Hoeveel smartengeld bij oogletsel en verlies aan zicht?

In het kort

  • Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij oogletsel
  • Hieronder geven wij een opsomming van voorbeelden om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij verlies aan het zicht worden uitgekeerd
  • Heeft u oogletsel opgelopen en is de andere partij hiervoor aansprakelijk te stellen? Wij staan u geheel kosteloos bij
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij oogletsel. Hieronder geven wij een opsomming van voorbeelden om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij verlies aan het zicht worden uitgekeerd.

Voorbeeld 1) Smartengeld oogletsel

Ongeval: Vuurwerkongeval
Letsel: Blind aan een oog
Hoogte smartengeld: € 25.000,00

Een 23-jarige vrouw staat net als velen tijdens Oud & Nieuw vuurwerk af te steken. Door onbekende oorzaak wordt zij door wegschietend vuurwerk geraakt. Het vuurwerk komt tegen haar hoofd aan, met als gevolg dat zij aan een oog blind wordt. Zij stelt de importeur van het vuurwerk aansprakelijk voor haar oogletsel en stelt dat het product gebrekkig was ten tijde van het afsteken. Zij eist een letselschadevergoeding en smartengeld. Het beschadigde oog van de vrouw is door een prothese vervangen. Zij ervaart nog dagelijks vele beperkingen als gevolg van haar oogletsel. Het gerechtshof kent de vrouw een bedrag van € 25.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 2) Smartengeld bij verlies aan zicht

Ongeval: Glas in oog
Letsel: Blijvend oogletsel, verlies aan zicht en psychische problemen
Hoogte smartengeld: € 2.000,00

Wat een gezellig avondje uit had moeten worden, eindigt voor een cv monteur in een nachtmerrie. Hij wordt door een andere cafébezoeker met een bierglas op zijn hoofd en in zijn gezicht geslagen. Als gevolg van deze mishandeling loopt hij aan zijn linkeroog blijvend oogletsel op. Hij eist smartengeld voor het leed dat hem is aangedaan. Na de mishandeling is de man twee keer in het ziekenhuis opgenomen en heeft hij hier in totaal elf dagen moeten verblijven. De man had voor de mishandeling al een verminderd zicht aan zijn rechteroog. Nu hij tevens oogletsel aan zijn linkeroog heeft opgelopen, is de man niet meer in staat om zijn beroep als cv monteur uit te oefenen. Bovendien heeft hij als gevolg van de mishandeling ernstige psychische klachten gekregen. De rechtbank kent de man voor zijn oogletsel een bedrag van € 2.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 3) Smartengeld bij blindheid

Ongeval: Ongeluk met luchtdrukpistool
Letsel: Blind aan een oog
Hoogte smartengeld: € 20.000,00

Een 16-jarige jongen loopt oogletsel op als gevolg van een ongeluk met een luchtdrukpistool. De jongen heeft enige tijd in het ziekenhuis moeten verblijven en is door het ongeluk aan één oog blind geworden. De moeder van de jongen eist een schadevergoeding voor de gemaakte kosten en smartengeld voor het leed dat haar zoon is aangedaan. Zij verklaart dat haar zoon een totaal ander persoon is geworden sinds het ongeluk. De jongen is snel driftig en boos, maar ook angstig en snel emotioneel.

Bij de bepaling van de hoogte van de letselschadevergoeding neemt de rechter een aantal zaken in aanmerking, zoals de jonge leeftijd van het slachtoffer, de gedragingen van de daders en het feit dat hij blind is geworden aan één oog. Maar ook de beperkingen die de jongen ondervindt en waarmee hij nog te maken gaat krijgen evenals de ontsiering van zijn gezicht spelen een rol bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld. De rechter kent voor het oogletsel een bedrag van € 20.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 4) Smartengeld oogletsel

Ongeval: Roofoveral in woning
Letsel: Ernstig oogletsel
Hoogte smartengeld: € 5.000,00

Een man wordt in zijn eigen woning overvallen door meerdere inbrekers. Als gevolg van de roofoverval heeft de man ernstig oogletsel opgelopen waarvoor hij smartengeld claimt. De inbrekers hebben de mond van het slachtoffer met tape dichtgeplakt en zijn handen en voeten vastgebonden. Zij gebruikten hierbij fors fysiek geweld, een stroomstootwapen en een vuurwapen, welke zij op de man hebben gericht. De roofoveral heeft een diepe impact op het leven van het slachtoffer gemaakt. Niet alleen moet de man een kies missen door de mishandeling en heeft hij ernstig oogletsel opgelopen, ook heeft hij sinds de overval psychische problemen ontwikkeld. Het gerechtshof kent de man voor het oogletsel een bedrag van € 5.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 5) Smartengeld bij gezichtsverlies

Ongeval: Metaalsplinter in oog
Letsel: Oogletsel, verlies aan zicht
Hoogte smartengeld: € 15.000,00

Een 31-jarige werknemer krijgt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden een metaalsplinter in zijn oog. Hij moet direct geopereerd worden. Helaas is de lens van zijn oog niet meer te redden en wordt deze door een kunstlens vervangen. Als gevolg van het bedrijfsongeval krijgt de man te maken met een behoorlijk verlies aan zicht. Hij stelt zijn werkgever aansprakelijk voor het oogletsel dat hij heeft opgelopen als gevolg van het bedrijfsongeval en eist een letselschadevergoeding en smartengeld. Een deskundige stelt het totale gezichtsverlies als gevolg van het oogletsel op 35%. De man raakt door het bedrijfsongeval voor 45% arbeidsongeschikt. De rechtbank kent de man een bedrag van € 15.000,00 aan smartengeld toe voor zijn verlies aan zicht.

Voorbeeld 6) Smartengeld bij ernstig verlies aan zicht

Ongeval: Beroving op straat
Letsel: Oogletsel en ernstig gezichtsverlies
Hoogte smartengeld: € 5.404,00

Een man wordt tijdens carnaval op straat overvallen door twee mannen. De overvallers gaan hardhandig te werk. Zij slaan het slachtoffer op zijn hoofd, raken daarbij zijn ogen en steken hem meermalen met een mes. De man is ernstig gewond en is gedurende drie dagen in levensgevaar. Als gevolg van de overval heeft de man verschillende operaties moeten ondergaan, is zijn milt verwijderd en heeft hij zwaar oogletsel opgelopen. Hij eist smartengeld voor het leed dat hem is aangedaan.

De rechter neemt in de bepaling van de hoogte van het smartengeld mee dat de kwaliteit van het leven van het slachtoffer ernstig is aangetast, omdat zijn gezichtsvermogen dusdanig is verslechterd. De man kan door zijn verlies aan zicht niet meer autorijden, vissen en lezen. Daarnaast heeft hij heftige gevoelens van onzekerheid en angst aan de mishandeling overgehouden. Voor het oogletsel kent de rechter een letselschadevergoeding van € 5.404,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 7) Smartengeld bij oogletsel

Ongeval: Auto-ongeluk
Letsel: Verlies aan zicht
Hoogte smartengeld: € 13.613,00

Een vrouw raakt als inzittende van een auto betrokken bij een verkeersongeval. Als gevolg hiervan loopt zij glasverwondingen in haar gezicht en ogen op. Daarnaast houdt zij een gebroken schouderblad en enkele ribfracturen over aan het auto-ongeluk. Zij eist smartengeld voor de beperkingen waarmee zij te maken krijgt als gevolg van het oogletsel. Een deskundige stelt vast dat de vrouw 18% gezichtsverlies heeft opgelopen. Door hoofdpijnklachten raakt zij bovendien voor 50% arbeidsongeschikt. Het gerechtshof kent de vrouw een bedrag van € 13.613,00 aan smartengeld toe voor het oogletsel.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74