Letselschade veroorzaakt door paarden, wie is aansprakelijk?
In het kort
- Elk jaar belanden er bijna 10.000 ruiters en amazones op de spoedeisende hulp na de val van een paard. Letselschade door toedoen van een paard is dus een veel voorkomende en serieuze zaak.
- Letselschade is vaak te verhalen op de bezitter van het betreffende paard. De bezitter van een paard is vaak ook eigenaar van een manege. Vaak hebben zij in de voorwaarden opgenomen dat zij geen aansprakelijkheid ervaren voor schade door ongelukken.
- Toch kunnen zij zich hier niet altijd op beroepen. Bijvoorbeeld wanneer een paard natuurlijk en onvoorspelbaar gedrag heeft vertoond. Dan kan de eigenaar van het paard geheel of deels aansprakelijk worden bevonden.
- De aansprakelijkheid na letselschade veroorzaakt door paarden kan ingewikkeld zijn. Onze ervaren letselschadejuristen helpen u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Een paard kan onwenselijk gedrag vertonen, het is en blijft tenslotte een dier.
Dit gedrag kan leiden tot letsel bij de ruiter of misschien zelfs bij een omstander. Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij dit kan voorkomen, zoals tijdens het paardrijden of bij het bestijgen van het paard. Als u dit overkomt, wie is er dan aansprakelijk voor de (letsel)schade? Uzelf of toch de eigenaar van het dier? B&O Letselschade zet het voor u op een rijtje.
Schadevergoeding na letselschade door een paard
Wist u dat er per jaar gemiddeld 9.900 ruiters en amazones op de spoedeisende hulp terecht komen na de val van een paard? Hiervan hebben maar liefst 70 personen ernstig hersenletsel.
Letselschade door toedoen van een paard is dus een serieuze zaak en kan voor de betrokkenen behoorlijke gevolgen hebben. Daarnaast kan het erg ingewikkeld zijn om de aansprakelijkheid en schadevergoeding te regelen. Om er zeker van te zijn dat u de juiste vergoeding voor uw letselschade krijgt, kunt u het beste een ervaren letselschadejurist inschakelen. Bij B&O Letselschade zijn we u graag van dienst. En dit is geheel gratis indien wij de eigenaar van het paard voor u aansprakelijk kunnen stellen.
Nadere informatie over wat te doen bij een paardrijongeval
Eigenaar paard aansprakelijk?
Letselschade is vaak te verhalen op de bezitter van het betreffende paard. De bezitter van een paard is vaak ook eigenaar van een manege. Op een manege wordt vaak paardrijles gegeven en in veel gevallen ontstaat letsel tijdens of voorafgaand aan zo’n les. Maneges hebben vaak in de voorwaarden staan dat ze geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade door ongelukken. Daarop kan de manege zich bij letselschade in principe vrijwel nooit beroepen. In hoeverre is de eigenaar van de manege dan aansprakelijk?
De grondslag voor aansprakelijkheid voor letsel door een dier is opgenomen in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Hieruit blijkt dat de eigenaar toch niet in alle gevallen aansprakelijk is voor de ontstane schade. Hier zijn een aantal uitzonderingen op. Zo’n uitzondering kan zijn in situaties waarbij de letselschade wel wordt veroorzaakt in het bijzijn van het dier, maar waarbij het dier zelf geen aanleiding heeft gegeven voor het ongeval. Als het paard door toedoen van een ander, dus niet door eigen gedragingen, bij een ongeval betrokken raakt, kan de berijder de schade niet verhalen op de eigenaar van het dier.
Schade verhalen
Een benadeelde kan niet altijd zonder meer de schade verhalen die door een paard is veroorzaakt of waar het paard bij betrokken is. Aansprakelijkheid is alleen aan de orde als de letselschade voortvloeit uit de eigen energie van het paard. Er moet daarbij sprake zijn van natuurlijk en onvoorspelbaar gedrag. Als het paard handelt als ‘instrument’ van een ruiter, dan kan de eigenaar niet aansprakelijk worden gesteld.
Als de aansprakelijkheid eenmaal vaststaat, dan zijn de inhoud van de overeenkomst en de omstandigheden van het ongeval belangrijk voor de vraag hoeveel schadevergoeding er kan worden geclaimd bij de eigenaar van het paard. De vergoedingsplicht van de manege of eigenaar van het paard wordt vaak verminderd met de mate van eigen schuld van de ruiter. Paardrijden leidt in principe altijd tot het aannemen van enige eigen schuld, doordat men geacht wordt bekend te zijn met de daaraan verbonden gevaren. Dit in verband met de onberekenbaarheid van het dier.
Gratis juridische bijstand
U zult begrijpen dat, wanneer u letsel heeft opgelopen door een paard, het een ingewikkelde zaak kan zijn waarbij het niet gemakkelijk is om tot een eindconclusie te komen. U doet er daarom goed aan om een ervaren letselschadejurist in te schakelen die dit tot de bodem voor u uitzoekt. Zo weet u zeker dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Onze betrokken letselschadejuristen en -experts hebben veel ervaring op het gebied van letselschade veroorzaakt door een paard. Zij staan u vakkundig bij tijdens het gehele juridische traject en zorgen er voor dat u een juist bedrag aan schadevergoeding ontvangt. Als de eigenaar van het paard aansprakelijk is, werkt B&O Letselschade geheel kosteloos aan uw zaak. Neemt u vandaag nog contact met ons op voor nadere informatie of vrijblijvend advies.