Letselschade whiplash

In het kort

  • Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd onverwachts een heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van uw romp. Dit komt vaak voor bij aanrijdingen van achter, maar ook een duw in de rug bij voetbal of een val kan leiden tot een whiplash.
  • De diagnose is vaak moeilijk vast te stellen omdat veel klachten niet zijn af te lezen op een foto, MRI-scan of CT-scan. Dit terwijl de klachten divers en heftig kunnen zijn. Zo kunt u pijnklachten, cognitieve klachten en psychische klachten ervaren.
  • U heeft bij whiplashletsel dan ook recht op een letselschadevergoeding. Naar de geleden materiële schade is er ook sprake van immateriële schade waarvoor smartengeld geclaimd kan worden.
  • Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag in het proces van de aansprakelijkheidsstelling en het berekenen en claimen van uw schadevergoeding. Zo krijgt u waar u recht op heeft, en indien de tegenpartij aansprakelijk is kunnen wij u kosteloos bijstaan.
  • Heeft u een whiplash opgelopen en wilt u hulp bij het claimen van uw letselschade? Of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een whiplash is een veel voorkomende type letselschade als gevolg van een ongeval. Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd onverwachts een heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van uw romp. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing. Het hoofd wordt dan met ferme kracht van achteren naar voren geslingerd. Aanrijdingen van achteren zijn de grootste oorzaak van klachten bij een whiplash, maar ook een flinke stoot in de rug tijdens het voetballen of een val op het werk of thuis kan leiden tot een whiplashtrauma. Door een ongeval kunnen er verschillende beschadigingen optreden, zoals:

  • Overstrekking
  • Beschadiging van het ruggenmerg
  • Overbuiging
  • Spierletsel
  • Beschadiging van de banden

Wanneer een andere partij aansprakelijk is voor het ongeval, en daarmee voor uw whiplash, dan kunt u een schadevergoeding claimen. De tegenpartij moet namelijk al uw schade vergoeden, zowel de materiële als immateriële schade. Ons letselschadebureau kan u helpen bij het claimen van deze schadevergoeding. En bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen bijstaan.

Hoe herkent u een whiplash?

De klachten bij een whiplash kunnen behoorlijk verschillen van persoon tot persoon. Ook verschilt het per persoon hoe lang de klachten van een whiplash duren. Whiplashklachten kunnen in vier groepen worden onderverdeeld, te weten pijnklachten, cognitieve klachten, vegetatieve klachten en psychische klachten.

Voorbeelden van pijnklachten bij een whiplash zijn:

  • Nekpijn en een stijve nek
  • Hoofdpijn
  • Pijn en tintelingen in schouders, armen en/of handen
  • Rugklachten

Voorbeelden van cognitieve klachten bij een whiplash zijn:

  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen
  • Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
  • Meerdere taken niet meer gelijktijdig kunnen uitvoeren

Voorbeelden van vegetatieve klachten bij een whiplash zijn:

  • Slaapproblemen
  • Hartritmestoornissen
  • Ontregelde hormoonhuishouding
  • Bloeddruk- en temperatuurschommelingen

Voorbeelden van psychische klachten bij een whiplash zijn:

  • Somberheid; een bedrukt gevoel
  • Angst en depressieklachten
  • Gespannen & prikkelbaar
  • Stemmingswisselingen

Heeft u na een ongeval last van een of meerdere van deze klachten? Ga dan direct naar een medisch specialist en laat uw klachten onderzoeken. Het vastleggen van uw klachten en ziektebeeld is een belangrijke stap in het verkrijgen van een schadevergoeding en de juiste medische hulp.


Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw whiplash, kunnen wij gratis uw schadevergoeding claimen. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Letselschade claimen

Als iemand anders aansprakelijk is te stellen voor uw whiplash heeft u recht op een letselschadevergoeding. Een whiplash kan namelijk veel gevolgen voor u hebben, waaronder verschillende medische kosten, tijdelijk verlies van inkomsten en gederfde levensvreugde. De combinatie van al uw kosten als gevolg van de whiplash vallen onder de noemer materiële schade. De immateriële schade bevat alle andere kosten die niet direct in geld uit te drukken zijn, zoals pijn, verdriet en gederfde levensvreugde. Misschien kunt u namelijk (tijdelijk) uw hobby niet meer uitvoeren of ervaart u veel stress na de aanrijding. Voor deze schade ontvangt u smartengeld.

Onze letselschadejuristen kunnen u helpen bij het claimen van uw letselschade. De jurist stelt de tegenpartij aansprakelijk, berekent de totale schadevergoeding en onderhandelt met de tegenpartij. Op deze manier kunt u zich richten op uw herstel, terwijl wij zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Omdat whiplashklachten aan de buitenkant niet altijd zichtbaar zijn, kunnen onderhandelingen met de verzekering van de tegenpartij soms stroef verlopen. Zij zullen claimen dat uw klachten niet zo erg zijn als u ze omschrijft, of dat u enkele van deze klachten misschien al had voor het ongeluk. Dankzij onze jarenlange ervaring met dit soort zaken weten wij precies hoe we hier mee om moeten gaan en zorgen we voor een goede afhandeling van uw letselschade.

Hoogte schadevergoeding bij whiplash

De precieze hoogte van een schadevergoeding bij whiplash hangt van veel factoren af. Allereerst natuurlijk van de ernst van uw letsel en de kosten die u moet maken voor medische hulp. Voor de totale schadevergoeding spelen ook alle andere schadeposten mee, zoals het verlies van verdienvermogen, schade aan uw eigendommen en eventuele emotionele schade. Onze letselschadespecialisten bespreken graag uw zaak en kunnen op basis daarvan een betere inschatting maken waar u recht op heeft.

Wij helpen u gratis

Wilt u graag hulp bij het claimen van uw letselschade? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Onze experts hebben de juiste kennis en ervaring in huis en zijn op de hoogte van alle relevante wetsartikelen. En in bijna alle gevallen kunnen wij u gratis helpen! Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letsel, moeten zij onze kosten ook vergoeden. Dat betekent dat onze hulp voor u gratis is.

U bent er bij ons van verzekerd dat u professionele en betrouwbare hulp krijgt bij het claimen van een maximale letselschadevergoeding voor uw letselschade. B&O Letselschade draagt namelijk het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit keurmerk wordt gegeven aan letselschadebureaus die aan hoge eisen voldoen en is in het leven geroepen om de keuze voor een kwalitatief letselschadebureau eenvoudiger te maken. B&O Letselschade heeft dit keurmerk en wordt dan ook regelmatig getoetst door de Letselschade Raad.

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen? Bel ons dan op 085 – 877 17 74, of neem contact met ons op via het contactformulier.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74