Klachten whiplash lange termijn

In het kort

  • Een whiplash ontstaat meestal door ongelukken waarbij het hoofd razendsnel naar voren, naar achteren en/of opzij wordt geslingerd
  • Klachten die langer dan drie maanden aanhouden zijn klachten op de lange termijn. Dit zijn klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en depressie
  • Wanneer u als gevolg van een ongeval, waar een andere partij aansprakelijk voor is, whiplash klachten oploopt, heeft u recht op een schadevergoeding
  • Bij aansprakelijkheid van de tegenpartij kunnen wij u gratis helpen bij het krijgen van een schadevergoeding
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Heeft u door een aanrijding met een auto een whiplash opgelopen? Is de andere partij aansprakelijk voor het ongeval? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Schakel direct de expertise in van de letselschadejuristen- en experts van B&O Letselschade. Onze juristen zorgen ervoor dat u bij zowel klachten van lange termijn als letsel van korte duur zo snel mogelijk een schadevergoeding krijgt.

Neem contact met ons op via ons telefoonnummer 085 – 877 17 74 of door middel van het contactformulier. Onze juristen neem uw letselschadezaak in behandeling. U kunt rekenen op:

  • Ervaren letselschadejuristen
  • Snelle behandeling van uw whiplash letselschadezaak
  • Betrouwbaar advies
  • Kosteloze juridische bijstand gedurende het hele traject
  • Een schadevergoeding voor uw whiplash klachten waar u recht op heeft.

De letselschadejuristen- en experts van B&O Letselschade staan bekend om hun betrouwbare en vooral ook persoonlijke aanpak. Wij hebben ervaring met uiteenlopende letselschadezaken. Zeker slachtoffers van een ongeval die kampen met whiplash klachten op lange termijn hebben veel baat bij deskundige juridische bijstand.

Neem contact op met onze ervaren letselschadejuristen voor vrijblijvend advies in uw letselschadezaak. In veel gevallen kunnen wij u kosteloos bijstaan.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat meestal door ongelukken waarbij het hoofd razendsnel naar voren, naar achteren en/of opzij wordt geslingerd. Een aanrijding van achteren, de zogeheten kop-staartbotsing, is vaak de grootste veroorzaker van whiplash klachten. Het hoofd van de inzittende die van achteren aangereden wordt, slaat dan eerst onverwacht krachtig naar achteren en vervolgens met enorm veel kracht naar voren. De nek maakt dan een zweepslag, de letterlijke vertaling van whiplash.

Doordat de beweging met zoveel kracht en snelheid gepaard gaat, kan er door bijvoorbeeld uitrekking of overbuiging letsel ontstaan aan allerlei structuren, zoals de tussenwervelschijven, wervelgewrichtjes, spieren, banden, zenuwbanen en hersenweefsel. Wanneer het hoofd gedraaid was ten tijde van de aanrijding, is de kans op whiplashletsel nog groter en kunnen whiplash klachten op lange termijn ontstaan.


Heeft u een whiplash opgelopen na een ongeval? Wij kunnen in de meeste gevallen gratis een schadevergoeding voor u claimen. Wilt u weten hoe wij u kunnen bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Klachten whiplash op korte termijn

Klachten die op korte termijn (de eerste 24 uur) op kunnen treden bij een whiplash zijn:

  • Pijn in de nek en in de schouder
  • Hoofdpijn
  • Een doof gevoel in de nek en/of schouder
  • Tintelingen in armen, vingers en benen
  • Misselijkheid

Whiplash klachten op lange termijn

Klachten van een whiplash die op lange termijn (na een aantal dagen of zelfs weken) kunnen optreden, zijn naast bovengenoemde symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Evenwichtstoornissen
  • Geheugenproblemen
  • Slaapstoornissen
  • Emotionele labiliteit
  • Depressie

Een depressie behoort tot een van de meest voorkomende whiplash gevolgen op lange termijn. Maar ook vermoeidheid en concentratieproblemen zijn veel voorkomende gevolgen. Het is van te voren lastig inschatten hoe de whiplash zich zal manifesteren. Goed contact met uw huisarts is daarom van groot belang om de klachten in kaart te brengen en te behandelen wanneer dat mogelijk is.

> Meer over de diagnose van een whiplash

Wanneer is er sprake van whiplash klachten op lange termijn?

We spreken van whiplash klachten op de lange termijn als de klachten meer dan drie maanden duren. Er is sprake van acute whiplash klachten als het gaat over klachten die duren tot circa drie weken nadat het ongeval heeft plaatsgevonden. Subacute whiplashklachten zijn klachten die aanhouden vanaf drie weken tot drie maanden na het ongeval. Bij 95% van de whiplashslachtoffers zijn de klachten gemiddeld na een jaar over. Bij de resterende 5% houden de klachten van een whiplash langer aan en in sommige gevallen worden whiplash klachten chronisch.

De gevolgen van een whiplash

Wanneer whiplash klachten chronisch zijn en dus lang aanhouden, kan dit grote gevolgen voor u hebben. Niet alleen lichamelijk en psychisch, maar ook op financieel gebied kunt u als whiplashslachtoffer in de problemen komen. Behandelingen van whiplash klachten kunnen erg kostbaar zijn. Daar komt bij dat de kans bestaat dat u als gevolg van uw klachten uw werk gedeeltelijk en misschien zelfs geheel niet meer uit kunt voeren, waardoor u arbeidsongeschikt raakt.

Veel mensen weten niet dat inkomensverlies en de kosten voor de behandeling van een whiplash als onderdeel van een schadevergoeding geclaimd kunnen worden. Het is daarom verstandig om u door een letselschadejurist van B&O Letselschade bij te laten staan. Dat weet u zeker dat alle kosten die u maakt door het ongeval en uw whiplash worden vergoed.


Wilt u hulp bij het claimen van uw schadevergoeding? Wij kunnen u in de meeste gevallen gratis bijstaan. Zo kunt u zich richten op uw herstel terwijl wij voor u krijgen waar u recht op heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie, of doe de letselschadetest. Wij helpen u graag.


Whiplash behandeling

Voor de behandeling van whiplash klachten in de acute fase (tot drie weken na het ongeval) wordt naast rust tevens oefentherapie geadviseerd. Wanneer whiplash klachten langer aanhouden (langer dan drie maanden) kunnen psychosociale factoren een grote rol gaan spelen. Een whiplashslachtoffer kan als gevolg van zijn/haar whiplash klachten minder goed aan werk en sociale activiteiten deelnemen, waardoor een isolement kan ontstaan.

Welke whiplash klachten u ook heeft als gevolg van het ongeval, er zijn een aantal behandelingsstrategieën die vrijwel altijd worden aangeraden, omdat ze bewezen een gunstig effect hebben.

  • Normaal bewegen en in overleg met de arts proberen uw dagelijkse activiteiten uit te voeren
  • Het doen van oefeningen; oefeningen ter verbetering van kracht en beweeglijkheid

> Meer over herstellen van een whiplash

Whiplash schadevergoeding

Wanneer u als gevolg van een ongeval, waar een andere partij aansprakelijk voor is, whiplash klachten oploopt, heeft u recht op een schadevergoeding. Deze whiplash schadevergoeding bestaat uit een materiële schadevergoeding en smartengeld. U kunt hierbij denken aan:

  • Voertuigschade
  • Schade aan kleding en andere persoonlijke eigendommen
  • Kosten eigen risico zorgverzekering
  • Extra reiskosten
  • Kosten van huishoudelijke hulp
  • Kosten voor klussen in en om de woning inclusief tuinonderhoud
  • Misgelopen arbeidsinkomsten
  • Kosten studievertraging
  • Vergoeding voor de pijn, het verdriet en toekomstige beperkingen
  • Wettelijke rente en juridische kosten

> Meer over schadevergoeding bij whiplash

Kosteloze juridische bijstand

Heeft u een whiplash opgelopen door bijvoorbeeld een kop-staartbotsing of een aanrijding met de auto? De juridische hulp van B&O Letselschade is meestal helemaal gratis. Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw chronische whiplash klachten, dan kost onze bijstand u niets. De tegenpartij, meestal diens verzekeringsmaatschappij, dient onze kosten namelijk ook te vergoeden.

Neem daarom vandaag nog contact met ons op. Wij leggen u graag uit hoe wij te werk gaan om uw kosten en schade geheel vergoed te krijgen. Wij zijn bekend met whiplash klachten, zowel op korte als op lange termijn. Wij houden rekening met het feit dat uw chronische whiplash klachten ook in de toekomst gevolgen voor u kunnen hebben. Dit zal leiden tot een hogere schadevergoeding.

Kunt u door uw whiplash klachten of vanwege andere oorzaken niet bij ons op kantoor komen? De letselschadejurist van B&O Letselschade kan u ook thuis bezoeken, als u dat wenst.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74