Aanrijding gehad, niet mijn schuld

In het kort

  • Heeft u een aanrijding gehad en was dit niet uw schuld? Dan kunt u de veroorzaker van de aanrijding aansprakelijk stellen en uw schade claimen.
  • Belangrijk is dat u altijd een Europees Schadeformulier correct en volledig invult en laat ondertekenen door de tegenpartij.
  • Wanneer uw schade alleen bestaat uit herstelkosten voor uw auto kunt u dit vaak zelf afhandelen met de verzekeraar van de tegenpartij. Wanneer u zelf ook gewond raakt wordt het berekenen en verhalen van letselschade al snel complexer.
  • Onze ervaren letselschadejuristen staan u graag bij in dit proces en weten precies waar u recht op heeft. Ook worden de kosten van onze juridische bijstand bij aansprakelijkheid van de tegenpartij vergoed.
  • Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Heeft u een aanrijding gehad en was dit niet uw schuld? Dan kunt u de veroorzaker van de aanrijding aansprakelijk stellen en uw schade claimen. Zorg ervoor dat u bij een aanrijding altijd een Europees Schadeformulier correct en volledig invult om onduidelijkheid en discussie te voorkomen. Laat deze ook altijd door de tegenpartij ondertekenen. Welke stappen u nog meer moet volgen na een aanrijding leest u hier.

Bestaat uw schade alleen uit herstelkosten van uw auto, dan kunt u dit meestal zelf afwikkelen met de aansprakelijke verzekeraar. Bent u bij de aanrijding ook gewond geraakt, dan wordt het berekenen en verhalen van uw letselschade al snel vele malen complexer.

Heeft u een aanrijding gehad waarbij u gewond bent geraakt en was het niet uw schuld? Dan kunt u dus al uw letselschade verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Ook de kosten van juridische bijstand worden hierbij vergoed. Wilt u hierover meer weten? Onze letselschade-experts staan u graag te woord.


Ons letselschadebureau in het kort:

 Rechtsbijstand is kosteloos
 Gespecialiseerde juristen met tenminste 15 jaar ervaring
 Specialist in letselschade door verkeersongeval

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie!


Voorbeelden van aanrijdingen buiten uw schuld om

Wilt u uw letselschade claimen, dan dient u eerst de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk te stellen. Wanneer deze wederpartij de aansprakelijkheid heeft erkend, kunt u schadevergoeding eisen. Maar wanneer ligt de schuld van de aanrijding bij een ander?

Enkele voorbeelden van aanrijdingen veroorzaakt door de tegenpartij:

  • Kop-staartbotsing in de file
  • Aanrijding van achteren voor een stoplicht
  • Aanrijding waarbij u van rechts komt en voorrang heeft
  • Aanrijding tijdens het oversteken (op een zebrapad)
  • Aanrijding tussen auto en fietser
  • Aanrijding waarbij de andere bestuurder de voorrangsregels schendt
  • Aanrijding tussen auto en voetganger
  • Aanrijding met een dode hoek (vrachtwagen)

Kop-staartbotsing in de file

Wanneer u in de file staat en een andere bestuurder rijdt achterop u in, is deze aansprakelijk. Volgens de verkeersregels moet iedere bestuurder voldoende afstand houden om een aanrijding te voorkomen. Bij een kop-staartbotsing gaat men er dan ook vanuit dat de achterop-rijder onvoldoende afstand heeft gehouden. Bij deze aanrijding heeft u geen schuld maar kunt u wel aansprakelijk zijn voor de schade van uw voorligger. Een kop-staartbotsing in de file veroorzaakt vaak whiplashklachten, die zeer ernstig kunnen zijn.

Omdat een whiplash in medische zin ‘niet objectiveerbaar letsel’ is, doet u er goed aan om direct na het ongeval bij uw huisarts of het ziekenhuis langs te gaan. Uw klachten worden dan geregistreerd, wat het bewijzen van uw letsel en het causale verband met het verkeersongeval eenvoudiger maakt.

Aangereden voor het stoplicht

Stond u te wachten voor het stoplicht en werd u van achteren aangereden, dan geldt net als bij de aanrijding in de file dat wordt aangenomen dat de achterop-rijder onvoldoende afstand heeft gehouden of niet heeft opgelet. Bent u aangereden voor het stoplicht en hebt u hierbij letsel opgelopen, dan heeft u geen schuld en zal degene die u van achter heeft aangereden uw letselschade moeten vergoeden.

Omdat iedere auto in Nederland verplicht WA verzekerd is, wordt uw schade vergoed door de betreffende verzekeraar. Ook in het geval dat iemand niet is verzekerd of doorgereden na de aanrijding, zijn er mogelijkheden om uw letselschade te verhalen. Vraag onze juristen hiernaar.

Aanrijding waarbij u van rechts komt en voorrang heeft

U rijdt op de Planetenlaan, nadert een t-splitsing en wilt rechtsaf slaan om de Jupiterstraat in te rijden. Op dat moment rijdt er een auto op de Jupiterstraat. Dit is geen voorrangsweg en u komt niet uit een woonerf dus de bestuurder moet u voorrang geven. Dit doet hij echter niet en er volgt een botsing, waardoor u letsel oploopt. Deze aanrijding is buiten uw schuld om ontstaan, u volgde immers de verkeersregels.

Heeft een aanrijding gehad waarbij u van rechts kwam en voorrang had? Dan heeft u geen schuld aan de aanrijding en kunt u letselschade verhalen. Ook in dit geval worden alle kosten, incl. die van rechtsbijstand door de tegenpartij vergoed. Uiteraard zijn er uitzonderingssituaties en zal per geval bekeken moeten worden hoe de aansprakelijkheid is verdeeld.

Aanrijding op een zebrapad

U gaat te voet even een boodschapje doen. U wilt de straat oversteken om de supermarkt te bereiken en kiest voor het zebrapad. Net als u over wilt steken, ziet u te laat dat er nog een auto aankomt. Deze auto wilde snel nog even doorrijden en rijdt u aan. Het moge duidelijk zijn dat u bij een aanrijding op een zebrapad geen schuld heeft! In Nederland zijn voetgangers en fietsers wettelijk beschermd wanneer zij betrokken raken bij een aanrijding met een motorvoertuig. In verreweg de meeste gevallen heeft u recht op volledige letselschadevergoeding, maar altijd voor tenminste 50% van uw letselschade.

Een aanrijding op een zebrapad kan ernstige gevolgen voor u hebben en veel kosten met zich meebrengen. 


Bent u zelf aangereden op een zebrapad of is één van uw naasten hierbij betrokken geweest, leg dan gerust vrijblijvend uw situatie aan ons voor, neem vandaag nog contact met ons op!


Aanrijding omdat u geen voorrang kreeg

Wanneer u in een straat rijdt en een tegemoetkomende auto wil links afslaan, moet deze auto u eerst voorbij laten gaan (u bent immers rechtdoorgaand verkeer). Indien de auto toch linksaf slaat en daardoor op uw auto botst, schendt de bestuurder een voorrangsregel. U heeft bij deze aanrijding zelf geen schuld, tenzij u het ongeval opzettelijk veroorzaakte. U kunt de bestuurder aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen.

Op de fiets aangereden door een auto

Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan is de bestuurder van de auto in beginsel voor in ieder geval 50% aansprakelijk. Dit is het geval als de aanrijding uw eigen schuld is, bijvoorbeeld doordat u opzettelijk door rood licht reed. Als fietser bent u een zwakke verkeersdeelnemer, waardoor u altijd recht heeft op tenminste vergoeding van de helft van uw letselschade. Bent u aangereden op de fiets maar hield u zich netjes aan de verkeersregels, dan heeft u recht op volledige schadevergoeding.

Aanrijding met een vrachtwagen

Rondom een vrachtwagen bevinden zich plekken waar u als automobilist, fietser of voetganger voor de vrachtwagenchauffeur ineens onzichtbaar wordt. Deze plekken bevinden zich bijvoorbeeld aan de rechter voorkant en rechter achterkant. Dit zijn de dode hoeken. Het is gevaarlijk als u hier staat, terwijl de vrachtwagen bijvoorbeeld rechtsaf wil slaan. U kunt dan worden aangereden. De aanrijding is dan niet uw schuld, maar de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn.

Heeft u een aanrijding met een vrachtwagen gehad en heeft u hierbij letsel opgelopen? Dan kunt u wellicht letselschade verhalen op de tegenpartij. Ons kantoor heeft reeds vele aanrijdingen met vrachtwagens afgewikkeld en staat ook voor u klaar.

Kosteloze juridische hulp

Heeft u een aanrijding gehad en was dit niet uw schuld? Als letselschadekantoor verlenen wij kosteloze rechtsbijstand. Wij zullen de tegenpartij aansprakelijk stellen en schadevergoeding claimen. Zeker wanneer u te maken krijgt met meerdere verzekeringsmaatschappijen, kan uw letselschadezaak vrij complex worden. Het is dan verstandig om iemand in te schakelen die uw belangen behartigt. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van onze letselschade deskundigen. Heeft u geen schuld, dan kost dit u bovendien niets. Wettelijk is geregeld dat de aansprakelijke tegenpartij verplicht is de kosten van uw rechtsbijstand te voldoen.


Wij beoordelen graag voor u of u in aanmerking komt voor volledige schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact op met onze letselschade-experts.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74