Auto-ongeluk melden bij eigen verzekering
In het kort
- Na een auto-ongeluk met letselschade is het belangrijk de verzekering in te schakelen. In Nederland is elke automobilist verplicht om minimaal WA-verzekerd te zijn. Dit betekent dat de verzekering de schade aan een ander vergoedt indien u verantwoordelijk bent voor de aanrijding.
- Wanneer een ander aansprakelijk is voor uw letselschade zal de verzekering van de tegenpartij uw schade moeten vergoeden. Het is belangrijk een goede inventarisatie te maken van al uw letselschade. Dit is alle schade aan uw auto, maar eventueel ook zaken zoals medische kosten, inkomstenderving en psychische schade.
- Onze ervaren letselschadejuristen kunnen u helpen bij de inventarisatie van de schade, het contact met de verzekeraar en het claimen van uw schadevergoeding. Bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis.
- Wilt u meer informatie over hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u letselschade opgelopen bij een auto-ongeluk, dan heeft u wellicht vragen over de dekking van uw autoverzekering. Alle automobilisten zijn verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Een WA-verzekering biedt echter geen dekking voor uw eigen letselschade.
Bent u gewond geraakt bij een aanrijding? De schade kan dan al snel hoog oplopen. Naast de schade aan uw auto veroorzaakt letselschade vaak veel kosten en loopt u wellicht inkomsten mis. Als automobilist bent u dan ook niet voor niets verplicht een autoverzekering af te sluiten. Hiermee is uw verkeersaansprakelijkheid verzekerd.
UITGELICHT
Heeft u een aanrijding met de auto gehad? En wilt u weten hoe u uw schade moet melden bij uw verzekering? Let dan even op deze aandachtspunten:
- Schade moet u altijd zo snel mogelijk melden bij uw autoverzekering
- Na een aanrijding is het allereerst van het grootste belang dat u alle gegevens van de tegenpartij verzamelt. Dat is nodig om alle schade te kunnen melden bij uw autoverzekering
- Als u of iemand anders (blijvend) letsel heeft opgelopen als gevolg van een auto-ongeval, dan is er sprake van letselschade. Ook deze schade moet u melden bij uw autoverzekering
- Welke schade u verzekeraar of die van de tegenpartij zal uitkeren, is geheel afhankelijk van de situatie. B&O Letselschade kan u meer duidelijkheid geven toegepast op uw omstandigheden
- Onze juridische bijstand is doorgaans kosteloos als een andere partij aansprakelijk is voor het ongeval en uw letselschade
Wilt u gebruik maken van de dekking van uw eigen verzekering, dan kunt u hier uw auto-ongeluk melden. Omdat verschillende situaties ook verschillende consequenties hebben, is het echter belangrijk dat u zich vooraf goed informeert over de dekking die uw verzekering biedt en de omstandigheden waaronder u letselschade kunt verhalen.
De letselschade die een aanrijding veroorzaakt, kunt u vrijwel altijd afwikkelen via uw autoverzekering. U krijgt echter ook te maken met de verzekeraar van de tegenpartij. Een auto-ongeluk kan veel ellende met zich meebrengen, ook al bent u nog zo goed verzekerd. Het is belangrijk dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft en niet met de brokken blijft zitten. Schade moet u altijd zo snel mogelijk melden bij uw autoverzekering. Hoe moet u dit doen en wat komt hierbij kijken? Welke schadeposten kunt u precies bij uw autoverzekering melden?
Onze juridische experts kunnen u hierbij van dienst zijn, zodat u weet wat u te doen staat en waar u aan toe bent. Neemt u vooral contact met ons op voor een eerste, vrijblijvend advies. Wij kunnen zo nodig direct voor u aan de slag.
Letselschade na een auto-ongeluk melden bij uw verzekering?
Bel voor advies 085 – 877 17 74 of neem contact met ons op via het contactformulier.
Hulp bij auto-ongeluk melden
Hopelijk is het voor u de eerste en laatste keer dat u letselschade oploopt. Zeker wanneer u bij het ongeluk gewond bent geraakt, heeft het melden van de letselschade vaak niet de eerste prioriteit. In verband met de bewijsvoering is het echter van belang om uw letselschade al in een vroeg stadium te melden.
Ons kantoor helpt u hierbij. Indien u de juiste verzekering hebt afgesloten, kunnen wij uw auto-ongeluk melden bij uw verzekeraar en de berekening en het claimen van uw letselschade van u overnemen. Heeft een ander het auto-ongeluk veroorzaakt, dan dient de verzekering van deze partij uw letselschade te vergoeden! U kunt ons altijd bellen voor vrijblijvend advies.
Stappenplan schade melden bij autoverzekering
Na een aanrijding is het allereerst van het grootste belang dat u alle gegevens van de tegenpartij verzamelt. Dat is nodig om alle schade te kunnen melden bij uw autoverzekering. Denkt u er ook aan gegevens van eventuele getuigen te noteren en het Europees schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen?
Als de schade meer is dan 500 euro, dient een expert de schade vast te stellen. Brengt u uw autoverzekeraar daarom altijd zo snel mogelijk op de hoogte van uw auto-ongeluk. Belangrijk is dat u uw letselschade zo volledig mogelijk in kaart brengt als u uw schade gaat melden bij uw autoverzekering. Wij kunnen u bijstaan bij het inventariseren. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeluk, zijn daaraan voor u geen kosten verbonden. U weet dan zeker dat u een schadevergoeding krijgt van uw autoverzekering of die van de tegenpartij die recht doet aan uw situatie.
Belang van aansprakelijkheid bij letselschade melden
U gaat na een verkeersongeval letselschade melden bij uw autoverzekering. Zowel uw verzekeraar als de autoverzekeraar van de tegenpartij zullen dan bekijken wie aansprakelijk is voor de aanrijding. We hebben het dan over de schuldvraag.
De ander heeft het ongeval veroorzaakt
Bij een ongeval dat door een ander is veroorzaakt, kunt u de WA-verzekering van de tegenpartij aanspreken. De verzekeraar van de tegenpartij dient al uw letselschade te vergoeden.
Ik heb zelf het ongeval veroorzaakt
Bent u zelf aansprakelijk voor het ongeval? Als u zelf de bestuurder bent die schuldig is aan het ongeval, kunt u geen letselschade verhalen bij een ander. Uw autoverzekering vergoedt dan alleen de schade van de tegenpartij. Of er een mogelijkheid toch een deel van uw eigen schade vergoed te krijgen, is afhankelijk van het type autoverzekering die u afgesloten heeft.
Soms is er bij een aanrijding sprake van gedeelde aansprakelijkheid. Zowel uzelf als de ander zijn in de fout gegaan. U bent dan beiden aansprakelijk voor een percentage van de schadeposten.
We spreken van een eenzijdig ongeval als niemand anders bij de aanrijding was betrokken. U bent bijvoorbeeld van de weg geraakt. Bij een eenzijdig ongeval kunt u uw letselschade alleen verhalen als u een schadeverzekering inzittenden (SVI) afgesloten heeft.
Aansprakelijkheid auto-ongeluk
Is er sprake van letselschade, dan kunt u het auto-ongeluk melden bij uw eigen autoverzekering of bij de verzekering van de tegenpartij. Is de tegenpartij aansprakelijk, dan kan uw letselschade rechtstreeks bij deze partij worden geclaimd. U moet dan wel kunnen bewijzen dat de ander voor het ongeluk verantwoordelijk is. Ook moet u kunnen aantonen dát u schade lijdt, dat de schade een gevolg is van het verkeersongeval en wat de precieze omvang van de schade is. In de praktijk kan de afwikkeling van letselschade door een auto-ongeluk een complexe aangelegenheid zijn. Schakel dus de hulp in van een ervaren letselschade-expert. Is de ander aansprakelijk voor het auto-ongeluk, dan zijn hieraan voor u geen kosten verbonden.
Bent u zelf aansprakelijk voor het auto-ongeluk en wilt u uw letselschade verhalen op uw eigen verzekering, bekijk dan eerst hoe u verzekerd bent. Hebt u alleen een WA-verzekering afgesloten, bent u allrisk verzekerd en hebt u aanvullende dekking geregeld in de vorm van een Schadeverzekering Inzittenden?
Welk type autoverzekering heeft u?
Als automobilist heeft u een verplichte autoverzekering. Schadevergoedingen zijn afhankelijk van welke verzekering u heeft:
- Heeft u een all-riskverzekering? Het maakt dan niet uit bij wie de aansprakelijkheid voor het auto-ongeval ligt. Alle schade die u gaat melden bij uw autoverzekeraar krijgt u vergoed. Wij adviseren om altijd een schade-expert in te schakelen. U weet dan zeker dat u niets over het hoofd ziet bij het inventariseren en het melden van de schade bij de autoverzekering
- Heeft u een WA verzekering? Alleen de schade die bij u anderen heeft veroorzaakt, wordt door uw autoverzekering vergoed. Hoe zit het dan met uw eigen schade? Die kunt u alleen verhalen als er een aansprakelijke tegenpartij is. Eén van onze juridische experts staat u graag terzijde om samen met u te bekijken of u uw schade vergoed kunt krijgen
- Een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) is een niet verplichte, aanvullende verzekering die bij een auto-ongeluk waarbij geen aansprakelijke derde betrokken is uw letselschade volledig dekt. Een eventueel eigen risico wordt hiervan afgetrokken
Schade auto-ongeluk melden: waar let ik op?
U heeft een autoverzekering afgesloten omdat u daartoe verplicht bent en natuurlijk ook om schade te kunnen claimen na een auto-ongeluk. Wanneer u schade na een auto-ongeluk wilt verhalen op uw eigen verzekering, zijn er een aantal punten waarmee u rekening dient te houden:
- Welke dekking uw verzekering biedt.
- Of iemand anders voor het ongeluk aansprakelijk is
- De hoogte van de schade. In sommige gevallen kan het voordeliger voor u zijn om de schade niet te melden maar zelf voor de kosten op te draaien. Schade melden bij de verzekering kan immers gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren en daarmee voor de premie die u voor uw autoverzekering moet betalen
Heeft u bij het auto-ongeluk verwondingen opgelopen, dan lijdt u hierdoor ook letselschade. Deze letselschade is te verhalen indien:
- Er een aansprakelijke partij is (bij een kop-staartaanrijding is de achterop-rijder vrijwel altijd aansprakelijk)
- U het ongeluk zelf hebt veroorzaakt en een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) hebt afgesloten
Bij letselschade kunnen onze experts u van gedegen advies en rechtshulp voorzien. Bel vrijblijvend voor de mogelijkheden.
Hulp bij letselschade van een auto-ongeluk claimen
Voor het claimen van letselschade is het van belang dat u overzicht hebt van de schadeposten die door het auto-ongeluk zijn ontstaan. Dit vergt vaak veel rekenwerk en inzicht in de manier waarop dit onderbouwd moet worden. Neem geen onnodig risico en laat u bijstaan door een van onze letselschade juristen, dan weet u precies waar u aan toe bent. U kunt bij ons altijd terecht voor een eerste vrijblijvend advies: dat kost u niets.
Letselschade door auto-ongeluk melden bij uw eigen verzekering? Bel ons of laat een bericht achter via de website.