Letselschade hondenbeet: schadevergoeding claimen

In het kort

  • In Nederland vinden elk jaar zo'n 6.600 hondenbeten plaats, waarbij het slachtoffer in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Schadeposten die u daarbij kunt claimen zijn onder andere: plastische chirurgie, medische kosten, verminderde inkomsten en smartengeld.
  • In Nederland is de eigenaar van een hond bijna altijd aansprakelijk voor een hondenbeet van zijn of haar hond. Een uitzondering hierop is wanneer er sprake is van uitlokking door het slachtoffer. In dit geval kan een slachtoffer deels aansprakelijk worden gesteld.
  • Voor kinderen tot 14 jaar gelden andere regels. Zij hebben altijd recht op volledige schadevergoeding omdat zij de gevolgen van hun eigen gedrag nog niet helemaal kunnen overzien. De hondeneigenaar moet daar extra alert op zijn.
  • Ben u gebeten door een hond? Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag bij het claimen van een schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

U bent gebeten door een hond. Misschien heeft u daardoor verschillende medische behandelingen moeten ondergaan of moet u leven met een blijvend litteken. In Nederland vinden jaarlijks zo’n 6.600 hondenbeten plaats, waarbij het slachtoffer in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Misschien geldt dit ook voor u. Boek 6 Artikel 179 van het Burgerlijk Wetboek (6:179 BW) zegt namelijk het volgende over aansprakelijkheid voor dieren: De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Zelfs als het dier buiten de wil van zijn eigenaar handelde. Vereist is dus wel dat er een eigenaar aan te wijzen valt.

Wat te doen bij letselschade na een hondenbeet?

Een hondenbeet kan voor ernstige letselschade zorgen, zeker als de beet gaat infecteren of het slachtoffer in het gezicht is gebeten. Als u bent gebeten door een hond dan dient u in ieder geval zo spoedig mogelijk een arts te bezoeken, ook als het in eerste instantie wel mee lijkt te vallen.

Zelf gebeten door een hond en littekens opgelopen? Vraag een letselschade-expert dan vrijblijvend naar de mogelijkheden. Rechtsbijstand kost het slachtoffer in de meeste gevallen niets.

Aansprakelijkheid eigenaar hond

De bezitter van een hond dient ervoor te zorgen dat zijn dier geen letsel toebrengt aan derden. Dieren zoals een hond zijn onberekenbaar. Zelfs de liefste hond kan onverwacht agressief worden en iemand bijten. Een hond kan schrikken of ten onrechte denken dat het slachtoffer hem kwaad wilde doen waardoor de hond besluit van zich af te bijten. De eigenaar van de hond moet zich hiervan bewust zijn en ervoor zorgen dat zijn hond ook in dergelijke gevallen niemand kan bijten.

Artikel 6:179 BW bepaalt dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. Hiermee legt dit artikel een risico-aansprakelijkheid op de bezitter van een dier. Dit betekent dat de eigenaar altijd aansprakelijk zal zijn en dat ‘schuld’ niet vereist is. Uw schade dient u dus te claimen van de eigenaar van de hond.

Aansprakelijkheid bij slachtoffer

Er kan ook sprake zijn van uitlokking. Indien het slachtoffer het dier heeft gepest of expres heeft laten schrikken, dan kan de aansprakelijkheid gedeeltelijk bij het slachtoffer liggen. In dergelijke gevallen zal een percentage van de aansprakelijkheid naar het slachtoffer worden verlegd. Het slachtoffer heeft dan recht op gedeeltelijke letselschadevergoeding.

Kind gebeten door een hond

Voor kinderen tot 14 jaar gelden andere regels dan voor oudere kinderen en volwassenen. Kinderen tot 14 jaar hebben altijd recht op volledige letselschadevergoeding. Ook indien zij de hond hebben gepest of expres hebben laten schrikken. Jonge kinderen overzien nog niet helemaal de gevolgen van hun handelen en de hondenbezitter moet hier alert op zijn. De eigenaar van een hond moet zorgen dat de hond buiten het bereik is of wordt gebracht van jonge kinderen die de hond plagen. Is uw eigen kind gebeten door een hond? Schakel dan een letselschade-expert in.

Wat voor schadevergoeding kun je claimen bij een hondenbeet?

Bent u gebeten door een hond, dan heeft u recht op vergoeding van alle letselschade die dat met zich meebrengt. Welke schade kunt u nu precies claimen? In principe komt alle letselschade die het gevolg is van de aanval voor vergoeding in aanmerking.  Denk bijvoorbeeld aan de volgende posten:

  • Plastische chirurgie
    Vaak heeft een hondenbeet littekens tot gevolg. Soms genezen deze helemaal, soms ook niet. Dit kan tot grote psychische problemen leiden. Vooral bij kinderen en jonge volwassenen zal op den duur plastische chirurgie nodig zijn. Uw zorgverzekeraar vergoed een ingreep misschien niet helemaal. Wat u niet vergoed krijgt, kunt u claimen bij de tegenpartij.
  • Kosten ziekenhuis of andere medische kosten
    Het kan gebeuren dat de wond gaat ontsteken. Dit betekent niet alleen veel pijn, maar ook dagelijkse verzorging. Dit zal vaak bij uw huisarts of in het ziekenhuis gebeuren. Deze kosten, alsmede de kosten voor de heen- en terugreis, komen voor vergoeding in aanmerking.
  • Verminderde inkomsten
    Door uw wonden mag u zich niet volledig belasten. Dit kan betekenen dat u niet (volledig) meer kunt werken. U kunt misschien minder uren maken of uw tijdelijke contract wordt niet verlengd. Hierdoor mist u inkomsten. Dit kunt u op de tegenpartij verhalen.
  • Smartengeld
    Littekens kunnen leiden tot psychische problemen, vooral als de ze zich op een zichtbare plek bevinden. Hierdoor is de kwaliteit van uw leven achteruit gegaan. Voor deze gederfde levensvreugde kunt u smartengeld claimen. Hoe hoog dit bedrag is zal afhangen van verschillende factoren, zoals de ernst en zichtbaarheid van het litteken, uw leeftijd en geslacht, de duur van het genezingsproces en blijvende lichamelijke en psychische gevolgen.

Meer informatie:

Advocaat letselschade hondenbeet

Het is belangrijk u bij het claimen van uw letselschade bij te laten staan door een letselschade advocaat of een letselschade jurist. Zij kunnen uw zaak objectief bekijken en u de juridische rompslomp uit handen nemen, terwijl u zich blijft richten op uw herstel.

Ons team bestaat uit letselschade juristen en experts. We staan bekend om onze professionele, persoonlijke en betrokken aanpak. Uw claim is bij ons dus in goede handen. Bovendien kost onze bijstand u in veel gevallen helemaal niets. Wij dienen onze nota rechtstreeks bij de tegenpartij in.

Benieuwd of wij ook u gratis kunnen bijstaan? Neem vandaag nog contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74