Hondenbeet of paardrijd ongeluk, wat te doen?
Een dier kan onvoorzien gedrag vertonen, iedereen heeft dat wel eens meegemaakt. Het kan instinctief schrikken van een plotselinge beweging en u bijten of ander agressief of onverwacht gedrag vertonen. Heeft u bijvoorbeeld een hondenbeet opgelopen of bent u slachtoffer van een paardrijd ongeluk? Hierdoor kan u gewond raken waarbij een bezoek aan een arts niet altijd te vermijden is. Bij letselschade door dieren komt het misschien niet gelijk in u op dat u recht heeft op een schadevergoeding. Want wie zou u aansprakelijk moeten stellen? Het dier? Dat kan toch helemaal niet? De aansprakelijkheid en de schadeclaim zijn zeker wel te regelen. Hoe u dit moet doen en waar u daarbij op moet letten, leest u hier.
Advies bij letsel
Letsel door een hond, paard of een ander dier komt altijd onverwacht en veroorzaakt schrik en paniek. In eerste instantie is het belangrijk dat u medische hulp krijgt en dat u er weer bovenop komt. Maar als er sprake is van letsel, dan is het ook van belang dat u gedegen advies krijgt over mogelijke letselschadevergoeding. Onze letselschade experts nemen u deze zorg uit handen en kunnen altijd kosteloos de schade voor u claimen indien de eigenaar aansprakelijk kan worden gesteld.
Gebeten door een hond
Vaak zijn kinderen slachtoffer van een hondenbeet. Ze zien een hond, vinden hem al snel lief en willen hem graag aaien. Niet alle honden zijn echter gediend van de goede bedoelingen van het kind. De hond kan dat laten merken door naar het kind te happen met een beet tot gevolg.
Als u of uw kind wordt gebeten door een hond kan dit een nare wond opleveren en misschien zelfs wel leiden tot een litteken of ander blijvend letsel. Een medische behandeling is in ieder geval vaak noodzakelijk. U moet bijvoorbeeld altijd een tetanusprik bij uw huisarts halen om hondsdolheid uit te sluiten na een hondenbeet.
Letsel door een hondenbeet is veelvoorkomend en kan zelfs ernstige vormen aannemen, zoals een infectie of een beschadiging van pezen en spieren. Ook kan er sprake zijn van emotionele schade of een trauma. Een beet heeft een behoorlijke impact (zeker op een kind!) en wellicht heeft dit angst voor honden tot gevolg. U heeft hoe dan ook medische kosten die betaald moeten worden.
Aansprakelijkheid hondenbeet
Wie betaalt die medische kosten of misschien zelfs wel smartengeld na een hondenbeet? Op de hond zelf kunt u dit niet verhalen, dat is duidelijk. Maar de eigenaar van de hond kan wel degelijk aansprakelijk gesteld worden. Dit is zelfs in de wet geregeld. In het Burgerlijk Wetboek (artikel 6:179) staat vermeld dat de eigenaar van de hond in principe aansprakelijk is voor de schade die het dier aanricht. Dit geldt ook als de eigenaar niet kon voorkomen dat de hond u aanviel. Er is hierbij namelijk sprake van ‘risicoaansprakelijkheid’ en hierbij is, in tegenstelling tot andere vormen van aansprakelijkheid, geen schuld vereist.
Ongeval met een paard
Een paard is een edel dier, maar ook een paard kan onberekenbaar zijn met als gevolg verwondingen of ernstig letsel. Een paard kan u bijten met zijn enorme gebit of u trappen met zijn krachtige benen, wat veel leed kan veroorzaken. Maar ook tijdens het paardrijden loopt u risico op letsel door spontane en onverwachte gedragingen van het dier. Als u een nare val maakt, kunt u hier vervelende blessures aan overhouden.
Ook bij letsel door een paard geldt dat de eigenaar van het dier in principe aansprakelijk is voor de geleden schade, vaak is dit de manege. De schade wordt vaak echter niet volledig vergoed omdat de ruiter een zeker risico op ongelukken accepteert bij het berijden van het paard. Uit jurisprudentie is gebleken dat u minimaal 50% van uw letselschade vergoed krijgt als u van een paard van een ander valt.
Nadere informatie over aansprakelijkheid bij paardrijd ongevallen
Onverwachte situaties met dieren
Wanneer u direct contact zoekt met een dier, bijvoorbeeld door het aaien van een hond of het berijden van een paard, dan kan het letsel dat het dier veroorzaakt toch onverwacht zijn. Maar ook andere dieren, waarmee u niet direct verwacht in aanraking te komen, kunnen onvoorzien voor een ongeluk of leed zorgen. Denkt u bijvoorbeeld aan een kat die onverwachts de weg oversteekt of een kameel waar u bij het circus vrijwillig een rondje op kunt rijden.
De eigenaar van het dier is altijd aansprakelijk voor het letsel dat zijn dier veroorzaakt, al dan niet gedeeltelijk. Het maakt hierbij niet uit of de eigenaar ten tijde van het ongeval aanwezig is. Ook bij afwezigheid van de eigenaar is er sprake van risicoaansprakelijkheid. Is een eigenaar jonger dan 14 jaar, dan zijn de ouders of voogd aansprakelijk voor het letsel.
Hoogte schadevergoeding
Het is moeilijk om van te voren een inschatting te maken van de hoogte van de schadevergoeding als u letselschade hebt opgelopen door toedoen van een dier. In beginsel dient alle geleden schade vergoed te worden, zoals de kosten van plastische chirurgie, medische kosten, reiskosten, verminderde inkomsten en smartengeld.
Het is belangrijk dat u daarbij weet dat er wel een zekere voorzichtigheid van u wordt verwacht wanneer u in aanraking komt met dieren. Zo kunt u niet zomaar een aangelijnde hond aaien of gaan paardrijden zonder zadel. Inzake aansprakelijkheid bij letsel zal hier ook zeker naar worden gekeken en van uit worden gegaan. Is het ongeval gedeeltelijk uw eigen schuld, dan zal er minder letselschade worden vergoed.
Gratis rechtsbijstand bij letsel met dieren
Wanneer u letselschade heeft opgelopen na aanraking met een dier dan raden wij u aan om advies in te winnen bij een letselschade expert. Onze letselschade juristen beschikken over veel expertise op het gebied van schadeclaims na letsel door dieren. Wij kunnen u hierin vakkundig en met oog voor uw situatie bijstaan. Indien de eigenaar van het dier aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letsel, dan kunnen wij u geheel kosteloos rechtshulp bieden.