Aanrijding met politie of ambulance

In het kort

  • U heeft recht op een schadevergoeding als de bestuurder van de politieauto of ambulance aansprakelijk is voor het ongeval
  • Doordat politieauto's en ambulances vrijstelling genieten van verkeersregels, kan een letselschadezaak behoorlijk complex worden
  • Als u bent aangereden door een politieauto of ambulance, dan is de werkgever van de bestuurder die u heeft aangereden met een politieauto of ambulance aansprakelijk
  • Met de hulp van ons letselschadebureau bent u ervan verzekerd dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft als u bent aangereden door een politieauto of ambulance, meestal geheel kosteloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als u letselschade heeft opgelopen door een aanrijding met een politieauto of ambulance, dan heeft u recht op een schadevergoeding als de bestuurder van de politieauto of ambulance aansprakelijk is voor het ongeval. Het feit dat politieauto’s en een ambulances voorrangsvoertuigen zijn, betekent namelijk niet dat zij nooit aansprakelijk zijn voor een ongeval. Net als wanneer u bent aangereden door een auto, zijn aansprakelijkheid en schuld afhankelijk van de situatie. Als u bent aangereden door een politieauto of ambulance dan is het verstandig om u juridisch bij te laten staan door een letselschadebureau. Bij letselschade na ongevallen met voorrangsvoertuigen is de juridische afwikkeling namelijk ingewikkelder dan bij reguliere verkeersongevallen.


Heeft u juist als politie-agent letselschade opgelopen na een verkeersongeval? Dan is er sprake van een dienstongeval en ook dan komt u in aanmerking voor verschillende voorzieningen en schadevergoedingsregelingen. U leest hier meer over op onze pagina ‘Dienstongeval politieambtenaar’. In de meeste gevallen kan B&O Letselschade u ook hierbij kosteloos juridisch bijstaan.


Wet- en regelgeving omtrent schade door hulpdiensten

Het is bestuurders van politieauto’s en ambulances, oftewel de hulpdiensten, wettelijk toegestaan om van de verkeersregels af te wijken als dit nodig is voor de uitoefening van hun beroep. In principe moet een politieauto of een ambulance een zwaailicht en een sirene gebruiken om voorrang af te dwingen bij andere weggebruikers. 

Op het moment dat er optische- en geluidssignalen gevoerd worden door deze voorrangsvoertuigen, dan moeten de andere weggebruikers hen voorrang verlenen. Met name voor politievoertuigen geldt dat zij ook zonder optische en geluidssignalen van de verkeersregels mogen afwijken als de situatie dit van hen vraagt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer zij trachten te voorkomen om eventuele verdachten de gelegenheid te geven te ontsnappen door zichzelf aan te kondigen met harde geluidssignalen.

Aanrijding met politieauto of ambulance

De vrijstelling van verkeersregels voor politieauto’s en ambulances is echter wel aan voorwaarden gebonden. Voorop staat dat de vrijstelling alleen gebruikt mag worden indien dit noodzakelijk is en de verkeersveiligheid niet in gevaar wordt gebracht. Verder mag een voorrangsvoertuig met signaallicht en sirene bijvoorbeeld maar met maximaal 20 kilometer per uur door rood licht rijden. 

Als u bent aangereden door een politieauto of ambulance dan zal dus aangetoond moeten worden dat de bestuurder van de politieauto of ambulance zijn vrijstelling van de verkeersregels onjuist heeft toegepast. Omdat er sprake is van veel uitzonderlijke regelgeving bij een aanrijding met een politieauto of ambulance, doet u er verstandig aan om u te laten bijstaan door ons letselschadebureau om de aansprakelijkheid van de wederpartij te bewijzen en een schadeclaim te eisen.


Aanrijding met een politieauto of ambulance? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie of advies!


Aanrijding politieauto of ambulance, wie is aansprakelijk?

Bij een aanrijding door een politieauto of ambulance, kunt u de werkgever van de bestuurder, die u heeft aangereden met een politieauto of ambulance, aansprakelijk stellen. De bestuurder van de politieauto of ambulance rijdt namelijk in een voertuig van de zaak en bij een verkeersongeval is er dan automatisch sprake van een bedrijfsongeval. Een bedrijfsongeval valt altijd onder de werkgeversaansprakelijkheid. De werkgever van de bestuurder komt alleen onder zijn werkgeversaansprakelijkheid uit als hij kan aantonen dat er sprake is van opzet of roekeloos gedrag van zijn werknemer. Als de aansprakelijkheid van de bestuurder van de politieauto of ambulance is aangetoond, dan wordt het Bureau Schade Afhandeling ingeschakeld om de letselschadezaak verder af te handelen.

Rechtsbijstand bij schade door hulpdiensten

Het is bij een aanrijding door een politieauto of ambulance verstandig om altijd gebruik te maken van de rechtsbijstand van een letselschadebureau. Doordat politieauto’s en ambulances vrijstelling genieten van verkeersregels, kan een letselschadezaak namelijk behoorlijk complex worden. Een erkend letselschadebureau als B&O Letselschade is op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving omtrent ongevallen met voorrangsvoertuigen en kan uw belangen behartigen als u letselschade heeft opgelopen doordat u bent aangereden door een politieauto of ambulance.

Wanneer u letselschade heeft opgelopen, door een aanrijding met een politieauto of ambulance, is het van groot belang dat er een grondig aansprakelijkheidsonderzoek wordt gedaan om aan te tonen dat u niet zelf aansprakelijk bent. Bestuurders van politieauto’s en ambulances staan wettelijk sterk bij ongevallen in het verkeer, maar staan niet boven de wet. Met de hulp van ons letselschadebureau bent u ervan verzekerd dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft bij schade door hulpdiensten.

Letselschadebureau B&O Letselschade

Letselschadebureau B&O Letselschade draagt het keurmerk van het Register Letselschade en biedt hoogwaardige rechtsbijstand bij letselschade door een aanrijding door een politieauto of ambulance. Ons deskundige team van letselschadejuristen en -experts heeft jarenlange ervaring met letselschadezaken naar aanleiding van aanrijdingen met voorrangsvoertuigen. 


Als u bent aangereden door een politieauto of een ambulance en letselschade heeft opgelopen, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij komen persoonlijk bij u thuis om de letselschadezaak met u te bespreken.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74