Aanrijding met stilstaande auto

In het kort

 • Bent u aangereden toen u stilstond voor het stoplicht? Dan kunt u al uw schade verhalen op degene die u van achteren heeft aangereden
 • Bent u aangereden toen u stilstond voor een stoplicht? Wees dan alert op whiplashsymptomen
 • Uit een goede dossiervorming zal blijken dat uw klachtenpatroon verband houdt met de aanrijding. De verzekeraar is dan genoodzaakt de schade te vergoeden
 • Een letselschadejurist van B&O Letselschade kan u kosteloze juridische hulp bieden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u aangereden toen u met uw auto stilstond? Dan kunt u al uw schade verhalen op degene die u van achteren heeft aangereden. Een aanrijding met een stilstaande auto komt vaak voor bij stoplichten, maar ook in een file. Een bestuurder let even niet op, is even afgeleid of net even met iets anders bezig en klapt achterop zijn voorganger. Heel vervelend als u net die voorganger bent, want naast materiële schade, gaan achterop aanrijdingen tevens vaak met whiplashklachten gepaard.

Aanrijding met een stilstaande auto

Heeft u zelf een aanrijding tegen een stilstaande auto gehad, met uw eigen auto of op de fiets? Ook dan kan uw letselschade enorm zijn en kunt u last krijgen van whiplash. U leest meer over aansprakelijkheid en schadevergoeding bij een aanrijding tegen een stilstaande auto op onze pagina ‘Aanrijding met een stilstaand object’.

Wilt u al uw schade vergoed krijgen nadat u bent aangereden met uw stilstaande auto? Dan is het zaak om direct uw huisarts te bezoeken en juridische hulp in te schakelen. Uw arts kan u direct na het ongeval medisch bijstaan en de klachten documenteren wat voor uw letselschadezaak van belang is. 


De deskundige letselschadejuristen- en experts van B&O Letselschade begeleiden en ondersteunen u waar mogelijk is. Doe onze letselschadetest om te bepalen of u in aanmerking komt voor onze gratis juridische hulp!


Aanrijding stilstaande auto door oranje verkeerslicht

Een veel gehoorde reden voor een aanrijding tegen een stilstaande auto is het oranje verkeerslicht. Aanrijdingen voor een stoplicht zijn hele vervelende verkeersongevallen. Ze kunnen een hoop leed met zich meebrengen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Onverwacht remmen voor het verkeerslicht: terwijl de verkeerslichten op groen staan, komt een man aangereden. Hij denkt het groene licht te halen, maar het verkeerslicht springt op het laatste moment op oranje en de man trapt in een reflex hard op zijn rem. De auto achter hem zag dit niet aankomen, want de bestuurder van die auto dacht dat de man door zou rijden. Omdat dit niet het geval was, klapt deze op zijn voorganger met alle gevolgen van dien
 • Even niet opgelet bij het verkeerslicht: een ander voorbeeld is dat een vrouw een stoplicht nadert. Er staan al enkele auto’s voor het stoplicht te wachten. Tijdens het rijden, is de vrouw druk bezig een andere radiozender te zoeken. Zij let hierdoor even niet op de weg en merkt de stilstaande auto’s te laat op. Zij rijdt op haar voorganger in. Die auto schiet ook weer door op de auto daarvoor. Het mag duidelijk zijn dat de bestuurder van de auto waar de laatste auto achterop is gereden de meeste schade heeft

Aanrijding stilstaande auto: whiplashklachten

Bent u aangereden toen u stilstond voor het stoplicht, dan kunt u hier nare klachten aan over houden. Bij een aanrijding van achteren, ook wel een kop-staartbotsing genoemd, kan uw hoofd flink heen en weer geslingerd worden. Door de klap komt er een enorme druk op uw nek en schouders te staan. Als gevolg van deze slingerbeweging kunnen whiplashsymptomen ontstaan.

Zonder dat u hier direct veel van merkt, kan een aanrijding van achteren leiden tot ernstig letsel. Whiplashklachten zijn vaak voor de buitenwereld moeilijk zichtbaar en kunnen divers van aard zijn. Bent u aangereden toen u stilstond voor een stoplicht? Wees dan alert op whiplashsymptomen.

Veel voorkomende klachten door aanrijding stilstaande auto

De volgende klachten komen regelmatig bij slachtoffers voor die worden aangereden terwijl zij stilstonden, zoals bijvoorbeeld in de file of voor het stoplicht:

 • Nekklachten, nekpijn
 • Hoofdpijn
 • Schouderpijn
 • Rugpijn
 • Concentratie problemen
 • Vergeetachtigheid
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Angst in het verkeer

Wanneer er sprake is van een whiplash kunnen er nog vele klachten bij komen. Deze klachten kunnen zich in de weken of zelfs maanden na de aanrijding openbaren. Het is dus zaak dat u alert blijft op lichamelijke en geestelijke klachten die verband kunnen houden met het ongeval.

Aansprakelijkheid bij aanrijdingen tegen stilstaande auto

In het verkeer moet voldoende afstand met de voorganger worden gehouden. Daar is artikel 19 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels duidelijk over. Als u bent aangereden toen u stilstond voor het stoplicht, vindt er dus een botsing van achter plaats. Er wordt dan van uitgegaan dat de achterop botsende auto niet voldoende afstand heeft bewaard. Ook bijvoorbeeld bij gladheid heeft de automobilist dan voldoende mogelijkheid om nog uit te kunnen wijken voor een andere auto of stilstaand object. 

Dit betekent dat laatstgenoemde aansprakelijk is voor uw schade en eventueel moet bewijzen dat er wel voldoende afstand werd gehouden of dat een aanrijding door uw schuld niet voorkomen kon worden.

Heeft u zelf een fout of overtreding gemaakt, dan bent u medeaansprakelijk voor de letselschade. Wanneer u echter wordt aangereden als u stilstaat voor een stoplicht, is degene die u aanrijdt altijd aansprakelijk. U heeft zich immers keurig aan de verkeersregels gehouden.

Schade claimen na een aanrijding tegen stilstaande auto

Bent u aangereden toen u stilstond en wilt u uw schade claimen, dan is het belangrijk direct na de aanrijding een dokter te bezoeken. Zeker als u schade als gevolg van whiplashklachten wilt claimen. Bezoekt u namelijk pas na enige weken uw huisarts, omdat de klachten dan pas verergeren, dan kan het gebeuren dat de tegenpartij met succes kan aanhalen dat uw whiplashklachten niet het gevolg zijn van de kop-staartbotsing voor het stoplicht. Hoe eerder uw medisch dossier wordt opgebouwd, hoe meer kans u maakt op een volledige letselschadevergoeding.

Aanrijding stilstaande auto: juridische bijstand letselschadejurist

Wanneer u bent aangereden toen u stilstond en een vergoeding wilt voor uw whiplash en overige letselschade, kunt u het beste een deskundige letselschadejurist inschakelen. De schaderegeling bij een whiplash is vaak een complex proces. Omdat het gaat om een moeilijk aan te tonen ziektebeeld, er is vaak niets op een röntgenfoto of CT-scan te zien, zal de verzekeraar van de tegenpartij alles uit de kast halen om uw whiplashklachten te laten ontkennen. Zij zullen zeggen dat uw hoofdpijn of nekpijn andere oorzaken heeft en dat u ‘denkt’ een whiplash te hebben. Hiermee probeert de aansprakelijkheidsverzekeraar de schadeclaim te ontlopen, terwijl het letsel ernstige gevolgen voor u kan hebben.

Daarom is het zo belangrijk om direct naar uw huisarts te gaan, nadat u bent aangereden toen u stilstond. Uit een goede dossiervorming zal blijken dat uw klachtenpatroon verband houdt met de aanrijding. De verzekeraar is dan genoodzaakt de schade te vergoeden. Alle kosten die u extra maakt als gevolg van de kop-staartbotsing komen in aanmerking voor vergoeden, dus ook onze rechtshulpkosten. 


Bent u aangereden toen u stilstond voor het stoplicht? Een letselschadejurist van B&O Letselschade kan u kosteloze juridische hulp bieden! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74