Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 268 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Hoogte smartengeld na ongeval

In het kort

  • Smartengeld wordt het meest toegekend bij lichamelijk letsel. Naast materiële schade, hebben deze gevallen ook immateriële schade tot gevolg
  • Er kan ook recht op smartengeld bestaan als het slachtoffer naast lichamelijk letsel ook geestelijk letsel opliep
  • Wij kunnen smartengeld voor u berekenen. In de meeste gevallen is onze dienstverlening gratis
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een ongeval waarbij letsel wordt opgelopen kan een grote impact hebben op het leven van het slachtoffer. De klap komt niet alleen lichamelijk, maar zeker ook geestelijk hard aan. Bovendien kan het letsel leiden tot beperking van dagelijkse activiteiten als sport, werk en hobby’s. Als een ander aansprakelijk is voor het letsel, kan een vergoeding voor de pijn en het verdriet worden geclaimd. Dit wordt smartengeld genoemd.

Wat is smartengeld?

SmartengeldIn principe kan de aansprakelijke enkel gehouden worden de materiële schade van het slachtoffer te vergoeden. Alleen wanneer de wet dit uitdrukkelijk voorschrijft, kan ‘ander nadeel’ gevorderd worden.

Smartengeld is een vergoeding voor ‘ander nadeel’ in de vorm van pijn, verdriet of gederfde levensvreugde. Het recht op smartengeld is wettelijk geregeld in artikel 6:101 lid 1 sub b BW. De vergoeding van smartengeld komt bovenop de schadevergoeding voor materiële schade.

Wanneer recht op smartengeld?

Op grond van artikel 6:106 BW kan alleen smartengeld worden gevorderd als sprake is van geestelijk en/of lichamelijk letsel.

Smartengeld wordt het meest toegekend bij lichamelijk letsel. Denk aan het verlies van een oog, een ledemaat of het oplopen van zichtbare littekens. Naast materiële schade, hebben deze gevallen ook immateriële schade tot gevolg. Men kan bijvoorbeeld bang worden uit huis te gaan of de levensvreugde kan verminderd zijn.

Over het algemeen vindt men de hoogte van het smartengeld in Nederland erg laag. Het hoogst toegekende bedrag aan smartengeld bedraagt € 150.000,–.

Er kan ook recht op smartengeld bestaan als het slachtoffer naast lichamelijk letsel ook geestelijk letsel opliep. Ook als het slachtoffer géén lichamelijk, maar alleen geestelijk letsel opliep, kan aanspraak worden gemaakt op smartengeld.

Meer informatie:

Hoogte uitkering smartengeld

Bij de bepaling van het bedrag aan smartengeld wordt gekeken naar meerdere omstandigheden. Naast uiteraard het letsel zijn onder andere de volgende factoren van belang:

• Leeftijd slachtoffer
• Duur genezingsproces of ziekenhuisopname
• Looptijd letsel
• Mate van pijn
• Eventuele blijvende beperkingen voor de toekomst
• Mate van arbeidsongeschiktheid
• Gederfde levensvreugde

Elk geval wordt apart beoordeeld. Om een idee te krijgen kan de Smartengeldgids geraadpleegd worden. Hierin staan rechterlijke uitspraken, waarbij de omvang van het letsel en de gevorderde en toegewezen bedragen aan smartengeld worden beschreven.

Gratis berekening smartengeld

Het is af te raden zelf de hoogte van uw smartengeld te berekenen. Op grond van de Smartengeldgids kan een idee gekregen worden over de hoogte van een eventuele uitkering, maar de berekening van smartengeld is specialistenwerk. Zowel juridische als medische kennis zijn vereist om smartengeld te kunnen berekenen.

Wij kunnen smartengeld voor u berekenen. In de meeste gevallen is onze dienstverlening gratis. Neem vandaag nog contact op voor de mogelijkheden.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen