Mijn kind is aangereden door een auto, wat nu?

In het kort

  • Jonge kinderen zijn altijd kwetsbare verkeersdeelnemers omdat zij zich uitsluitend te voet of met de fiets in het verkeer begeven.
  • Als iemand een kind heeft aangereden met de auto, dan is hij of zij voor 100% aansprakelijk.
  • U heeft recht op kosteloze bijstand van ons letselschadebureau, omdat uw kind is aangereden door een auto en de automobilist aansprakelijk is.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een verkeersongeval met letselschade is altijd een ingrijpende gebeurtenis met veel gevolgen. Als er een kind wordt aangereden door een auto, dan is de schrik vaak nóg groter. Jonge kinderen zijn altijd kwetsbare verkeersdeelnemers omdat zij zich uitsluitend te voet of met de fiets in het verkeer begeven. Voetgangers en fietsers genieten in het algemeen al meer wettelijke bescherming dan automobilisten. In het geval van kinderen onder de 14 jaar gaat deze wettelijke bescherming zelfs nog verder. Als een volwassen fietser of voetganger wordt aangereden door een auto, dan is de automobilist in kwestie minstens voor 50% aansprakelijk. Als iemand een kind heeft aangereden met de auto, dan is hij of zij voor 100% aansprakelijk. Als uw kind is aangereden door een auto en letselschade heeft opgelopen, dan kan letselschadebureau B&O Letselschade u gratis rechtsbijstand verlenen.

Aansprakelijkheid en kwetsbare verkeersdeelnemers

Het wordt er bij elke automobilist al tijdens de eerste rijlessen ingepeperd om extra op te letten op voetgangers en fietsers als kwetsbare verkeersdeelnemers op de weg. Uitzonderlijke aandacht gaat naar jonge kinderen in het verkeer omdat zij voor onverwachte en gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Met name jonge kinderen zijn zich nog niet bewust van de gevaren die het verkeer met zich meebrengt en hier dienen volwassen bestuurder rekening mee te houden. Naast dat een automobilist natuurlijk nooit verantwoordelijk wil zijn voor de letselschade van kind, heeft de automobilist 100% aansprakelijkheid als hij een kind heeft aangereden met de auto. Kinderen onder de 14 jaar zijn namelijk nooit aansprakelijk voor hun letselschade. De automobilist is dus volledig aansprakelijk en moet alle letselschade vergoeden als hij uw kind heeft aangereden met de auto.

> Meer over aangereden worden

Aansprakelijkheid en leeftijd

Alle fietsers en voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en zijn hooguit voor 50% aansprakelijk voor hun eigen letselschade. Daarnaast is de aansprakelijkheid bij een ongeval met een auto en een kwetsbare verkeersdeelnemer verschillend voor bepaalde leeftijdsgroepen. De wet onderscheidt de volgende leeftijdsgroepen om de aansprakelijkheid te bepalen: kinderen onder de 14 jaar, kinderen van 14 en 15 jaar en kinderen van 16 tot 18 jaar. Onder de 14 jaar is er nooit sprake van eigen aansprakelijkheid en vanaf 14 jaar wordt er, naarmate de leeftijd dichter bij de 18 komt, steeds meer rekening gehouden met enige mate van eigen verantwoordelijkheid. Een automobilist moet bij een aanrijding met een fietser of voetganger dus altijd rekening houden met minimaal 50% aansprakelijkheid. Als een automobilist een kind heeft aangereden met de auto, dan is hij of zij in vrijwel alle gevallen volledig aansprakelijk.

> Meer over aangereden worden door een auto als voetganger

Rechtsbijstand bij letselschade

Als uw kind is aangereden door een auto, dan heeft u recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij. Indien u kind jonger is dan 14, dan kunt u er altijd vanuit gaan dat de automobilist 100% van de letselschade moet vergoeden. U heeft in dit geval recht op kosteloze bijstand van ons letselschadebureau, omdat uw kind is aangereden door een auto en de automobilist aansprakelijk is. De aansprakelijke automobilist is namelijk verplicht om, naast alle letselschade, ook de juridische kosten te vergoeden.

Doordat de automobilist volgens de wet voor 100% aansprakelijk is, lijkt de noodzaak voor juridische hulp misschien gering. Uw kind is toch wettelijk beschermd en de automobilist moet dan hoe dan ook voor de kosten opdraaien als hij uw kind heeft aangereden met de auto? Dat klopt in zekere zin, maar een letselschadebureau kan erop toezien dat u voor álle schadeposten een vergoeding krijgt. De verzekeraar van de aansprakelijke partij zal namelijk niet automatisch de maximale schadevergoeding uitbetalen. Laat u daarom altijd kosteloos bijstaan door een ervaren letselschadebureau om de schadevergoeding te claimen waar recht op heeft.

> Meer over schadeposten bij letselschade

B&O Letselschade voor juridische hulp als uw kind is aangereden door een auto

B&O Letselschade is een erkend letselschadebureau dat het keurmerk van het Register Letselschade draagt. Wij hebben ruime ervaring met letselschadezaken naar aanleiding van verkeersongevallen. Als uw kind is aangereden door een auto, dan kunt u bij ons terecht voor kosteloze rechtsbijstand. In het geval van letselschade bij kinderen onder de 14 jaar, is de automobilist namelijk ook verplicht om de juridische kosten te betalen als hij uw kind heeft aangereden met een auto. Bij B&O Letselschade bent u verzekerd van de juridische hulp van deskundige letselschadejuristen- en experts met ruim 15 jaar ervaring. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies als uw kind is aangereden door een auto.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74