Diagnose whiplash

In het kort

 • De diagnose whiplash wordt vastgesteld aan de hand van lichamelijke en psychische symptomen. Deze worden onderzocht door enkele fysieke tests en verschillende vragen.
 • Na de diagnose whiplash moet u vaak rust houden en na verloop van tijd rustig beginnen met bewegen.
 • Heeft u een whiplash opgelopen na een ongeval waar een ander aansprakelijk voor is? Dan kunt u een schadevergoeding claimen. Wij kunnen u daar vaak gratis bij helpen.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Jaarlijks worden ongeveer 20.000 mensen getroffen door een whiplash en de schatting is dat er momenteel ongeveer 70.000 mensen kampen met de gevolgen van een whiplash. Hoewel de diagnose whiplash vaak wordt gesteld, is er veel onduidelijkheid rondom deze aandoening. De belangrijkste reden hiervoor is dat er nauwelijks fysieke schade zichtbaar is bij een whiplash.

Het uitvoeren van een juiste whiplash diagnose is moeilijk. Op scans zoals röntgenscans, CT-scans en MRI-scans is meestal niks te zien. Daarom wordt de diagnose vaak vastgesteld aan de hand van een aantal lichamelijke en psychische klachten.

In de meeste gevallen wordt er nadat de diagnose whiplash is gesteld een aantal weken rust voorgeschreven. Daarna wordt geadviseerd om het hoofd en de nek steeds meer te bewegen. Bij de meeste mensen verdwijnen de whiplash klachten tussen de zes weken en één jaar, maar in sommige gevallen kunnen de klachten zelfs chronische vormen aannemen.

Indirecte diagnose door anamnese

Doordat er in reguliere scans niet of nauwelijks fysieke schade geconstateerd wordt bij een whiplash, moeten artsen zich op de symptomen richten om de diagnose whiplash vast te stellen. Meestal doet de arts dit door vragen te stellen aan het slachtoffer over de aard en oorzaak van de klachten. Deze indirecte manier van diagnosticeren wordt ook wel ‘anamnese’ genoemd. Afhankelijk van het aantal vastgestelde lichamelijke en psychische klachten wordt de diagnose vastgesteld. Vragen die onder andere worden gesteld zijn:

 • Hoeveel pijn ervaart u in uw nek en/of hoofd?
 • Hoeveel moeite heeft u om zich te concentreren?
 • Kunt u goed slapen?
 • Hoeveel energie heeft u?
 • Kunt u prikkels goed verdragen?

Naast bovenstaande vragen wordt er ook gekeken naar uw lichamelijke symptomen.


Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw whiplash, kunnen wij gratis uw schadevergoeding claimen. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Lichamelijke symptomen van een whiplash

De eerste lichamelijke whiplash klachten verschijnen vaak direct, maar kunnen ook na enkele uren of zelfs na enkele weken pas tot uiting komen. De meest voorkomende lichamelijke klacht bij een whiplash is nekpijn. Dit is een logisch gevolg van de onverwachtse beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Het gewicht van het hoofd trekt namelijk aan de nekwervels doordat de spieren geen tijd krijgen om de nekwervels ondersteuning te bieden. Andere lichamelijke klachten die een reden zijn om de diagnose whiplash vast te stellen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Schouderpijn
 • Rugpijn
 • Duizeligheid

De arts zal soms enkele tests uitvoeren om de pijn en bewegingsvrijheid te meten. Daarnaast moet u enkele vragen over de pijn beantwoorden om zo een volledig beeld van uw klachten te krijgen.

Psychische symptomen van een whiplash

Naast lichamelijke klachten zijn er ook veel psychische klachten die in verband worden gebracht met een whiplash. Doordat de impact van de whiplash zowel de nek als het hoofd treft,  zijn psychische klachten een veelvoorkomend verschijnsel bij een whiplash. De meeste psychische klachten verschijnen na verloop van tijd. Het is mogelijk dat u zich door een whiplash minder goed kunt concentreren of vaker dingen vergeet. Ook komt het voor dat mensen in een depressie raken doordat zij bijvoorbeeld constant hoofdpijn hebben of moeilijk kunnen accepteren dat zij na het ongeval minder goed functioneren. De onderstaande psychische klachten, en met name en combinatie van meerdere klachten, kunnen een reden zijn om de diagnose whiplash vast te stellen:

 • Concentratiestoornissen
 • Vermoeidheid
 • Vergeetachtigheid
 • Depressie
 • Emotionele instabiliteit

Deze psychische symptomen worden getoetst aan de hand van enkele vragen en een gesprek met de dokter. Op basis van zowel de lichamelijke als de psychische symptomen wordt de diagnose whiplash vastgesteld.

Behandeling na de diagnose whiplash

Als de huisarts bij u de diagnose whiplash heeft vastgesteld, dan kunt u worden doorverwezen naar een medisch specialist, pijnstillers voorgeschreven krijgen of, zoals in de meeste gevallen, geadviseerd worden om veel te rusten en naar verloop van tijd uw nek steeds meer te bewegen.

Bij ernstige nek-, rug- of schouderklachten kunt u worden doorverwezen naar een chiropractor, fysiotherapeut of een ergotherapeut. Als u ook veel last heeft van psychische klachten dan zal de huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog of een psychotherapeut. Door  snel en adequaat te reageren op de whiplash klachten, heeft u een grotere kans op een spoedig herstel nadat bij u de diagnose whiplash is vastgesteld.

> Meer over de behandeling na een whiplash


Heeft u een whiplash opgelopen na een ongeval? Wij kunnen in de meeste gevallen gratis een schadevergoeding voor u claimen. Wilt u weten hoe wij u kunnen bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Schadevergoeding claimen

Als uw whiplash het gevolg is van een ongeval waar iemand anders verantwoordelijk voor is, dan kunt u een schadevergoeding claimen. Hiervoor moet u de tegenpartij aansprakelijk stellen, uw totale letselschade berekenen en een schadeclaim indienen. Omdat u na een whiplash vaak uw handen vol heeft aan uw lichamelijke en psychische herstel, staat een schadevergoeding claimen misschien niet bovenaan op uw prioriteitenlijst. Toch is het belangrijk om hier snel mee te beginnen. De kosten kunnen namelijk snel oplopen en daarnaast moet het klachtenbeeld snel worden vastgelegd.

Een letselschadebureau kan voor u een schadevergoeding en smartengeld claimen bij de aansprakelijke partij. En indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letsel, is de hulp voor u vrijwel altijd kosteloos. Terwijl u zich richt op uw herstel, zorgen wij er voor dat u krijgt waar u recht op heeft.

Wij helpen u graag

Heeft u een whiplash opgelopen bij een ongeval waar u zelf niet verantwoordelijk voor bent? Wij helpen u graag met het claimen van uw schadevergoeding. Ons bureau heeft jarenlange ervaring met het claimen van schadevergoedingen en smartengeld en weten daarom precies waar u recht op heeft. Wij zorgen voor een goede afhandeling van uw letselschadezaak en nemen u al het werk uit handen.

U bent bij ons verzekerd van goede ondersteuning: B&O Letselschade draagt namelijk het Nationaal Keurmerk Letselschade en voldoet daarmee aan de hoge eisen en richtlijnen voor deskundige rechtsbijstand. Onze letselschadejuristen worden regelmatig getoetst op hun deskundigheid, onafhankelijkheid, transparantie en communicatie en of zij nog voldoen aan alle gesteld kwaliteits- en opleidingseisen. Ook zijn wij aangesloten bij het NIVRE (Nederlands Instituut voor Register Experts) en het Nederlands Instituut van Schaderegelaars (NIS).

Wilt u weten hoe wij u na een diagnose whiplash kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact voor ons op voor hulp en advies. Wij helpen u graag!

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74