Schadeposten letselschade

Als u slachtoffer bent van een ongeval en hierbij letsel hebt opgelopen, dan lijdt u wellicht letselschade. Dit kan zowel materiële als immateriële letselschade zijn. Is een andere partij aansprakelijk voor het ongeval, dan kunt u deze letselschade op deze partij verhalen. Maar welke letselschadeposten komen nu voor vergoeding in aanmerking? Hieronder treft u een overzicht.

1. Smartengeld

Smartengeld is een financiële vergoeding voor geleden immateriële schade, dat wil zeggen schade die u niet direct in uw portemonnee raakt. Denk hierbij aan geestelijke- en lichamelijke pijn en gemiste levensvreugde.

2. Huishoudelijke hulp

Kosten die u moet maken om de huishoudelijke taken, die u als gevolg van het ongeval niet meer zelf kunt uitvoeren, door anderen te laten doen.

3. Zelfwerkzaamheid

Kosten die u moet maken om werkzaamheden in en rond u huis, die u normaal gesproken zelf deed, uit handen te geven. Denk hierbij aan onderhoud aan uw huis en tuin, het wassen van uw auto enzovoorts.

4. Reiskosten

Naast kosten voor uw lichamelijk herstel, zoals voor artsbezoek, fysiotherapie en dergelijke, maakt u misschien ook kosten voor het vervoer daar naartoe. Als u niet meer zelf kunt autorijden, maakt u wellicht kosten zoals voor taxigebruik. Mogelijk heeft u een grotere auto nodig in verband met een rolstoel of moet u een eigen bijdrage betalen voor aangepast vervoer. En vergeet de parkeerkosten niet.

5. Verlies van verdienvermogen

Denk aan een lager salaris, pensioenverlies, levensloopregeling, provisie, 13e maand, loon in natura, onkostenvergoedingen, reiskostenvergoedingen, vakantiegeld, auto van de zaak, laptop, mobiele telefoon enzovoorts.

6. Andere kosten voor zelfstandigen, naast het verlies van arbeidsvermogen

Dit zijn verliezen die zelfstandigen lijden, naast het verlies van arbeidsvermogen. Dit zijn onder andere afschrijvingen, zelfstandigenaftrek, auto van de zaak, gedwongen verkoop van het bedrijf.

7. Annuleringen, afzeggingen of zinloos geworden uitgaven

Bijvoorbeeld een al geboekte vakantie die niet door kan gaan, abonnement op een sportschool, kosten die u maakt voor een hobby die u niet langer kunt uitoefenen (zoals een paard, motor enzovoort).

8. Ziektekosten

Kosten voor eigen risico, protheses, aangepaste schoenen, niet verzekerde kosten zoals fysiotherapie of andere vormen van (alternatieve) therapie en dergelijke.

9. Aanpassingen van de thuissituatie

Mogelijk moet u verhuizen of uw woning aanpassen aan uw beperkingen (aangepast toilet, traplift, valbeugels), heeft u vaker oppas nodig voor de kinderen, maakt u meer kosten voor gas, water en licht omdat u hele dagen thuis bent waar u dat voorheen niet was.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74