Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 270 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aanrijding auto, fiets, scooter of voetganger

In het kort

  • Degene die een aanrijding veroorzaakt, is aansprakelijk voor de letselschade.
  • Letselschade is de schade die het slachtoffer lijdt doordat hij of zij bij een aanrijding gewond is geraakt.
  • Fietsers en voetsgangers krijgen altijd (een deel van) hun letselschade vergoed als zij door een motorvoertuig zijn aangereden.
  • Passagiers krijgen na een aanrijding altijd hun letselschade vergoed.
  • Werkgevers zijn aansprakelijk voor aanrijdingen tijdens werktijd.
  • Slachtoffers van een aanrijding kunnen ons kosteloos inschakelen.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

In Nederland vinden per jaar zo’n 3 miljoen aanrijdingen plaats, waarna in 290.000 gevallen het slachtoffer medisch behandeld dient te worden voor zijn of haar verwondingen. Een aanrijding met letsel komt dus vaak voor en een ongeval zit in een klein hoekje. Bent u gewond geraakt bij een aanrijding met de auto, fiets of scooter? Of bent u aangereden als voetganger? Lees dan hoe het zit met de aansprakelijkheid van een verzekeraar en kosteloze rechtshulp.

De informatie is verdeeld over een aantal categorieën:

Aansprakelijkheid in het verkeer

Op grond van wet- en regelgeving is degene die de verkeersregels overtreedt, en daarmee een aanrijding veroorzaakt, verplicht om de schade van het slachtoffer te vergoeden. De juridische term voor deze verplichting is ‘aansprakelijkheid‘. Aansprakelijkheid bij verkeersongevallen komt bijvoorbeeld in beeld wanneer iemand geen voorrang verleent en hierdoor een aanrijding veroorzaakt. Of bij een kop-staartbotsing, omdat de achteroprijder onvoldoende afstand heeft gehouden tot zijn voorganger. Een ongeval kan echter op vele manieren ontstaan en telkens zal voor dat specifieke geval uitgezocht moeten worden waar de aansprakelijkheid ligt.

De schade die het slachtoffer lijdt doordat hij of zij bij het ongeval gewond is geraakt, noemen we ‘letselschade’. Letselschade kent een materiele component (alle gemaakte kosten en gemiste inkomsten) en een immateriele component (pijn, ontsiering van het lichaam), die allebei door de aansprakelijke partij vergoed moeten worden. De schadevergoeding voor immateriele letselschade wordt ook wel smartengeld genoemd.

Aangereden op fiets of als voetganger

Fietsers en voetgangers zijn zeer kwetsbare verkeersdeelnemers. Worden zij aangereden door een auto (of ander motorvoertuig), dan heeft dit bijna altijd letsel tot gevolg. Om deze reden wordt van de automobilist verwacht dat hij of zij extra rekening houdt met de kwetsbaarheid van verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers.

sterke-zwakke-verkeersdeelnemer bron: wegwijs.nl

Dit is ook de reden dat een automobilist bijna altijd aansprakelijk is als hij een fietser of voetganger aanrijdt. Is het slachtoffer jonger dan 14 jaar, dan geldt de zogeheten ‘100%-regel’. De automobilist is voor 100% aansprakelijk voor de letselschade, ongeacht wie het ongeval heeft veroorzaakt. Bij een slachtoffer van 14 jaar of ouder is de automobilist voor minstens 50% aansprakelijk. Dit wordt de ‘50%-regel’ genoemd en is wettelijk vastgelegd in art. 185 Wegenverkeerswet.

Aanrijding als bijrijder auto of motor

Het kan gebeuren dat u betrokken raakt bij een aanrijding, terwijl u zelf geen bestuurder van het voertuig was. U was bijvoorbeeld passagier tijdens een auto-ongeluk of bijrijder op een motor of scooter die bij een aanrijding betrokken raakte. In vrijwel alle gevallen krijgt u dan uw letselschade vergoed, ook als de bestuurder van het voertuig zelf fout zat.

U kunt namelijk een beroep doen op de ‘Schaderegeling schuldloze derde’, een regeling van het Verbond van Verzekeraars. Op grond van deze regeling is de verzekeraar van de bestuurder van de auto waarin, of de motor of bromfiets waarop u zat verplicht uw letselschade te vergoeden.

Voor vergoeding van uw letselschade is vereist dat u zelf geen schuld had aan het ongeluk. De verzekeraar zal bijvoorbeeld niet (volledig) uitkeren als u tijdens de aanrijding geen gordel droeg of als u wist dat de bestuurder onder invloed was van drugs of alcohol.

Doorgereden na aanrijding

Helaas is het voor slachtoffers van een aanrijding niet altijd bekend op wie zij hun schade kunnen verhalen. We spreken van een onbekende dader wanneer deze persoon na het ongeval is doorgereden.

Speciaal voor verkeersongevallen met een onbekende dader is het Waarborgfonds Motorverkeer in het leven geroepen. U kunt u letselschadeclaim bij dit fonds indienen, die uw claim vervolgens behandelt alsof het een reguliere verzekeringsmaatschappij is. Hiervoor dient wel aan een aantal strikte voorwaarden te zijn voldaan.

Meer informatie:

Aanrijding tijdens werktijd

Indien u tijdens werktijd betrokken raakt bij een aanrijding, zal uw werkgever in beginsel aansprakelijk zijn voor uw letselschade. Dit zal alleen anders zijn indien u het ongeval opzettelijk veroorzaakte of als u bewust roekeloos handelen verweten kan worden.

Rechtsbijstand letselschade na aanrijding

Gelukkig hoeft u zich geen zorgen te maken over hoe u iemand aansprakelijk moet stellen. Dit doen wij namelijk voor u. Onze letselschade-experts en juristen zijn als geen ander thuis in het verkeersrecht en dienen uw claim, voorzien van een grondige onderbouwing, in bij de juiste partij. De jarenlange ervaring van ons team zorgt ervoor dat wij voor u het maximale resultaat zullen behalen.

Bang voor de hoge kosten? Dat is bij ons niet nodig. Onze kosten kunnen wij verhalen op de aansprakelijke veroorzaker van het ongeval. U betaalt dan dus niets. Benieuwd of wij ook u gratis kunnen bijstaan bij het claimen van uw letselschade? Ons team beantwoordt graag vrijblijvend al uw vragen. Neem vandaag nog contact op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen