Letselschade whiplash

In het kort

 • Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd onverwachts een heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van uw romp. Dit komt vaak voor bij aanrijdingen van achter, maar ook een duw in de rug bij voetbal of een val kan leiden tot een whiplash.
 • De diagnose is vaak moeilijk vast te stellen omdat veel klachten niet zijn af te lezen op een foto, MRI-scan of CT-scan. Dit terwijl de klachten divers en heftig kunnen zijn. Zo kunt u pijnklachten, cognitieve klachten en psychische klachten ervaren.
 • U heeft bij whiplashletsel dan ook recht op een letselschadevergoeding. Naar de geleden materiële schade is er ook sprake van immateriële schade waarvoor smartengeld geclaimd kan worden.
 • Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag in het proces van de aansprakelijkheidsstelling en het berekenen en claimen van uw schadevergoeding. Zo krijgt u waar u recht op heeft, en indien de tegenpartij aansprakelijk is kunnen wij u kosteloos bijstaan.
 • Heeft u een whiplash opgelopen en wilt u hulp bij het claimen van uw letselschade? Of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd onverwachts een heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van uw romp. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing. Het hoofd wordt dan met ferme kracht van achteren naar voren geslingerd. Aanrijdingen van achteren zijn de grootste oorzaak van klachten bij een whiplash, maar ook een flinke stoot in de rug tijdens het voetballen of een val op het werk of thuis kan leiden tot een whiplashtrauma. Door een ongeval kunnen er verschillende beschadigingen optreden, zoals:

 • Overstrekking
 • Beschadiging van het ruggenmerg
 • Overbuiging
 • Spierletsel
 • Beschadiging van de banden

Het is in ieder geval belangrijk dat u direct na het ongeval een arts bezoekt, ook wanneer u het idee heeft dat uw whiplashklachten wel meevallen. Zeker wanneer u later uw letselschade wilt verhalen, zal dit directe bezoek in uw voordeel werken. Houdt daarnaast bij welke klachten u heeft, wanneer ze ontstaan en welke pijn u ervaart.

> Meer over oorzaken nekletsel en whiplash klachten

Diagnose whiplash bij letselschade

De diagnose whiplash is vaak moeilijk vast te stellen. Veel klachten bij een whiplash zijn niet af te lezen op een foto, MRI-scan of CT-scan. Whiplashslachtoffers worden dan ook niet altijd serieus genomen, zeker niet als het gaat om het claimen van hun letselschade. Het is daarom altijd raadzaam om de juridische bijstand van een letselschadespecialist van B&O Letselschade in te schakelen.

Whiplashklachten

De klachten bij een whiplash kunnen behoorlijk verschillen van persoon tot persoon. Ook verschilt het per persoon hoe lang de klachten van een whiplash duren. Whiplashklachten kunnen in vier groepen worden onderverdeeld, te weten pijnklachten, cognitieve klachten, vegetatieve klachten en psychische klachten.

Voorbeelden van pijnklachten bij een whiplash zijn:

 • Nekpijn en een stijve nek
 • Hoofdpijn
 • Pijn en tintelingen in schouders, armen en/of handen
 • Rugklachten

Voorbeelden van cognitieve klachten bij een whiplash zijn:

 • Vergeetachtigheid
 • Concentratieproblemen
 • Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
 • Meerdere taken niet meer gelijktijdig kunnen uitvoeren
 • Voorbeelden van vegetatieve klachten bij een whiplash zijn:
 • Slaapproblemen
 • Hartritmestoornissen
 • Ontregelde hormoonhuishouding
 • Bloeddruk- en temperatuurschommelingen

Voorbeelden van psychische klachten bij een whiplash zijn:

 • Somberheid; een bedrukt gevoel
 • Angst en depressieklachten
 • Gespannen & prikkelbaar
 • Stemmingswisselingen

Daarnaast zijn er meer klachten bij een whiplash, zoals oorsuizen, slikklachten, overmatig transpireren, een opgejaagd gevoel en ernstige vermoeidheid.

> Meer over wat een whiplash is

Letselschade verhalen bij whiplash

U heeft bij whiplashletsel recht op een letselschadevergoeding. Naast de geleden materiële schade als gevolg van een ongeval is er ook sprake van immateriële schade bij whiplash waarvoor smartengeld geclaimd kan worden. Bij een whiplash letsel gaat het om het recht op smartengeld ten gevolge van geleden lichamelijke, emotionele en psychische schade.

Een whiplash is vaak een lastige vorm van letselschade.

Als slachtoffer ondervindt u vaak veel beperkingen en klachten door uw whiplash. Er is niet altijd aan de buitenkant te zien wat er exact mis is in uw lichaam. Omdat er geen aantoonbaar letsel is, zullen verzekeraars (die uw letselschade moeten vergoeden) al snel met de conclusie komen dat er van ‘verhaalbare schade’ geen sprake is.

> Meer over smartengeld claimen bij whiplash klachten

Hoogte schadevergoeding bij whiplash

Bij veel mensen bestaat er onduidelijkheid over de hoogte van schadevergoeding bij whiplash. Daarnaast zijn ook de verzekeraars, waaronder de eigen rechtsbijstandsverzekeraar vaak niet duidelijk in hun communicatie, waardoor de onduidelijkheden zich blijven opstapelen. Termen zoals: niet objectiveerbaar letsel en geen duidelijk verband tussen het ongeluk en de opgelopen whiplash maken het geheel nog moeilijker. Ten slotte speelt ook het feit dat sommige verzekeraars whiplash niet erkennen een grote rol bij bepaling van de hoogte van schadevergoeding.

Bedragen schadevergoeding bij whiplash

Bent u benieuwd naar de hoogte van schadevergoeding in uw geval? Exacte bedragen zijn niet te noemen omdat deze afhankelijk zijn van vele factoren. Wel kan een letselschadespecialist u vertellen wanneer u recht heeft op schadevergoeding en welke schade voor vergoeding in aanmerking komt.

Bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding worden zowel de relevante medische, persoonlijke als juridische factoren omtrent uw whiplash meegewogen. Pas als deze duidelijk zijn kan de hoogte van de schadevergoeding whiplash nader worden bepaald.

B&O Letselschade kan slachtoffers kosteloos bijstaan

Het beste wat u kunt doen als u zelf bent aangereden en hierdoor whiplash klachten hebt opgelopen, is contact opnemen met onze letselschadejuristen. Onze experts hebben de juiste kennis en ervaring in huis en zijn op de hoogte van alle relevante wetsartikelen. U bent ervan verzekerd dat u professionele en betrouwbare hulp krijgt bij het claimen van een maximale letselschadevergoeding voor uw klachten bij een whiplash. Bij B&O Letselschade werken niet alleen ervaren en gespecialiseerde letselschadejuristen, ons bedrijf draagt bovendien het keurmerk van het Register Letselschade.

In de meeste gevallen zal het inschakelen van B&O Letselschade bij letselschade u niets kosten! De wet voorziet namelijk in een regeling waarbij de kosten voor juridische hulp door een letselschadebureau door de tegenpartij betaald dienen te worden. In de meeste gevallen kunnen wij u kosteloos van dienst zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74