Immateriële schade

In het kort

  • Wanneer u slachtoffer bent van een ongeval met letselschade kunt u immateriële schade claimen. Dit is een vergoeding voor verdriet, pijn en gederfde levensvreugde als gevolg van het ongeval en wordt ook wel smartengeld genoemd.
  • De hoogte van deze vergoeding worden onder meer bepaald door de aard en ernst van het letsel, de duur en blijvende gevolgen, maar ook door de aard van de aansprakelijkheid. Omdat dit voor iedereen anders is bestaan hier geen standaard bedragen voor en wordt het smartengeld bepaald aan de hand van jurisprudentie.
  • Letselschadeslachtoffers vinden het soms moeilijk om schadevergoeding te vragen voor ellende en pijn. Maar zonder deze klachten had uw leven er heel anders uitgezien. Een immateriële schadevergoeding is daarom belangrijk en een erkenning voor u als slachtoffer.
  • Indien u slachtoffer bent van een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, kunnen onze letselschade experts u gratis bijstaan. Zij helpen u graag bij het krijgen van een maximale schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Ook voor immateriële schade kunt u vergoeding claimen

Onlangs overkwam u een verkeersongeluk, een bedrijfsongeval of een ander incident waarbij u letselschade heeft opgelopen. Uw lichamelijk letsel is ernstig en u heeft pijn en ondervindt veel hinder van uw verwondingen. U bent getraumatiseerd, slaapt slecht en heeft moeite de dagelijkse rituelen uit te voeren. Uw letselschade advocaat heeft aangegeven dat u voor deze problemen een vergoeding kunt claimen, een immateriële schadevergoeding. Zonder het ongeluk zou u immers wat luchtiger door het leven gaan en op dit moment legt de immateriële schade een flinke druk op uw dagelijkse leven en uw gezin.

Immateriële schadevergoeding berekenen

Alle pijn en ellende die u voelde nadat u letsel opliep door schuld van iemand anders, is niet zomaar met geld goed te maken. Toch kunt u deze immateriële schade laten vertalen naar een schadevergoeding, of anders genoemd, smartengeld. Immateriële schade is een emotionele schadevergoeding en voor ieder individu anders. Er zijn mensen die meer lijden onder bepaald letsel dan anderen. Een letselschade specialist kan niet zomaar een immateriële schade bedrag noemen. Het is zaak om alle aspecten van uw immateriële schade nauwkeurig te beoordelen en op grond van al uw omstandigheden te komen tot een berekening van smartengeld.


Wilt u uw immateriële schadevergoeding laten berekenen? Neemt u vrijblijvend contact op met de letselschadejuristen van B&O Letselschade. Wij helpen u gratis op weg!


Wat is immateriële schade?

Smartengeld is een vergoeding van de immateriële schade. Het is een vergoeding voor het leed dat u als gevolg van het ongeval heeft opgelopen. Verdriet, pijn, geestelijk leed, slapeloze nachten en gederfde levensvreugde zijn immateriële schade voorbeelden. De hoogte van het smartengeld  en de bijbehorende schadeposten worden onder meer bepaald door de aard en ernst van het letsel, de duur en blijvende gevolgen, maar ook door de aard van de aansprakelijkheid. Voor de een is die immateriële schade groter dan voor een ander. Er bestaat dus geen standaard bedrag voor smartengeld, wel zijn er richtlijnen op basis van jurisprudentie.

Immateriële schadevergoeding bij psychische schade

Naast de directe kosten die u maakt, is het goed om te weten dat in veel gevallen een claim kan worden neergelegd voor immateriële schadevergoeding bij psychische schade. Maar niet in alle gevallen kan er een smartengeld vergoeding voor psychische schade worden geclaimd. Wanneer het letsel na een ongeluk dermate invloed heeft op uw levensvreugde en gemoedstoestand kan het zinnig zijn om smartengeld te claimen. Voor degelijk advies over letselschade en smartengeld kunt u een letselschadespecialist inschakelen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om smartengeld te eisen en de kans op toekenning van de claim.

Na een auto-ongeluk, bedrijfsongeval of ander ongeluk kunt u last krijgen van psychische klachten. In extreme gevallen loopt het slachtoffer zelfs een trauma op. Bij ernstige ongevallen kunnen ook omstanders en andere betrokkenen psychische schade oplopen na een ongeval. De psychische schade kan worden geclaimd in de vorm van smartengeld.

Directe kosten bij psychische schade

Kosten voor bijvoorbeeld therapie en psychische bijstand die direct voortvloeien uit het ongeval vallen onder de materiële schade en worden dus separaat van het smartengeld vergoed. Alleen de psychische last en het effect van het trauma op het dagelijks leven worden meegenomen in de smartengeld claim. Alleen in bijzondere gevallen kunnen andere betrokkenen smartengeld claimen, mocht u als omstander een trauma hebben opgelopen dan kunt u een letselschadespecialist om advies vragen over het claimen van de psychische letselschade. Wij leggen u ook uit wat het verschil is tussen materiële en immateriële schade.

Immateriële schade berekenen bij psychische schade

Geld vragen voor ellende en pijn klinkt bijna als vragen om een aalmoes. Veel mensen met letselschade voelen dat zo. Maar slachtoffers zijn vastberaden om zo snel mogelijk te herstellen. Alle pijn, tekortkomingen en het zichzelf ontzeggen van dingen, vallen onder immateriële schade. B&O Letselschade weet deze schade te vertalen naar een passende vergoeding. Immateriële schade is immers ontstaan door iemand anders en zonder deze immateriële schade zou uw leven er heel anders uitzien.

Het eisen van smartengeld bij de verantwoordelijke partij is een emotionele en persoonlijke zaak. Het gaat immers om aspecten rondom letselschade die niet tastbaar zijn. Smartengeld kan betrekking hebben op pijn, beledigingen, psychische of geestelijke schade. In juridische taal spreekt men over gederfde levensvreugde. Om deze nare ervaringen te compenseren, kan een slachtoffer smartengeld eisen. Het is onmogelijk om deze ‘gederfde levensvreugde’ werkelijk te vergoeden, maar het is vaak een vorm van erkenning voor het slachtoffer.

Immateriele schadevergoeding hoogte

Smartengeld kan blijvende psychische schade nooit vergoeden. De aard van het letsel en de ernst ervan zijn de belangrijkste factoren die de hoogte van een vergoeding bepalen. Daarnaast zijn andere factoren zoals uw beroep en hobby’s van belang om in te schatten hoeveel effect het letsel heeft op het dagelijks leven. B&O Letselschade neemt de oorzaak van het letsel, de mate van schuld, leeftijd en invloed van het letsel op werk, hobby’s en relaties mee bij de bepaling van de letselschadevergoeding.

Een letselspecialist van B&O Letselschade werkt gemotiveerd en uitsluitend in uw belang aan een maximale smartengeldvergoeding. Wij weten hoe belangrijk het is om de vergoeding te krijgen waar u recht op heeft. Onze letselschadespecialisten zijn ervaren, professioneel en persoonlijk. Met ruim 15 jaar ervaring weten onze letselschadejuristen hoe ze u bij moeten staan in een letselschadezaak.

Immateriële schade? Gratis juridische hulp!

Indien u slachtoffer bent van een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, kunnen onze letselschade experts u gratis bijstaan. De persoon die aansprakelijk is gesteld voor het ongeval is verplicht de letselschade te vergoeden en de kosten voor juridische bijstand te betalen. Het kost u als slachtoffer in dit geval niks om door een letselschadejurist uw schadevergoeding voor letselschade en smartengeld te laten claimen. U kunt zich volledig richten op het herstel na het ongeval, terwijl onze letselschadespecialist zich met uw schadeclaim bezig houdt.


Met B&O Letselschade mag u rekenen op de financiële genoegdoening waar u recht op heeft. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74