Gestruikeld over losliggende stoeptegel – gemeente aansprakelijk?
In het kort
- Indien u letsel oploopt na het struikelen over een losse stoeptegel is in sommige gevallen de wegbeheerder aansprakelijk. HIervoor moet u eerst de gemeente aansprakelijk stellen
- De gemeente, als wegbeheerder, is niet aansprakelijk wanneer zij niet op de hoogte had kunnen zijn van de losliggende of uitstekende stoeptegel, of als zij te weinig tijd had om het te herstellen
- Steeds meer voetgangers, (brom)fietsers en motorrijders stappen naar de rechter om hun letselschade op de wegbeheerder te verhalen na een incident op de weg.
- Bij slechts één op de vijf claims werd de weggebruiker volledig in het gelijk gesteld. In de helft van de gevallen bleek de wegbeheerder niet aansprakelijk
- Als de gemeente aansprakelijk is voor de losliggende stoeptegel, dan kunnen wij u gratis bijstaan bij het claimen van letselschade
U bent gestruikeld over een losliggende of uitstekende stoeptegel; het is zo gebeurd. Meestal is er niets aan de hand en loopt u met een rood hoofd snel verder. Het kan echter ook voorkomen dat u vervelend ten val komt en hierbij uw pols of ander lichaamsdeel breekt. Er is dan sprake van letselschade. De wegbeheerder is in sommige gevallen aansprakelijk voor deze letselschade. Hiervoor moet u de gemeente wel eerst aansprakelijk stellen.
Aansprakelijkheid gemeente voor slecht wegdek
In de stad is de wegbeheerder meestal de gemeente. De gemeente is ervoor verantwoordelijk dat de wegen goed worden onderhouden, zodat gevaarlijke situaties worden voorkomen. Of een stoeptegel een gevaarlijke situatie veroorzaakt, zal afhangen van de omstandigheden. Meestal wordt gekeken naar het hoogteverschil tussen de uitstekende stoeptegel en de stoep. Is het verschil meer dan 3 centimeter, dan is de stoep gebrekkig en zal de gemeente in principe aansprakelijk zijn op grond van artikel 6:174 BW.
Zelf gestruikeld over losliggende stoeptegel? Dan is het verstandig om uw zaak eens voor te leggen aan een letselschade-expert. Als de gemeente aansprakelijk is voor de losliggende stoeptegel, dan kunnen wij u gratis bijstaan bij het claimen van letselschade.
Wanneer is de gemeente niet aansprakelijk?
De gemeente, als wegbeheerder, is niet aansprakelijk wanneer zij niet op de hoogte had kunnen zijn van de losliggende of uitstekende stoeptegel, of als zij te weinig tijd had om het te herstellen. Dit betekent dus dat de gevaarlijke situatie van de uitstekende of scheve stoeptegel al langer moet bestaan. De wegbeheerder moet in ieder geval de gelegenheid hebben gehad om het gebrek met de stoeptegel te verhelpen. Het zal afhangen van de omstandigheden van het geval of de wegbeheerder al dan niet deze gelegenheid heeft gehad.
Gesvallen over losliggende stoeptegel: Gerechtelijke procedures
Uit onderzoek in 2013 van de ANWB blijkt dat voetgangers, (brom)fietsers en motorrijders steeds vaker naar de rechter stappen om hun letselschade op de wegbeheerder te verhalen. Het gaat dan niet alleen om stoeptegels, maar ook om ongelukken door boomwortels, letsel door fietspaaltjes en mensen die zijn gevallen door een gat in de weg. In de periode van 2007 tot 2013 kwamen vijftig van dergelijke zaken voor de rechter. Bij slechts één op de vijf claims werd de weggebruiker volledig in het gelijk gesteld. In de helft van de gevallen bleek de wegbeheerder niet aansprakelijk.
Bent u zelf gevallen over een losliggende stoeptegel, of hebt u letselschade opgelopen door een ander ongeval? Wij helpen u gratis bij het claimen van uw schade. Neem vrijblijvend contact op.