Wanneer heeft u recht op schadevergoeding?

In het kort

  • Als uw letselschade de schuld is van een ander, heeft u recht op schadevergoeding. Er is sprake van letselschade indien u door toedoen van een ander lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen
  • De aansprakelijke veroorzaker van uw letselschade dient de geleden en nog te lijden schade te vergoeden, zowel materieel als immaterieel
  • U heeft recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval als u slachtoffer bent geworden van een ongeval tijdens werktijd en hierdoor schade heeft opgelopen. Uw werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk en moet de kosten van uw letselschade betalen
  • Is iemand anders aansprakelijk voor uw letselschade, dan kost onze hulp u helemaal niets. De kosten van onze juridische bijstand worden namelijk meegenomen in uw schadevergoeding
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een ongeluk heeft een grote impact op uw leven. Niet alleen bent u erg geschrokken, ook kunt u te maken krijgen met hoge medische kosten of met verminderde inkomsten. Als uw letselschade de schuld is van een ander, heeft u recht op schadevergoeding. Maar wanneer heeft u recht op schadevergoeding en hoeveel schadevergoeding na een ongeluk kunt u eigenlijk vorderen?


UITGELICHT

Wanneer recht op schadevergoeding?

Om te kunnen bepalen of u recht heeft op schadevergoeding moet u alle onderstaande vragen met ‘ja’ kunnen beantwoorden:

  1. Heeft u een ongeval gehad?
  2. Is dit ongeval in de laatste 5 jaren gebeurd?
  3. Heeft u aan het ongeval letselschade overgehouden?
  4. Is er sprake van materiële of immateriële schade?
  5. Is iemand anders aansprakelijk voor het ongeval?
  6. Kunt u bewijzen dat de andere partij uw letsel heeft veroorzaakt?

Om er zeker van te zijn dat u recht heeft op letselschadevergoeding, en dat u in aanmerking komt voor onze gratis juridische hulp, kunt u onze letselschadetest geheel vrijblijvend invullen.

Wanneer u zelf slachtoffer bent van een ongeval en hierdoor letselschade hebt opgelopen, dan kunt u geheel vrijblijvend laten bekijken hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen. Is iemand anders aansprakelijk , dan kost onze hulp u bovendien helemaal niets. De kosten van onze juridische bijstand worden namelijk meegenomen in uw schadevergoeding. Hierbij dient u overigens ook niets voor te schieten.


Heb ik recht op schadevergoeding bij letselschade?

U kunt op verschillende manieren betrokken raken bij een ongeval waarbij u letselschade oploopt en te maken krijgt met extra kosten. Denkt u bijvoorbeeld aan letselschade bij een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een val op straat of letsel door een hondenbeet. Dit kan directe, maar ook indirecte schade zijn. Daarnaast kan de schade zowel materieel als immaterieel (smartengeld) zijn.

U heeft vrijwel altijd recht op schadevergoeding bij letselschade. Heeft u als gevolg van een ongeval letselschade opgelopen? Dan doet u er verstandig aan om zo snel mogelijk uw letselschadevergoeding en eventueel smartengeld te claimen. U krijgt namelijk al direct na het ongeval te maken met extra kosten. Verlies aan inkomen en kosten die uw verzekeringsmaatschappij niet vergoed, inclusief uw eigen risico, zijn hier enkele voorbeelden van. In vrijwel alle gevallen heeft u recht op een schadevergoeding voor uw letselschade.


Smartengeld claimen na een ongeval? B&O Letselschade biedt u gratis juridische hulp bij aansprakelijkheid van een andere partij! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!


Schadevergoeding berekenen

Er is sprake van letselschade indien u door toedoen van een ander lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen. Om uw letselschade te compenseren zal de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval u schadevergoeding moeten betalen. 

Schadevergoeding berekenen is niet eenvoudig, er dient rekening te worden gehouden met verschillende schadecomponenten. Deze zijn grofweg in te delen in de categorieën materiële letselschade en immateriële letselschade. Deze laatste categorie wordt ook wel ‘smartengeld’ genoemd. Het smartengeld kan pas aan het einde van de letselschadezaak als schadevergoeding worden geclaimd. Hoe lang een letselschadezaak duurt, hangt af van vele factoren en is niet van te voren in te schatten.

Vergoeding materiële letselschade

De uiteindelijke schadevergoeding voor uw letselschade wordt opgebouwd uit verschillende schadeposten. Welke schadeposten u kunt verwerken in uw schadeclaim is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook de hoogte van de verschillende schadeposten en dus de uiteindelijke schadeclaim wordt gebaseerd op de daadwerkelijke kosten of gemiste inkomsten. Er valt dus op voorhand weinig te zeggen over de uiteindelijke hoogte van het letselschadebedrag dat u uitgekeerd zal krijgen. 

De letselschade juristen van B&O Letselschade kunnen dit nauwkeurig voor u berekenen, geheel gebaseerd op uw persoonlijke situatie en omstandigheden. Wij zorgen bovendien voor een voorschot op uw schadevergoeding bij de verzekeraar van de tegenpartij. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken op kosten waar u direct na het ongeval al mee te maken krijgt.

Onder materiële letselschade wordt bijvoorbeeld verstaan:

  • Schade aan uw auto of motor
  • Schade aan uw kleding
  • Medische kosten (voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, fysiotherapie etc.)
  • Reiskosten (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, huisarts of fysiotherapeut)
  • Verlies van verdienvermogen
  • Kosten voor huishoudelijke hulp (voor taken die u zelf niet meer kunt doen)
  • Verlies zelfwerkzaamheid (u kunt bepaalde klussen in en om het huis niet zelf meer doen)

Hoeveel smartengeld na ongeluk

Zoals aangegeven heeft u na een ongeluk zowel recht op schadevergoeding voor uw materiële letselschade, als schadevergoeding voor uw immateriële letselschade. Het ‘smartengeld’ dus. Smartengeld is vergoeding van de schade die u niet rechtstreeks in uw portemonnee raakt. Het is schadevergoeding voor de door u geleden pijn, verdriet en eventuele ontsiering van uw lichaam.

Meer informatie:

Onderbouwen schadeclaim na ongeluk

Na een ongeluk kunt niet zomaar schadevergoeding eisen bij de tegenpartij. U dient uw vordering goed te onderbouwen met allerhande (schriftelijk) bewijs. Dit is niet eenvoudig. Het is echter wel belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Hiervoor kunt u zich laten bijstaan door een letselschade jurist. B&O Letselschade heeft de juridische kennis en ervaring en zorgen ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waarop u recht heeft. Onze juristen verzorgen de aansprakelijkstelling, de berekening van letselschade, indienen van de schadeclaim en afwikkeling van uw zaak.

Hulp bij claimen schadevergoeding ongeluk

Wij staan bekend om onze professionele en persoonlijke aanpak. U hoeft bovendien niet bang te zijn voor hoge kosten. Ligt de aansprakelijkheid voor het ongeluk bij iemand anders, dan is deze bij wet verplicht ook de kosten voor rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden. De juridische kosten zijn onderdeel van uw schadevergoeding. Onze rekening sturen wij dan ook rechtstreeks naar de tegenpartij.


Wilt u schadevergoeding na een ongeluk claimen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Onze letselschade experts staan u graag te woord.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74