Gemeente aansprakelijk bij letselschade?

In het kort

  • De gemeente dient ervoor te zorgen dat de openbare ruimte veilig is
  • Als een burger letselschade lijdt door bijvoorbeeld een onveilig wegdek, dan is de gemeente hiervoor in principe aansprakelijk
  • Onze bijstand kost u helemaal niets als de gemeente daadwerkelijk aansprakelijk is
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een ongeluk op straat zit in een klein hoekje. Een val over een losliggende stoeptegel, over een scheefliggende putdeksel of een gat in de weg. De meeste van deze ongevallen hebben letsel tot gevolg, zoals botbreuken of hoofdletsel. Veel mensen weten niet dat ze in dergelijke gevallen, onder bepaalde omstandigheden, hun letselschade op de gemeente kunnen verhalen. Het is verstandig om u goed te laten informeren over de mogelijkheden in uw specifieke geval. Als wij goede kans zien om uw letselschade op de gemeente te verhalen, verzorgen wij het gehele traject.

Aansprakelijkheid gemeente

De gemeente dient ervoor te zorgen dat de openbare ruimte veilig is. Zij heeft richting haar inwoners een zorgplicht, net zoals de werkgever dat voor zijn werknemers heeft. Als een burger letselschade lijdt door bijvoorbeeld een onveilig wegdek, dan is de gemeente hiervoor in principe aansprakelijk. U kunt in dat geval dus uw letselschade verhalen op de gemeente. Wilt u de gemeente aansprakelijk stellen, dan dient u met een aantal zaken rekening te houden.

Gevallen over putdeksel

Hoe beoordeelt een rechter de aansprakelijkheid van een gemeente? Een voorbeeld. In 2006 valt een vrouw over een putdeksel. Dit putdeksel stak drie centimeter uit boven de stoeptegels. Door deze val liep mevrouw letsel op. Zij stelt de gemeente aansprakelijk en vordert bij de rechtbank schadevergoeding voor haar beschadigde kleding, reiskosten, kosten voor noodzakelijke huishoudelijke hulp en smartengeld.

Alle omstandigheden van het geval
Volgens de rechter is de gemeente aansprakelijk voor letselschade als het trottoir niet voldeed ‘aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mocht stellen, dat daardoor gevaar ontstond en dat dit gevaar zich heeft verwezenlijkt’. Alle omstandigheden zijn daarbij relevant. Volgens de rechter was het trottoir wel degelijk gevaarlijk, omdat de oneffenheid ‘ernstig’ was, omdat het trottoir vaak werd gebruikt en omdat het putdeksel zich in de looproute bevond. De gemeente is in dit geval dus aansprakelijk voor alle letselschade.

Garantieverplichting en oplettendheid
De rechtbank voegt nog toe dat op de gemeente geen garantieverplichting ligt: Zij hoeft er niet voor te zorgen dat de staat van het trottoir perfect is. Bovendien kan van een voetganger enige oplettendheid verwacht worden. In deze zaak hoefde mevrouw echter geen rekening te houden met een oneffenheid in het trottoir, waarvan sprake was.

Meer informatie:

Gratis letselschadejurist raadplegen

Twijfelt u of ook u de gemeente aansprakelijk kunt stellen? Wij helpen u graag verder. Ons deskundige team staat voor u klaar. Wij staan bekend om onze professionele, betrokken en persoonlijke aanpak. Bovendien zijn wij experts op het gebied van letselschade, zodat wij voor u het optimale resultaat kunnen bereiken.

Onze bijstand kost u helemaal niets als de gemeente daadwerkelijk aansprakelijk is. Bij wet is namelijk geregeld dat de veroorzaker van uw schade ook verplicht is uw kosten van rechtsbijstand te vergoeden. Onze nota dienen wij dan ook rechtstreeks bij de gemeente of haar verzekeraar in.

Wilt u meer weten over het aansprakelijk stellen van uw gemeente? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74