Aangereden als voetganger

In het kort

 • Indien iemand lopend op straat wordt aangereden door een motorvoertuig, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer
 • Wanneer een kind jonger dan 14 jaar lopend op straat wordt aangereden, heeft hij/zij recht op volledige letselschadevergoeding
 • Bij een voetganger ouder dan 14 jaar die op straat wordt aangereden, is de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk
 • Omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kostenloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en lopen bij een verkeersongeval al snel letsel op. Vandaar dat u als voetganger ook een beschermd verkeersdeelnemer bent. Dit betekent dat u minimaal 50% van de uw schade vergoed krijgt als u als voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig. Bij een aanrijding met een fietser bepaalt de verkeerssituatie de aansprakelijkheid, aangezien fietsers ook beschermde verkeersdeelnemers zijn. Kinderen onder de 14 jaar krijgen in bijna alle gevallen 100% van hun schade vergoed, ook als het ongeval niet hun schuld is.

Na een aanrijding kan er veel op u afkomen. U heeft misschien wel (ernstig) letsel en daardoor veel lichamelijk en emotionele klachten. U heeft dan vaak geen tijd en energie voor het claimen van uw letselschade, omdat u deze volledig richt op uw herstel. Toch heeft u in de meest gevallen wel recht op een schadevergoeding. Onze letselschadespecialisten helpen u in deze situatie graag met het verhalen van uw schade. Op deze pagina leggen wij u meer uit over de regels en wat u van ons kunt verwachten. Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


UITGELICHT

Aangereden als voetganger

 • Indien iemand lopend op straat wordt aangereden door een motorvoertuig, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer
 • Wanneer een kind jonger dan 14 jaar lopend op straat wordt aangereden, heeft hij/zij recht op volledige letselschadevergoeding
 • Bij een voetganger ouder dan 14 jaar die op straat wordt aangereden, is de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk
 • Omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kosteloos

Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in het berekenen en claimen van letselschade voor voetgangers aangereden op straat. En omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kosteloos. Meer weten over onze hulp, neem dan contact met ons op. Vul het formulier in of bel direct naar ons kantoor.


Als voetganger aangereden op straat: zwakke verkeersdeelnemer

Als voetganger heeft u de wet aan uw kant. Voetgangers horen volgens de wet net als fietsers tot de categorie ‘zwakke verkeersdeelnemers’. U heeft na een aanrijding dan ook zo goed als altijd recht op een vergoeding van uw materiële en uw immateriële schade. De bestuurder van het motorvoertuig is aansprakelijk voor uw letselschade en zal de schade moeten vergoeden die u als voetganger heeft opgelopen, tenzij de bestuurder kan bewijzen dat hij of zij er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. De praktijk wijst uit dat een automobilist, motorrijder of bestuurder van een scooter dat vaak niet kan aantonen.

Stel dat u bent aangereden tijdens het oversteken, terwijl u volgens de verkeersregels de automobilist voor had moeten laten gaan. De rechter kan dan oordelen dat u de verkeersregels overtreden heeft, maar dat de automobilist u had moeten zien aankomen en eerder vaart had moeten minderen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij van de automobilist u 50 of zelfs 100 procent van al uw letselschade moet vergoeden.


Aangereden als voetganger? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met onze letselschade juristen om uw aanrijding te bespreken.


Aanrijding kind tot 14 jaar

Kinderen tot 14 jaar worden nog meer beschermd door de wet dan voetgangers boven de 14 jaar. Dit komt doordat kinderen in het verkeer vaak impulsief en onberekenbaar handelen en dus meer risico lopen om op straat te worden aangereden. Door hun kwetsbaarheid zijn de gevolgen van een aanrijding voor hen vaak tevens ingrijpender dan voor een volwassen persoon die wordt aangereden op straat.

Als voetgangers jonger dan 14 jaar worden aangereden, kunnen zij vrijwel altijd aanspraak maken op een volledige schadevergoeding. Alleen in hele uitzonderlijke gevallen is dit niet het geval. Is uw kind als voetganger aangereden? Neem dan contact met ons op om de letselschadezaak te bespreken. In vrijwel alle gevallen kunnen wij u volledig gratis helpen. De tegenpartij moet namelijk onze kosten ook vergoeden.

Aanrijding voetganger ouder dan 14 jaar

Wordt een voetganger ouder dan 14 jaar lopend op straat aangereden? Dan geldt dat de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk is. Het zal afhangen van de omstandigheden of de aansprakelijkheid wordt verhoogd tot meer dan 50%. Zo wordt de aansprakelijkheid stapsgewijs verhoogd voor de leeftijdsgroepen 14 en 15 jaar en 16 tot 18 jaar. Hoe ouder het kind is, hoe meer eigen verantwoordelijkheid wordt verwacht.

Naast de leeftijd van het slachtoffer wordt ook de verkeerssituatie meegenomen. In de praktijk krijgt een aangereden voetganger al snel de volledige letselschade vergoed, tenzij deze bewust onnodige risico’s heeft genomen. Bent u lopend op straat aangereden door een auto of motor, dan wordt dus in ieder geval 50% van uw letselschade vergoed.

Letselschade na een aanrijding

Bent u als voetganger slachtoffer van een aanrijding, dan kan dat een traumatische gebeurtenis zijn. Zeker als u aangereden bent door een automobilist of bestuurder van een ander motorvoertuig, zoals een motor, vrachtwagen of scooter. Steeds weer blijkt dat een voetganger ontzettend kwetsbaar is in het verkeer. Het letsel dat ontstaat door een aanrijding is vaak ernstig en het herstel kan flink wat tijd in beslag nemen. Lichamelijke verwondingen kunnen hoge medische kosten en extra uitgaven met zich mee brengen. Kosten die vaak voorkomen zijn onder andere:

 • Medische begeleiding
 • Fysiotherapie en revalidatie
 • Uw eigen risico van de zorgverzekering
 • Eigen bijdragen voor medicijnen
 • Tijdelijke hulp in de huishouding

Naast de hoge medische kosten kunt u misschien ook tijdelijk niet werken of raakt u gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Al deze kosten kunt u meenemen in de schadevergoeding voor de aansprakelijke partij. Naast de kosten als gevolg van het ongeval kunt u in sommige gevallen ook smartengeld claimen. Dit is een vergoeding voor pijn, verdriet en gederfde levensvreugde. Misschien kunt u na het ongeval uw favoriete hobby niet meer uitvoeren, of heeft u (tijdelijk) last van angstaanvallen. Hiervoor kunt u smartengeld eisen als onderdeel van de totale schadevergoeding.

Schadevergoeding claimen na de aanrijding

Het spreekt vanzelf dat u uw letselschade wilt verhalen op degene die u aangereden heeft. En zoals u heeft kunnen lezen bent u als voetganger goed beschermd en kunt u vaak minimaal 50% van uw schade vergoed krijgen. En ook voor hoge juridische kosten hoeft u vaak niet te vrezen. De tegenpartij moet namelijk de kosten van uw letselschadejurist vergoeden als onderdeel van uw schadevergoeding.

Wij gaan dan ook graag met u in gesprek over uw letselschadezaak en hoe wij u kunnen helpen met het krijgen van een schadevergoeding waar u recht op heeft. Wij nemen u al het werk uit handen, zodat u zich kunt richten op uw herstel. We stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen de totale letselschade en dienen de letselschadeclaim in. Ook onderhandelen we met de verzekering van de tegenpartij indien nodig. Met onze jarenlange ervaring weten wij precies wat uw rechten zijn en zetten wij ons volledig voor u in.

U bent bij ons verzekerd van goede ondersteuning: B&O Letselschade draagt namelijk het Nationaal Keurmerk Letselschade en voldoet daarmee aan de hoge eisen en richtlijnen voor deskundige rechtsbijstand. Onze letselschadejuristen worden regelmatig getoetst op hun deskundigheid, onafhankelijkheid, transparantie en communicatie en of zij nog voldoen aan alle gesteld kwaliteits- en opleidingseisen. Ook zijn wij aangesloten bij het NIVRE (Nederlands Instituut voor Register Experts) en het Nederlands Instituut van Schaderegelaars (NIS).

Wilt u weten hoe wij u na een aanrijding als voetganger kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact voor ons op voor hulp en advies. Wij helpen u graag!


Bent u als voetganger aangereden? Dan heeft u recht op onze gratis juridische hulp. Doe geheel vrijblijvend onze letselschadetest!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74