(Deels) arbeidsongeschikt door whiplash, wat nu?

In het kort

  • U kunt geheel of deels arbeidsongeschikt raken door een whiplash waardoor u in een lastige juridische procedure terecht kan komen
  • In het geval van een whiplash kan het ziekteverzuim variëren van enkele dagen tot langdurige afwezigheid door arbeidsongeschiktheid
  • Veel whiplashslachtoffers vinden het lastig om aan te geven welke invloed de whiplash precies heeft op hun functioneren. Deze onduidelijkheid kan leiden tot een incorrecte beoordeling van de arbeidsongeschiktheid door whiplash
  • In het geval van arbeidsongeschiktheid door een whiplash zijn deze zogenoemde immateriële lasten een belangrijke schadepost
  • Naast de materiële schade, de kosten die u na het ongeluk heeft moeten maken, kunt u bij arbeidsongeschiktheid door whiplash smartengeld laten meenemen in uw schadeclaim
  • De hoogte van het smartengeld hangt van veel verschillende factoren af waardoor het lastig is een richtlijn te geven
  • Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het ongeval wat de whiplash heeft veroorzaakt, kunt u geheel kosteloos een letselschadespecialist van B&O Letselschade Juristen inschakelen
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Na een ongeval kunt u last krijgen van uiteenlopende klachten. Een whiplash is veelvoorkomend letsel na bijvoorbeeld een kop-staartbotsing. In veel gevallen zijn de klachten van een whiplash met enkele weken of maanden grotendeels verdwenen, maar sommige slachtoffers komen er minder goed vanaf.

U kunt geheel of deels arbeidsongeschikt raken door een whiplash waardoor u in een lastige juridische procedure terecht kan komen. Vaak krijgen slachtoffers het zelf niet voor elkaar om een zinnige schadevergoeding te eisen voor het opgelopen letsel. Zorg daarom dat u al vlot na het ongeval een letselschadespecialist inschakelt om u te adviseren bij arbeidsongeschiktheid door whiplash.

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid door whiplash

De kans dat u na een bedrijfsongeval of auto-ongeluk te maken krijgt met ziekteverzuim is vrij groot. Ook bij minder ingrijpende ongevallen komt het regelmatig voor dat het slachtoffer ziekteverlof opneemt om te herstellen. In het geval van een whiplash kan het ziekteverzuim variëren van enkele dagen tot langdurige afwezigheid door arbeidsongeschiktheid.

In het geval van arbeidsongeschiktheid krijgt u te maken met wet- en regelgeving omtrent het terugkeren op de werkvloer en de begeleiding van een Arbo-arts. Mocht u na twee jaar ziekte niet in staat zijn (volledig) terug te keren, dan heeft u recht op een WIA-uitkering. Aangezien whiplashklachten moeilijk aantoonbaar zijn is het voor een arts vaak lastig inschatten wat de invloed van de klachten is op het functioneren. Veel whiplashslachtoffers vinden het lastig om aan te geven welke invloed de whiplash precies heeft op hun functioneren. Deze onduidelijkheid kan leiden tot een incorrecte beoordeling van de arbeidsongeschiktheid door whiplash.

> Meer over arbeidsongeschiktheid

Schadeposten na ongeval

Na een ongeluk op de weg of een bedrijfsongeval zijn er heel wat schadeposten waar u mee te maken kunt krijgen. De materiële schade is veelal goed te bepalen. Wanneer u direct na het ongeval alle schade bijhoudt, dat zijn alle kosten die u niet had hoeven maken als het ongeval niet had plaatsgevonden, dan kan een letselschadespecialist u gemakkelijk helpen de schade te berekenen. Niet alleen schade aan bijvoorbeeld uw auto, fiets en kleding wordt hierin meegenomen. Ook medische kosten, vervoerskosten naar een behandelaar en hulp in de huishouding tijdens uw herstel  komen in aanmerking voor vergoeding wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeval.

Wanneer u te maken krijgt met psychische klachten, misgelopen inkomsten en derving van levensvreugde is de expertise van een letselschadespecialist nodig om de kosten te berekenen en deze voor u te claimen. In het geval van arbeidsongeschiktheid door een whiplash zijn deze zogenoemde immateriële lasten een belangrijke schadepost. De letselschadespecialist kan op basis van zijn ervaring en vergelijkbare zaken het smartengeld berekenen en de schadeclaim bij de aansprakelijke van het ongeval neerleggen.

Schadeclaim bij whiplash

Na een ongeval met whiplash tot gevolg komt er een hoop op u af. Het is van belang dat u zich kunt richten op het herstel en met een gerust hart de juridische kant aan een professional kan overlaten. Bij arbeidsongeschiktheid door whiplash is niet alleen het berekenen van de letselschade een specialistische klus, ook het indienen van de schadeclaim en het verhalen van de schade kunt u het beste aan een expert overlaten.

Een letselschadezaak kan lang duren. Vaak is de directe materiële schade vrij snel duidelijk, maar de invloed van het letsel en de kans op volledig herstel zijn niet altijd meteen te bepalen. In het geval van arbeidsongeschiktheid door whiplash bent u als werknemer minstens twee jaar bezig voordat u een WIA-uitkering kunt ontvangen. Om ervoor te zorgen dat alle huidige en toekomstige schadekosten worden meegenomen in een schadeclaim doet u er goed aan om direct een letselschadespecialist in te schakelen.

> Meer over schadevergoeding whiplash

Smartengeld arbeidsongeschiktheid

Naast de materiële schade, de kosten die u na het ongeluk heeft moeten maken, kunt u bij arbeidsongeschiktheid door whiplash smartengeld laten meenemen in uw schadeclaim. Het smartengeld wordt geclaimd wanneer er sprake is van psychische klachten en gederfde levensvreugde. Hierbij kunt u denken aan concentratieproblemen en vermoeidheid door een whiplash, depressie door de invloed van verminderde mobiliteit op het sociale leven of de verminderde levensvreugde doordat een slachtoffer deels of volledig arbeidsongeschikt is geraakt.

De hoogte van het smartengeld hangt van veel verschillende factoren af waardoor het lastig is een richtlijn te geven. Het verliezen van een vingertopje is over het algemeen voor een professioneel violist ingrijpender letsel dan voor een administratief medewerker. De ernst van het letsel, de impact van het letsel op uw leven en de potentiële psychische problemen die na het ongeval (kunnen) ontstaan hebben invloed op de hoogte van het smartengeld.

> Meer over smartengeld whiplash

Juridische bijstand bij whiplash

Een whiplash kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw persoonlijke en professionele leven. In het geval van arbeidsongeschiktheid door whiplash na een ongeval doet u er zeker goed aan om juridische bijstand in te schakelen, maar ook bij minder ernstige klachten is de hulp van een letselschadespecialist aan te raden. De letselschadespecialist kan u namelijk bijstaan in het juridische proces, de letselschade doorrekenen en uw schadeclaim indienen.

Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het ongeval wat de whiplash heeft veroorzaakt, kunt u geheel kosteloos een letselschadespecialist van B&O Letselschade inschakelen. De aansprakelijke partij is namelijk verplicht om zowel de letselschade als de juridische kosten in een letselschadezaak te vergoeden. Wanneer wij een letselschadezaak in behandeling nemen garanderen we kosteloze rechtsbijstand. U als whiplashslachtoffer kunt zich richten op het herstel zorgen u zorgen te maken over financiën of het juridische proces. Hebt u een whiplash opgelopen na een ongeval? Bent u (deels) arbeidsongeschikt door whiplash? Neem vrijblijvend contact op met onze letselschadespecialisten!

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74