vergoed. Het hangt af van de precieze voorwaarden van uw verzekering, hoeveel van uw schade u vergoed kunt krijgen.
Het is belangrijk om alle schade na een eenzijdig ongeval goed te inventariseren en te kijken naar de mogelijkheden van vergoeding. Wij helpen u hierbij graag. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!