Aanrijding met stilstaande auto

In het kort

  • Bent u aangereden toen u stilstond? Dan kunt u vaak al uw schade verhalen op degene die u van achteren heeft aangereden. De achteropkomende auto is namelijk vrijwel altijd aansprakelijk voor het ongeval
  • Let na een aanrijding van achteren ook goed op eventuele whiplashklachten en ga direct naar de huisarts om deze te laten documenteren. Uit een goede dossiervorming zal blijken dat uw klachtenpatroon verband houdt met de aanrijding. De verzekeraar is dan genoodzaakt de schade te vergoeden
  • Naast de vergoeding voor uw medische klanten bestaat uw schadevergoeding uit verschillende schadeposten. Een letselschadejurist van B&O Letselschade kan u kosteloze juridische hulp bieden om u te helpen krijgen waar u recht op heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u aangereden toen u met uw auto stilstond? Dan kunt u al uw schade verhalen op degene die u van achteren heeft aangereden. Een aanrijding met een stilstaande auto komt vaak voor bij stoplichten, maar ook in een file. Een bestuurder let even niet op, is even afgeleid of net even met iets anders bezig en klapt achterop zijn voorganger. Heel vervelend als u net die voorganger bent, want naast materiële schade gaan achterop aanrijdingen tevens vaak met whiplashklachten gepaard.

Aanrijding met een stilstaande auto

Heeft u zelf een aanrijding tegen een stilstaande auto gehad, met uw eigen auto of op de fiets? Ook dan kan uw letselschade enorm zijn en kunt u last krijgen van whiplash. U leest meer over aansprakelijkheid en schadevergoeding bij een aanrijding tegen een stilstaande auto op onze pagina ‘Aanrijding met een stilstaand object’.

Wilt u al uw schade vergoed krijgen nadat u bent aangereden met uw stilstaande auto? Dan is het zaak om direct uw huisarts te bezoeken en juridische hulp in te schakelen. Uw arts kan u direct na het ongeval medisch bijstaan en de klachten documenteren. Dit is voor uw letselschadezaak van groot belang. 


De deskundige letselschadejuristen- en experts van B&O Letselschade begeleiden en ondersteunen u waar mogelijk is. Doe onze letselschadetest om te bepalen of u in aanmerking komt voor onze gratis juridische hulp!


Aanrijding stilstaande auto door oranje verkeerslicht

Een veel gehoorde reden voor een aanrijding tegen een stilstaande auto is het oranje verkeerslicht. Aanrijdingen voor een stoplicht zijn hele vervelende verkeersongevallen. Ze kunnen een hoop leed met zich meebrengen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Onverwacht remmen voor het verkeerslicht: terwijl de verkeerslichten op groen staan, komt iemand aangereden. Hij denkt het groene licht te halen, maar het verkeerslicht springt op het laatste moment op oranje en de man trapt in een reflex hard op zijn rem. De auto achter hem zag dit niet aankomen, want de bestuurder van die auto dacht dat de man door zou rijden. Omdat dit niet het geval was, klapt deze op zijn voorganger met alle gevolgen van dien.
  • Even niet opgelet bij het verkeerslicht: een ander voorbeeld is wanneer een persoon een stoplicht nadert. Er staan al enkele auto’s voor het stoplicht te wachten. Tijdens het rijden is de persoon druk bezig een andere radiozender te zoeken. Diegene let hierdoor even niet op de weg, merkt de stilstaande auto’s te laat op en rijdt op een voorganger in. Die auto schiet ook weer door op de auto daarvoor. Op deze manier ontstaat er een kettingbotsing waar meerdere auto’s en personen schade oplopen.

Aanrijding stilstaande auto: whiplashklachten

Bent u aangereden toen u stilstond voor het stoplicht, dan kunt u hier nare klachten aan over houden. Bij een aanrijding van achteren, ook wel een kop-staartbotsing genoemd, kan uw hoofd flink heen en weer geslingerd worden. Door de klap komt er een enorme druk op uw nek en schouders te staan. Als gevolg van deze slingerbeweging kunnen whiplashsymptomen ontstaan. Zonder dat u hier direct veel van merkt, kan een aanrijding van achteren leiden tot ernstig letsel. Whiplashklachten zijn vaak voor de buitenwereld moeilijk zichtbaar en kunnen divers van aard zijn. Bent u aangereden toen u stilstond voor een stoplicht? Wees dan alert op whiplashsymptomen.

Veel voorkomende klachten door een aanrijding terwijl u stilstond

De volgende klachten komen regelmatig bij slachtoffers voor die worden aangereden terwijl zij stilstonden, zoals bijvoorbeeld in de file of voor het stoplicht:

Wanneer er sprake is van een whiplash kunnen er nog vele klachten bij komen. Deze klachten kunnen zich in de weken of zelfs maanden na de aanrijding openbaren. Het is dus zaak dat u alert blijft op lichamelijke en geestelijke klachten die verband kunnen houden met het ongeval. Indien de klachten verband houden met het ongeval kunt u deze meenemen in de letselschadevergoeding.

Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding met een stilstaande auto?

In het verkeer moet voldoende afstand met de voorganger worden gehouden. Daar is artikel 19 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels duidelijk over. Als u bent aangereden toen u stilstond voor het stoplicht, vindt er dus een botsing van achter plaats. Er wordt dan van uitgegaan dat de achterop botsende auto niet voldoende afstand heeft bewaard. Ook bij gladheid heeft de automobilist dan voldoende mogelijkheid om nog uit te kunnen wijken voor een andere auto of stilstaand object. Dit betekent dat laatstgenoemde aansprakelijk is voor uw schade en eventueel moet bewijzen dat er wel voldoende afstand werd gehouden of dat de aanrijding door uw schuld niet voorkomen kon worden.

Heeft u zelf een fout of overtreding gemaakt, dan bent u medeaansprakelijk voor de letselschade. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een passagier snel wil uitstoppen voor een stoplicht of zebrapad en het portier openslaat. Wanneer u echter wordt aangereden als u stilstaat voor een stoplicht, is degene die u aanrijdt altijd aansprakelijk. U heeft zich immers keurig aan de verkeersregels gehouden.

Schade claimen na een aanrijding terwijl u stilstond

Bent u aangereden toen u stilstond en wilt u uw schade claimen, dan is het belangrijk direct na de aanrijding een dokter te bezoeken. Zeker als u schade als gevolg van whiplashklachten wilt claimen. Bezoekt u namelijk pas na enige weken uw huisarts, omdat de klachten dan pas verergeren, dan kan het gebeuren dat de tegenpartij met succes kan aanhalen dat uw whiplashklachten niet het gevolg zijn van de botsing voor het stoplicht. Hoe eerder uw medisch dossier wordt opgebouwd, hoe meer kans u maakt op een volledige letselschadevergoeding.

Naast het claimen van een schadevergoeding voor uw medische klachten kunt u ook andere schadeposten verhalen op de aansprakelijke partij. U kunt hierbij denken aan de kosten voor huishoudelijke hulp, verlies aan inkomsten of kosten voor studievertraging. Ook heeft u in sommige gevallen recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijn, leed of gederfde levensvreugde als gevolg van het ongeval. Bijvoorbeeld doordat u psychische klachten ontwikkeld.

Maak gebruik van juridische bijstand door een letselschadejurist

Wanneer u bent aangereden toen u stilstond en een vergoeding wilt voor uw letselschade, kunt u het beste een deskundige letselschadejurist inschakelen. De schaderegeling bij een whiplash is vaak een complex proces. Omdat het gaat om een moeilijk aan te tonen ziektebeeld, er is vaak niets op een röntgenfoto of CT-scan te zien, zal de verzekeraar van de tegenpartij alles uit de kast halen om uw whiplashklachten te laten ontkennen. Zij zullen zeggen dat uw hoofdpijn of nekpijn andere oorzaken heeft en dat u ‘denkt’ een whiplash te hebben. Hiermee probeert de aansprakelijkheidsverzekeraar de schadeclaim te ontlopen, terwijl het letsel ernstige gevolgen voor u kan hebben.

Daarom is het zo belangrijk om direct naar uw huisarts te gaan, nadat u bent aangereden toen u stilstond. Uit een goede dossiervorming zal blijken dat uw klachtenpatroon verband houdt met de aanrijding. De verzekeraar is dan genoodzaakt de schade te vergoeden.

Naast deze kosten kunt u alle kosten die u extra maakt als gevolg van de kop-staartbotsing verhalen op de aansprakelijke partij. Onze ervaren letselschadejuristen helpen u hier graag bij, zodat u krijgt waar u recht op heeft. Omdat de aansprakelijke partij ook de kosten voor rechtshulp moet vergoeden is onze hulp voor u gratis.


Bent u aangereden toen u stilstond voor het stoplicht? Een letselschadejurist van B&O Letselschade kan u kosteloze juridische hulp bieden! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74