Smartengeldgids: de hoogte van smartengeld berekenen bij letselschade
In het kort
- Smartengeld is een vergoeding voor de pijn en het verdriet als gevolg van een ongeval met letsel. Als een ander daarvoor aansprakelijk is kan smartengeld worden geclaimd.
- De Smartengeldgids van de ANWB geeft een overzicht van eerdere smartengeld uitkeringen is een belangrijke houvast in het bepalen van de juiste hoogte smartengeld bij letselschade.
- Wilt u weten of u in aanmerking komt voor het claimen van smartengeld? Of bent u op zoek naar een indicatie van de hoogte van uw smartengeld? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.
Een ongeval waarbij letsel wordt opgelopen kan een grote impact hebben op het leven van het slachtoffer. De klap komt niet alleen lichamelijk, maar zeker ook geestelijk hard aan. Bovendien kan het letsel leiden tot beperking van dagelijkse activiteiten als sport, werk en hobby’s. Als een ander aansprakelijk is voor het letsel, kan een vergoeding voor de pijn en het verdriet worden geclaimd. Dit wordt smartengeld genoemd.
Om de hoogte van het smartengeld te bepalen wordt in Nederland als leidraad de Smartengeldgids gebruikt. Dit handboek wordt jaarlijks door de ANWB uitgegeven en bevat uitspraken van Nederlandse rechters over de hoogte van vergoedingen van immateriële schade, oftewel smartengeld.
Heeft u letselschade en wilt u weten of u recht heeft op smartengeld? Doet u dan vrijblijvend onze letselschadetest en wellicht kunnen wij u gratis juridisch bijstaan!
Wat is smartengeld?
Smartengeld is een vergoeding voor pijn, verdriet of gederfde levensvreugde. Het recht op smartengeld is wettelijk geregeld in artikel 6:101 lid 1 sub b BW. Smartengeld is slechts een onderdeel van de totale letselschade en is dus niet, zoals velen denken, iemands totale letselschadevergoeding. De vergoeding van smartengeld komt bovenop de schadevergoeding voor materiële schade. Materiële schade bevat alle schade waar kosten aan verbonden zijn, zoals medische kosten, hulp in de huishouding of verlies aan inkomsten. Voor immateriële schade bestaat eigenlijk geen bonnetje en precies dat maakt de berekening ervan ingewikkeld.
Het gebruik van de ANWB Smartengeldgids
De Smartengeldgids van de ANWB wordt ook wel het Smartengeldboek genoemd en is een belangrijke houvast in het bepalen van het juiste smartengeld bedrag bij letselschade. Het ANWB Smartengeldboek bevat uitspraken van eerdere smartengeldvergoedingen, inclusief indexering. Dit betekent dat smartengeld uitgekeerd in 2010 wordt omgerekend naar de waarde van nu. Deze gids biedt letselschadespecialisten houvast wat een reëel smartengeldbedrag is in een bepaalde letselschadezaak.
Onze letselschadejuristen gebruiken de ANWB Smartengeldgids dan ook bij het bepalen van de hoogte van uw smartengeld. Omdat elke zaak uniek is, worden er natuurlijk ook andere factoren meegewogen. Over het algemeen worden het uitgekeerde smartengeld in Nederland als laag ervaren. Bedragen die in landen als Amerika worden uitgekeerd zijn in Nederland niet aan de orde. Toch worden de bedragen de laatste jaren steeds hoger. Deze ontwikkeling nemen onze juristen ook mee in de eis bij de verzekering van de tegenpartij.
Wij kunnen smartengeld voor u berekenen. In de meeste gevallen is onze dienstverlening gratis. Neem vandaag nog contact op voor de mogelijkheden.
Wanneer recht op smartengeld?
U heeft recht op smartengeld als er aan drie eisen wordt voldaan:
- Een andere partij moet aansprakelijk zijn voor uw letselschade.
- De aansprakelijkheid moet bewezen kunnen worden.
- U moet kunnen bewijzen dat het letsel gevolg is van het ongeval.
Op grond van artikel 6:106 BW kan smartengeld alleen worden gevorderd als sprake is van geestelijk en/of lichamelijk letsel. Smartengeld wordt het meest toegekend als gevolg van lichamelijk letsel. Denk aan het verlies van een oog, een ledemaat of het oplopen van zichtbare littekens. Naast materiële schade hebben deze gevallen soms ook immateriële schade tot gevolg. Men kan bijvoorbeeld bang worden uit huis te gaan of de levensvreugde kan verminderd zijn door het niet meer kunnen uitoefenen van een hobby. Ook als het slachtoffer alleen geestelijk letsel opliep na een ongeval kan soms aanspraak worden gemaakt op smartengeld.
Smartengeld berekenen
Als u wilt weten hoeveel smartengeld u kunt ontvangen kunt u natuurlijk zelf de Smartengeldgids raadplegen. Toch raden wij altijd aan om de hulp in te schakelen van een letselschadebureau. De berekening van smartengeld en de totale schadevergoeding vraagt om specialistische kennis, en elke zaak is uniek. Dit betekent dat u misschien genoegen neemt met minder smartengeld dan waar u recht op heeft.
Het inschakelen van een letselschadespecialist hoeft u helemaal niets te kosten. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade, moeten zij ook de rechtsbijstand van u betalen. Dit betekent dat wij geheel gratis voor u kunnen werken. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor gratis hulp bij het claimen van uw smartengeld? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.