Nekletsel na aanrijding of ongeval

In het kort

 • Meestal wordt nekletsel veroorzaakt door een kop-staartbotsing, maar ook zijaanrijdingen kunnen nekletsel aanrichten
 • Een whiplash is het meest voorkomende en bekendste nekletsel
 • Wanneer u blijvende nekklachten houdt als gevolg van het ongeval en dit wilt kunnen verhalen op de veroorzaker (diens verzekeringsmaatschappij) is het noodzakelijk dat u zo snel mogelijk uw huisarts bezoekt, zodat hij de klachten kan documenteren
 • Onze letselschade juristen claimen kosteloos de letselschadevergoeding waar u recht op heeft
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Hebt u nekletsel opgelopen als gevolg van een ongeval? Bel dan met onze letselschadejuristen voor gratis juridische hulp. Wij zullen de veroorzaker aansprakelijk stellen en zorgen ervoor dat uw letselschade wordt vergoed. U kunt rekenen op een materiële schadevergoeding, inclusief onze kosten en een immateriële schadevergoeding, ofwel smartengeld.

Oorzaken nekletsel

Meestal wordt nekletsel veroorzaakt door een kop-staartbotsing, maar ook zijaanrijdingen kunnen nekletsel aanrichten. Toch zijn het niet alleen verkeersongevallen die nekletsel veroorzaken. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Sportongeval
 • Duikongeluk (duiken in ondiep water)
 • Bedrijfsongeval
 • Val van een trap
 • Val van een fiets, bromfiets of paard
 • Struikelen en vallen over een losliggende stoeptegel
 • Noodstop in bus, tram, metro of trein

Er zijn zodoende diverse situaties die nekletsel kunnen veroorzaken. Vaak verdwijnt de pijn vanzelf weer, maar soms kunnen de nekklachten langer aanhouden en in enkele gevallen kunnen zij blijvend zijn en leiden tot problemen op werk- en sportgebied. Het is daarom altijd raadzaam gratis juridisch advies in te winnen als u nekletsel heeft opgelopen als gevolg van een ongeval. Wij kunnen u hierbij uitstekend adviseren.

> Meer over ons letselschadebureau

De gevolgen van nekletsel

Een whiplash is het meest voorkomende en bekendste nekletsel. Het hoofd gaat door de aanrijding, val of noodstop eerst naar voren en vervolgens abrupt naar achteren. In eerste instantie kunt u dan last hebben van een stijve, pijnlijke nek. Soms kan een zenuw tussen twee wervels bekneld raken door de abrupte beweging. Deze beknelling veroorzaakt een pijn die naar de schouders, armen en/of handen uit kan stralen. Nekletsel gaat vaak met andere letselvormen gepaard, zoals hoofdletsel. Bij een ongeval wordt meestal niet alleen de nek hard heen en weer bewogen, ook het hoofd gaat mee. Als gevolg hiervan kan een hersenkneuzing, hersenschudding of ander hersenletsel optreden.

> Meer over hersenletsel

Wanneer u blijvende nekklachten houdt als gevolg van het ongeval en dit wilt kunnen verhalen op de veroorzaker (diens verzekeringsmaatschappij) is het noodzakelijk dat u zo snel mogelijk uw huisarts bezoekt, zodat hij de klachten kan documenteren. Doe dit bij voorkeur binnen 48 uur na het ongeval, ook als u denkt dat uw nekklachten meevallen en vanzelf over zullen gaan.

De symptomen van een whiplash op rij:

 • Nekpijn
 • Verminderde beweging van de nek
 • Hoofdpijn
 • Pijn in schouder, arm en/of hand
 • Rugpijn
 • Tintelingen in armen en handen of gevoelloosheid
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Afname gezichtsvermogen
 • Oorsuizen
 • Geheugenverlies

Wanneer u bovengenoemde klachten ervaart, kan er sprake zijn van een whiplashtrauma. Raadpleeg dus altijd uw huisarts en schakel direct juridische hulp van B&O Letselschade in. Als blijkt dat een ander aansprakelijk is voor uw letselschade, kunnen wij de schadevergoeding voor uw nekletsel kosteloos voor u verhalen.

> Meer over whiplash

Nekletsel en dwarslaesie

Een dwarslaesie is de meest ernstige vorm van nekletsel. Dit wordt ook wel een gebroken nek genoemd. Een dwarslaesie ontstaat door een beschadiging van het ruggenmerg in de nek. Het gevolg is dat de wervelkolom op de plek van de beschadiging zenuwprikkels niet verder naar beneden door kan geven. Het slachtoffer raakt geheel of gedeeltelijk verlamd vanaf de plaats van de beschadiging. We spreken van een hoge dwarslaesie bij een dwarslaesie in de nek.

Voorbeelden smartengeldbedragen bij nekletsel

Er worden jaarlijks duizenden gerechtelijke uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij nekletsel. Om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij nekletsel en/of een whiplashtrauma worden uitgekeerd, geven wij u enkele voorbeelden van rechterlijke uitspraken.

> Meer over smartengeld

Van achteren aangereden; smartengeldvergoeding € 7.720,00

Terwijl een man van 45 jaar in zijn auto voor een rood stoplicht staat te wachten, wordt hij onverwacht van achteren aangereden. Als gevolg van deze aanrijding loopt hij onder meer nekletsel op. Een stekende en zeurende pijn in zijn nek en rug, welke uitstraalt over zijn schouders. De pijn gaat gepaard met bewegingsbeperking en stijfheid. Een deskundige stelt een whiplashtrauma vast met een functionele invaliditeit (f.i.) van 3%.

De man heeft na de aanrijding nog een week gewerkt, maar raakt daarna circa vijf maanden gedeeltelijk arbeidsongeschikt en heeft na het faillissement van zijn werkgever nergens anders meer kunnen werken. De man houdt blijvende klachten over als gevolg van de aanrijding, waaronder nek- en hoofdpijnen. Hij is daarnaast ook zeer snel vermoeid en zijn frustratietolerantie is aanzienlijk verlaagd. De blijvende klachten hebben grote gevolgen voor zijn werk, dagelijkse leven en vrijetijdsbesteding. De rechtbank kent de man een smartengeldvergoeding van € 7.720,00 toe.

Kop-staartbotsing; smartengeldvergoeding € 7.790,00

Een wijkverpleegkundige van 28 jaar raakt betrokken bij een kop-staartbotsing en loopt hierdoor nekletsel en whiplashklachten op. De vrouw heeft pijn in haar hoofd en nek met uitstraling naar haar rechterarm en hand. Ze moet direct na het ongeval enkele weken een halskraag dragen. Verdere klachten die zij ontwikkelt zijn vermoeidheidsklachten en concentratieproblemen. Een deskundige stelt de functionele invaliditeit (f.i.) op 4% van de gehele mens.

Omdat zij haar werk als wijkverpleegkundige graag wil blijven doen en geen andere functie nastreeft, raakt zij gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Daarnaast heeft de vrouw tevens haar favoriete hobby’s, wielrennen en badminton, op moeten geven. De rechter kent de vrouw voor haar nekletsel en whiplash een smartengeldvergoeding van € 7.790,00 toe.

Bromfietsongeval; smartengeldvergoeding € 18.000,00

Een man van 45 jaar rijdt op zijn bromfiets en raakt betrokken bij een verkeersongeval. Door het bromfietsongeluk loopt de man hoofd- en nekletsel op. Een deskundige stelt een whiplash vast. Als gevolg van het ongeval wordt de man ernstig beperkt in het verrichten van arbeid. Ook is hij niet meer in staat bepaalde werkzaamheden in en rondom zijn huis zelf uit te voeren en kan hij door zijn nekklachten eveneens bepaalde sportactiviteiten niet meer beoefenen. De man moet door zijn klachten zijn leefpatroon ingrijpend veranderen. Hij heeft erg veel moeite dit alles te accepteren. De veroorzaker van het bromfietsongeluk wordt aansprakelijk gesteld en de rechtbank kent de man een smartengeldvergoeding van € 18.000,00 toe.

Bent u zelf betrokken geraakt bij een ongeval en heeft u daardoor nekletsel of ander soort letsel opgelopen? Neem dan contact op met onze letselschade-experts.Wij claimen kosteloos de letselschadevergoeding waar u recht op heeft.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74