Aangereden als voetganger

In het kort

 • Indien iemand lopend op straat wordt aangereden door een motorvoertuig, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer
 • Wanneer een kind jonger dan 14 jaar lopend op straat wordt aangereden, heeft hij/zij recht op volledige letselschadevergoeding
 • Bij een voetganger ouder dan 14 jaar die op straat wordt aangereden, is de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk
 • Omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kostenloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Het hedendaagse verkeer is druk en niet altijd overzichtelijk. Als voetganger bent u vrijwel onbeschermd en extra kwetsbaar. Een aanrijding als voetganger is zo gebeurd en kan hard aankomen. Of u nu bent aangereden door een automobilist, fietser, scooter of een motor: u loopt als voetganger aangereden door een auto al snel akelig letsel op. Misschien is de aanrijding zo ernstig dat u tijdelijk niet optimaal kunt functioneren en ook niet kunt werken. 

Heeft de aanrijding lichamelijk letsel veroorzaakt, dan kunt u last hebben van pijn en andere ongemakken. Daarnaast heeft u mogelijk ook schade opgelopen aan persoonlijke bezittingen als smartphone of andere apparatuur die u bij zich droeg. Bent u als voetganger aangereden, lopend op straat? Dan hebt u een bijzondere juridische positie wanneer het de aansprakelijkheid voor letselschade betreft.


UITGELICHT

Aangereden als voetganger

 • Indien iemand lopend op straat wordt aangereden door een motorvoertuig, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer
 • Wanneer een kind jonger dan 14 jaar lopend op straat wordt aangereden, heeft hij/zij recht op volledige letselschadevergoeding
 • Bij een voetganger ouder dan 14 jaar die op straat wordt aangereden, is de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk
 • Omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kosteloos

Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in het berekenen en claimen van letselschade voor voetgangers aangereden op straat. En omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kosteloos. Meer weten over onze hulp, neem dan contact met ons op. Vul het formulier in of bel direct naar ons kantoor.


Voetganger aangereden op straat: zwakke verkeersdeelnemer

Gelukkig heeft u als voetganger de wet aan uw kant. Voetgangers horen volgens de wet net als fietsers tot de categorie ‘zwakke verkeersdeelnemers’. U heeft na een aanrijding dan zo goed als altijd recht op een vergoeding van uw materiële en uw immateriële schade.

Ons letselschadebureau heeft jarenlange ervaring met het claimen van schadevergoedingen en staan u graag bij als u als voetganger bent aangereden door een auto. Doorgaans zijn daaraan voor u geen kosten verbonden:

 • Wij stellen degene die u heeft aangereden aansprakelijk voor het ongeluk. De tegenpartij moet dan ook de kosten voor uw juridische bijstand vergoeden
 • U krijgt zeker de maximale schadevergoeding
 • Geen zorgen over juridische procedures
 • Geen vervelende correspondentie met verzekeraars

Aangereden als voetganger? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met onze letselschade juristen om uw aanrijding te bespreken.


Flinke letselschade aangereden als voetganger

Bent u als voetganger slachtoffer van een aanrijding, dan kan dat een traumatische gebeurtenis zijn. Zeker als u aangereden bent door een automobilist of bestuurder van een ander motorvoertuig, zoals een motor, vrachtwagen of scooter. Steeds weer blijkt dat een voetganger ontzettend kwetsbaar is in het verkeer. Het letsel dat ontstaat door een aanrijding als voetganger, is vaak ernstig en het herstel kan flink wat tijd in beslag nemen. Lichamelijke verwondingen kunnen hoge medische kosten en extra uitgaven met zich mee brengen. Denkt u aan:

 • Medische begeleiding
 • Fysiotherapie en revalidatie
 • Uw eigen risico van de zorgverzekering
 • Eigen bijdragen voor medicijnen
 • En misschien ook een tijdelijke hulp in de huishouding

Dit alles speelt mee in het bepalen van de totale letselschade die u heeft na uw aanrijding.

Schadevergoeding voor aangereden als voetganger

Het spreekt vanzelf dat u uw letselschade wilt verhalen op degene die u aangereden heeft. Slachtoffers van verkeersongevallen hebben lang niet altijd weet van de rechten die zij hebben. Of misschien vreest u hoge kosten te moeten maken voor juridische hulp. Niet alleen bent u als voetganger juridisch extra beschermd waar het gaat om verkeersongevallen en aanrijdingen door een motorvoertuig. De aansprakelijke tegenpartij is in de meeste gevallen ook verplicht uw juridische kosten te vergoeden. Deze maken deel uit van uw totale letselschade en worden meegerekend bij de schadevergoeding waar u recht op heeft. Wij helpen u graag inventariseren wat uw letselschade is en hoe hoog de schadevergoeding moet zijn die de verzekeraar van de tegenpartij u dient uit te betalen.

Aansprakelijkheid aanrijding voetganger

Een voetganger hoort tot de categorie kwetsbare verkeersdeelnemer. De bestuurder van het motorvoertuig is aansprakelijk voor uw letselschade zal de schade moeten vergoeden die u als voetganger heeft opgelopen, tenzij de bestuurder kan bewijzen dat hij of zij er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. De praktijk wijst uit dat een automobilist, motorrijder of bestuurder van een scooter dat vaak niet kan aantonen.

Stel dat u bent overgestoken, terwijl u volgens de verkeersregels de automobilist voor had moeten laten gaan. De rechter kan dan oordelen dat u de verkeersregels overtreden heeft, maar dat de automobilist u had moeten zien aankomen en eerder vaart had moeten minderen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij van de automobilist u 50 of zelfs 100 procent van al uw letselschade moet vergoeden.

Aanrijding voetganger door auto eigen schuld?

Bent u als de voetganger door rood licht gelopen of heeft u een andere verkeersovertreding begaan? Dan is de aanrijding (deels) uw eigen schuld. De aansprakelijkheid voor de aanrijding kan dan niet voor 100% bij de bestuurder van het motorvoertuig worden gelegd. Toch is het zo dat u als voetganger altijd minstens 50% van uw letselschade vergoed krijgt. Voetgangers worden namelijk in de wet gezien als zogenoemde ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Dit geldt ook voor een ongeluk waarbij u als voetganger bent aangereden door een motorvoertuig. U geniet als voetganger extra juridische bescherming. Voetgangers hebben bij een aanrijding met letselschade áltijd recht op schadevergoeding. Bent u aangereden tijdens het oversteken en maakte u daarbij zelf een verkeersovertreding? Ook dan komt u dus in aanmerking voor vergoeding van uw letselschade. De bestuurder van een motorvoertuig moet bij een aanrijding met een voetganger altijd minimaal 50% van de letselschade van de voetganger vergoeden.

Aanrijding kind tot 14 jaar

De rechtspraak heeft bepaald dat een kind dat nog niet de leeftijd van 14 jaar heeft bereikt in principe geen eigen schuld kan worden toegerekend wanneer het wordt aangereden en dus recht heeft op volledige letselschadevergoeding. Dit komt doordat kinderen in het verkeer vaak impulsief en onberekenbaar handelen en dus meer risico lopen om op straat te worden aangereden. Door hun kwetsbaarheid zijn de gevolgen van een aanrijding voor hen vaak tevens ingrijpender dan voor een volwassen persoon die wordt aangereden op straat.

Voetganger aangereden ouder dan 14

Wordt een voetganger, ouder is dan 14 jaar, lopend op straat aangereden, dan geldt dat de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk is. Het zal afhangen van de omstandigheden of de aansprakelijkheid wordt verhoogd tot meer dan 50%. In de praktijk krijgt een aangereden voetganger al snel de volledige letselschade vergoed, tenzij deze bewust onnodige risico’s heeft genomen. Bent u lopend op straat aangereden door een auto of motor, dan wordt dus in ieder geval 50% van uw letselschade vergoed.

Aangereden op zebrapad

Bent u aangereden terwijl u wilde oversteken op een zebrapad, dan is het voertuig dat u aanreed vrijwel altijd volledig aansprakelijk voor uw letselschade. Ongeacht uw leeftijd.

Aangereden als voetganger? Schakel een expert in. Wij begrijpen dat u na een aanrijding niet zit te wachten op ingewikkelde juridische procedures die ook nog eens veel tijd en geld kosten. U kunt het hele traject daarom gerust aan onze juridische experts overlaten. De verzekeringsmaatschappij van degene die u aangereden heeft, zal veel in het werk stellen u zo min mogelijk uit te hoeven betalen.

Het claimen van letselschade is complex. Voor het vaststellen van de hoogte van de claim is niet alleen juridische, maar ook medische en rekenkundige kennis vereist. Het onderhandelen met de verzekeraar van de tegenpartij vereist daarnaast specifieke vaardigheden. Ga dus niet zelf met de verzekeraar in discussie.

Hoeveel geld schadevergoeding voor voetganger?

Het is daarom belangrijk dat u zich laat bijstaan door een letselschade-expert als u een aanrijding als voetganger heeft meegemaakt. Wij hebben jarenlange ervaring met het claimen van de schade van slachtoffers van een aanrijding en kunnen uw belangen optimaal behartigen. Onze kwaliteit is gewaarborgd door het keurmerk van het Register Letselschade. U krijgt persoonlijke juridische begeleiding van één van onze ervaren en betrokken letselschade experts. Indien gewenst, kunnen wij ook bij u thuis komen om uw zaak te bespreken.


Bent u als voetganger aangereden? Dan heeft u recht op onze gratis juridische hulp. Doe geheel vrijblijvend onze letselschadetest!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74