Schadeformulier invullen na aanrijding

In het kort

  • Automobilisten zijn verplicht om altijd een Europees aanrijdingsformulier bij zich te hebben
  • U heeft dit formulier nodig voor het noteren van alle gegevens van degenen die bij de aanrijding zijn betrokken. Ook geeft u hierop aan welke schade u heeft opgelopen en wat de toedracht van de aanrijding was
  • Het invullen van het schadeformulier is de eerste, zeer belangrijke, stap bij het verhalen van letselschade
  • Alle partijen op het Europees schadeformulier moeten hun gegevens goed leesbaar invullen en daarnaast de oorzaak van de aanrijding duidelijk weergegeven
  • Zorgt u er altijd voor dat beide partijen na de aanrijding het schadeformulier ondertekenen
  • Al bij het schadeformulier invullen na een aanrijding, kunnen wij u bijstaan. Bel ons geheel vrijblijvend
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u betrokken bij een aanrijding of ander verkeersongeval? Dan komt er veel op u af. Zo is er vaak schade die geregeld moet worden. Automobilisten zijn verplicht om altijd een Europees schadeformulier bij zich te hebben. U heeft dit formulier nodig voor het noteren van alle gegevens van degenen die bij de aanrijding zijn betrokken. Ook geeft u hierop aan welke schade u heeft opgelopen en wat de toedracht van de aanrijding was. Het is belangrijk dat u dit formulier zo snel mogelijk en volledig invult.

Bent u door de aanrijding gewond geraakt, dan dient u dit tevens op het schadeformulier aan te geven. Indien iemand anders schuld heeft aan de aanrijding, hebt u bovendien recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade-jurist.


Letselschade na aanrijding? Bel vrijblijvend 085 – 877 17 74 of neem contact met ons op via het contactformulier.


Al bij het schadeformulier invullen na een aanrijding, kunnen wij u bijstaan. Het invullen van het schadeformulier is namelijk de eerste, zeer belangrijke, stap bij het verhalen van letselschade. Het is van groot belang dat dit zorgvuldig gebeurt, door uzelf en door de tegenpartij. U kunt ons altijd bellen voor hulp bij het invullen. Hieronder geven wij u een overzicht van de meest gestelde vragen over het Europees schadeformulier.

Hoe kom ik aan een Europees schadeformulier?

Bent u automobilist? U heeft dan van uw verzekering het Europees schadeformulier ontvangen. Heeft u het desondanks toch niet in huis of in uw auto liggen, dan kunt u een nieuw exemplaar aanvragen bij uw verzekeringsmaatschappij of bij uw tussenpersoon. U kunt het schadeformulier meestal ook downloaden vanaf de website van uw verzekeringsmaatschappij. Vergeet u niet dat het verplicht is om een Europees schadeformulier bij u in de auto te hebben als u de weg op gaat!

Bent u verplicht om na een ongeval een Europees schadeformulier in te vullen?

Moet u altijd een autoschadeformulier invullen na een aanrijding? Wij adviseren dat in alle gevallen te doen. Ook als er op het eerste gezicht geen sprake is van schade. Het komt regelmatig voor dat u thuis, eenmaal bekomen van de schrik, ontdekt dat er toch iets kapot is gegaan. Of u krijgt lichamelijke klachten die door de aanrijding zijn ontstaan. Het is belangrijk dat u dan beschikt over de juiste gegevens van de tegenpartij en dat de toedracht van de aanrijding op het schadeformulier vastgelegd is.

Wat moet ik doen voor ik een schadeformulier kan invullen na aanrijding?

Na een aanrijding brengt u allereerst uzelf in veiligheid en zorgt u ervoor dat de tegenpartij en u op een rustige manier het schadeformulier kunnen invullen. De aansprakelijkheid voor de aanrijding is bij het invullen van het formulier nog niet van belang. Het is de bedoeling dat alle partijen op het Europees schadeformulier hun gegevens goed leesbaar invullen en daarnaast de oorzaak van de aanrijding duidelijk weergegeven. De verzekeringsmaatschappijen van u en van degene die u aangereden heeft, kunnen aan de hand van het schadeformulier bepalen welke vervolgstappen nodig zijn en om wat voor schade het gaat.

Schadeformulier invullen, hoe doe ik dat?

Heeft u een plek gevonden waar u en de tegenpartij rustig het schadeformulier kunnen invullen, dan hoeft u in eerste instantie alleen de voorzijde van het formulier in te vullen. Beide partijen krijgen een doorslag en de achterkant kunt u later thuis invullen. Maak als het kan foto’s ter plaatse.

  • Ook belangrijk: vul niet zomaar iets in. Om uiteindelijk uw letselschade vergoed te krijgen, moet de aansprakelijkheid vastgesteld worden en daarvoor moet duidelijk zijn wat er precies is gebeurd (de toedracht). Achterhalen wat de situatie precies was wordt moeilijker als in het schadeformulier gegist wordt naar de toedracht. Wees dus feitelijk.

Vul het schadeformulier waar mogelijk in met de andere bestuurder en check of diegene het formulier ook ondertekent. Komt duidelijk naar voren dat er sprake was van een file en dat ú van achter bent aangereden? Als beide partijen het eens zijn over wat er op het schadeformulier staat, kunt u het ondertekenen. Teken het schadeformulier alleen als u het ook eens bent met de inhoud van het formulier.


Hieronder vind u een toelichting op de vragen die u op het schadeformulier moet invullen. Heeft u nog vragen over de afhandeling van een letschadeclaim na een aanrijding? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.


Welke vragen staan er op een schadeformulier en hoe vul ik deze in?

Op het schadeformulier dat u na de aanrijding dient in te vullen, vindt u allereerst vijf vragen die gaan over de datum en locatie van de aanrijding. Ook geeft u hier aan of er gewonden zijn gevallen en of er materiële schade is ontstaan. Zijn er getuigen van de aanrijding? Vult u dan bij vraag 5 naam, adres en telefoonnummer in. Zij kunnen een rol spelen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij.

Vervolgens vullen alle partijen bij de vragen 6 tot en met 11 al hun eigen gegevens in, waar en hoe zij verzekerd zijn en welke schade door de aanrijding is ontstaan. Vraag 12 gaat over de toedracht van de aanrijding. U kruist hier de vakjes aan die volgens u van toepassing zijn. Vergeet u niet in te vullen hoeveel vakjes u aangekruist heeft, om misverstanden achteraf te voorkomen.

Bij vraag 13 dient u een situatieschets van de aanrijding te maken. Hier geeft u onder meer aan waar de auto u heeft geraakt en in welke richting u en de tegenpartij reden. Zorgt u er altijd voor dat beide partijen na de aanrijding het schadeformulier ondertekenen!

Is het mogelijk een Europees schadeformulier auto digitaal in te vullen na aanrijding?

Het papieren Europees schadeformulier is het meest gebruikte formulier na aanrijdingen. Ook is het tegenwoordig mogelijk het schadeformulier digitaal in te vullen. Dat kunt u doen met een app op uw smartphone, die u kunt downloaden voor zowel Android als voor de iPhone. Heeft u de applicatie op uw smartphone geïnstalleerd? Doet u dan eerst een test, zodat u weet hoe het werkt op het moment dat u daadwerkelijk een digitaal schadeformulier invullen moet.

Het voordeel van een digitaal schadeformulier en een schade applicatie is dat bij het invullen na aanrijding automatisch gegevens van het voertuig en verzekering opgehaald worden en dat u eenvoudig foto’s van de aanrijding kunt toevoegen. Informeert u allereerst of uw verzekeringsmaatschappij de mogelijkheid biedt tot digitaal schade melden na een aanrijding!

Hoe moet ik een schadeformulier invullen na aanrijding in buitenland?

Bent u in het buitenland betrokken bij een aanrijding? Geluk bij een ongeluk is dat het Europees schadeformulier in alle Europese landen hetzelfde is. Let u er in het buitenland wel altijd goed op dat u begrijpt wat de ander heeft ingevuld voordat u ondertekent. U wilt natuurlijk voorkomen dat de ander u onterecht de schuld van de aanrijding geeft.

Wat gebeurt er na het invullen van het schadeformulier?

Als u eenmaal thuis bent, kunt u het schadeformulier naar uw verzekeringsmaatschappij sturen. De nasleep van een verkeersongeval kan echter erg lang en ingewikkeld zijn. Mogelijk is uw auto zwaar beschadigd, misschien zelfs wel total loss en moet u langdurig herstellen van matige tot ernstige verwondingen, zoals botbreuken en een whiplash.

Het is belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt en het is begrijpelijk dat uw hoofd niet staat naar langdurige en ingewikkelde juridische procedures. Wij adviseren dan ook altijd om juridische hulp in te schakelen. Een ervaren letselschade expert helpt u bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, het inventariseren en berekenen van uw totale letselschade en het claimen van uw schadevergoeding. U weet dan zeker dat u krijgt waar u recht op heeft en geen schadeposten over het hoofd ziet. Zo kunt u ook kosten die u mogelijk in de toekomst nog moet maken als gevolg van de aanrijding claimen bij de aansprakelijke tegenpartij.

Gegarandeerd kosteloze juridische hulp bij letselschade

Als een ander aansprakelijk is voor uw letselschade, kan één van onze ervaren letselschade experts u gegarandeerd kosteloos bijstaan. De kosten voor uw juridische bijstand maken dan onderdeel uit van de totale schadevergoeding waarop u recht heeft. 


Wilt u weten waar u aan toe bent en zo snel mogelijk een voorschot op uw schadevergoeding ontvangen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij werken landelijk en kunnen u ook thuis bezoeken indien u dit wenst.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74