Aangereden als voetganger

In het kort

 • Indien iemand lopend op straat wordt aangereden door een motorvoertuig, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer
 • Wanneer een kind jonger dan 14 jaar lopend op straat wordt aangereden, heeft hij/zij recht op volledige letselschadevergoeding
 • Bij een voetganger ouder dan 14 jaar die op straat wordt aangereden, is de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk
 • Omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kostenloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Het hedendaagse verkeer is druk en niet altijd overzichtelijk. Als voetganger bent u vrijwel onbeschermd en extra kwetsbaar. Een aanrijding als voetganger is zo gebeurd en kan hard aankomen. Of u nu bent aangereden door een automobilist, fietser, scooter of een motor: u loopt als voetganger aangereden door een auto al snel akelig letsel op. Misschien is de aanrijding zo ernstig dat u tijdelijk niet optimaal kunt functioneren en ook niet kunt werken. 

Heeft de aanrijding lichamelijk letsel veroorzaakt, dan kunt u last hebben van pijn en andere ongemakken. Daarnaast heeft u mogelijk ook schade opgelopen aan persoonlijke bezittingen als smartphone of andere apparatuur die u bij zich droeg. Bent u als voetganger aangereden, lopend op straat? Dan hebt u een bijzondere juridische positie wanneer het de aansprakelijkheid voor letselschade betreft.


UITGELICHT

Aangereden als voetganger

 • Indien iemand lopend op straat wordt aangereden door een motorvoertuig, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer
 • Wanneer een kind jonger dan 14 jaar lopend op straat wordt aangereden, heeft hij/zij recht op volledige letselschadevergoeding
 • Bij een voetganger ouder dan 14 jaar die op straat wordt aangereden, is de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk
 • Omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kosteloos

Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in het berekenen en claimen van letselschade voor voetgangers aangereden op straat. En omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kosteloos. Meer weten over onze hulp, neem dan contact met ons op. Vul het formulier in of bel direct naar ons kantoor.


Als voetganger aangereden op straat: zwakke verkeersdeelnemer

Gelukkig heeft u als voetganger de wet aan uw kant. Voetgangers horen volgens de wet net als fietsers tot de categorie ‘zwakke verkeersdeelnemers’. U heeft na een aanrijding dan ook zo goed als altijd recht op een vergoeding van uw materiële en uw immateriële schade. De bestuurder van het motorvoertuig is aansprakelijk voor uw letselschade en zal de schade moeten vergoeden die u als voetganger heeft opgelopen, tenzij de bestuurder kan bewijzen dat hij of zij er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. De praktijk wijst uit dat een automobilist, motorrijder of bestuurder van een scooter dat vaak niet kan aantonen.

Stel dat u bent aangereden tijdens het oversteken, terwijl u volgens de verkeersregels de automobilist voor had moeten laten gaan. De rechter kan dan oordelen dat u de verkeersregels overtreden heeft, maar dat de automobilist u had moeten zien aankomen en eerder vaart had moeten minderen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij van de automobilist u 50 of zelfs 100 procent van al uw letselschade moet vergoeden.


Aangereden als voetganger? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met onze letselschade juristen om uw aanrijding te bespreken.


Aanrijding kind tot 14 jaar

Als volwassen persoon wordt u al gezien als ‘zwakke verkeersdeelnemer’ en kunt u daarom ook bij schuld soms een schadevergoeding eisen. Kinderen tot 14 jaar worden echter nog meer beschermd door de wet. De rechtspraak heeft bepaald dat een kind dat nog niet de leeftijd van 14 jaar heeft bereikt in principe geen eigen schuld kan worden toegerekend wanneer het wordt aangereden en dus recht heeft op volledige letselschadevergoeding. Dit komt doordat kinderen in het verkeer vaak impulsief en onberekenbaar handelen en dus meer risico lopen om op straat te worden aangereden. Door hun kwetsbaarheid zijn de gevolgen van een aanrijding voor hen vaak tevens ingrijpender dan voor een volwassen persoon die wordt aangereden op straat.

Aanrijding voetganger ouder dan 14 jaar

Wordt een voetganger, ouder dan 14 jaar, lopend op straat aangereden? Dan geldt dat de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk is. Het zal afhangen van de omstandigheden of de aansprakelijkheid wordt verhoogd tot meer dan 50%. In de praktijk krijgt een aangereden voetganger al snel de volledige letselschade vergoed, tenzij deze bewust onnodige risico’s heeft genomen. Bent u lopend op straat aangereden door een auto of motor, dan wordt dus in ieder geval 50% van uw letselschade vergoed.

Een aanrijding als voetganger kan flinke letselschade tot gevolg hebben

Bent u als voetganger slachtoffer van een aanrijding, dan kan dat een traumatische gebeurtenis zijn. Zeker als u aangereden bent door een automobilist of bestuurder van een ander motorvoertuig, zoals een motor, vrachtwagen of scooter. Steeds weer blijkt dat een voetganger ontzettend kwetsbaar is in het verkeer. Het letsel dat ontstaat door een aanrijding als voetganger, is vaak ernstig en het herstel kan flink wat tijd in beslag nemen. Lichamelijke verwondingen kunnen hoge medische kosten en extra uitgaven met zich mee brengen. Kosten die vaak voorkomen zijn onder andere:

 • Medische begeleiding
 • Fysiotherapie en revalidatie
 • Uw eigen risico van de zorgverzekering
 • Eigen bijdragen voor medicijnen
 • En misschien ook een tijdelijke hulp in de huishouding

Naast de hoge medische kosten kunt u misschien ook tijdelijk niet werken of raakt u gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Al deze kosten kunt u meenemen in de schadevergoeding voor de aansprakelijke partij.

Schadevergoeding claimen na de aanrijding

Het spreekt vanzelf dat u uw letselschade wilt verhalen op degene die u aangereden heeft. Slachtoffers van verkeersongevallen hebben lang niet altijd weet van de rechten die zij hebben. Of misschien vreest u hoge kosten te moeten maken voor juridische hulp. Zoals aangegeven bent u als voetganger echter juridisch extra beschermd waar het gaat om verkeersongevallen en aanrijdingen door een motorvoertuig. De aansprakelijke tegenpartij is in de meeste gevallen ook verplicht uw juridische kosten te vergoeden. Deze maken deel uit van uw totale letselschade en worden meegerekend bij de schadevergoeding. Onze hulp is voor u dan helemaal gratis.

Naast de materiële schade na een ongeval kan het ook zijn dat u immateriële schade heeft. Zo kan ernstig letsel bijvoorbeeld een negatieve impact hebben op uw levensvreugde of kunt u na de aanrijding (tijdelijk) psychische klachten ervaren. De schadevergoeding voor pijn, verdriet en/of gederfde levensvreugde wordt smartengeld genoemd en is onderdeel van uw totale letselschadevergoeding. Wij helpen u graag inventariseren wat uw letselschade is en hoe hoog de schadevergoeding moet zijn die de verzekeraar van de tegenpartij u dient uit te betalen. Wilt u weten hoe wij u kunnen bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Bent u als voetganger aangereden? Dan heeft u recht op onze gratis juridische hulp. Doe geheel vrijblijvend onze letselschadetest!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74