Emotionele schadevergoeding

In het kort

  • Schadevergoeding voor emotionele schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Het is een vergoeding voor psychisch, emotioneel en lichamelijk leed. Voorbeelden hiervan zijn PTSS of hersenletsel wat leidt tot karakter- of gedragsstoornissen.
  • Emotionele schade is vaak lastig in geld uit te drukken omdat er geen prijskaartje aan hangt. Ook is dit type schade niet altijd direct zichtbaar. Toch kan dit soort schade een grote impact op de kwaliteit van leven hebben.
  • Onze ervaren letselschadejuristen kunnen u helpen een schadevergoeding te krijgen waar u recht op heeft. Dit neemt de klachten niet weg maar de erkenning van het leed is vaak een belangrijke stap in het proces.
  • Wilt u weten of u in aanmerking komt voor onze gratis rechtsbijstand? Of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als u betrokken bent geraakt bij een ongeval en u heeft letselschade opgelopen, dan lijdt u in veel gevallen fysieke pijn, maar ook emotioneel kan de impact van het ongeluk enorm zijn. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding, is deze verplicht om uw letselschade te vergoeden. Maar hoe zit het dan met emotionele schadevergoeding? Letselschade omvat al uw letsel en alle schade die daaruit voortvloeit. Dus niet alleen uw letsel en pijn na een ongeval, maar ook emotionele schade komt voor schadevergoeding in aanmerking.

Schadevergoeding emotionele schade: smartengeld

Als u buiten uw schuld om betrokken raakt bij een ongeluk of ongeval en hierbij schade oploopt, kunt u naast een schadevergoeding voor al uw materiële schade vaak ook smartengeld claimen. Smartengeld is een vergoeding voor psychisch, emotioneel en lichamelijk leed: gevolgen van het ongeval die eigenlijk lastig in geld zijn uit te drukken en die niet direct zichtbaar zijn. U heeft immers geen nota’s waarmee u deze letselschade onomstotelijk kunt bewijzen, er hangt geen prijskaartje aan. Toch kunt u hiervoor een mentale schadevergoeding claimen. 

Schadevergoeding voor immateriële letselschade noemen we dus smartengeld. U heeft hier recht op als u lichamelijke en/of psychisch leed ervaart als gevolg van een aanrijding, bedrijfsongeval of ander ongeluk waaraan u geen schuld had.

Emotionele schadevergoeding claimen

De psychische gevolgen van letselschade zijn niet altijd zichtbaar en duidelijk voor buitenstaanders, zoals wel het geval is bij lichamelijke verwondingen. Emotionele schade is daarom moeilijk aan te tonen. Iedereen kan zich indenken dat ernstige verwondingen verdriet veroorzaakt, maar het krijgen van een schadevergoeding voor de psychische gevolgen van een ongeval, of andere schadeveroorzakende handelingen, is niet altijd makkelijk. Het inschakelen van een letselschade jurist kan u helpen om uw emotionele letselschade aan te tonen en een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen voor het psychische leed dat u is aangedaan.


Indien een ander aansprakelijk gesteld kan worden voor uw emotionele letselschade dan werkt uw letselschade jurist van B&O Letselschade geheel gratis aan uw letselschadezaak? Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!


Schadevergoeding psychische schade

Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij hoofdletsel, hersenletsel, zenuwletsel en psychisch letsel. Hieronder geven wij een opsomming van voorbeelden om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij hoofd- zenuw- hersenletsel en psychische problemen, zoals PTSS worden uitgekeerd.

Voorbeeld 1) Smartengeld bij PTSS

Ongeval: Vrachtwagenongeval met dodelijke afloop
Letsel: Psychische problemen
Hoogte smartengeld: € 4.000,00

Een 38-jarige vrachtwagenchauffeur raakt betrokken bij een ongeval met een personenauto. De auto verleent geen voorrang aan de vrachtwagen. Een aanrijding met dodelijke afloop is het gevolg. De twee inzittenden van de auto overleven het ongeluk niet. Het ongeval heeft op de vrachtwagenchauffeur een diepe indruk gemaakt. Hij loopt PTSS op en claimt smartengeld.

De man heeft veel last van nachtmerries en flashbacks waardoor hij tevens een slaapstoornis ontwikkelt. Door zijn klachten kan hij niet meer goed functioneren als vrachtwagenchauffeur, ondanks de behandelingen. Er is vastgesteld in diverse rapporten dat de PTSS een enorme negatieve invloed op de man zijn gemoedstoestand heeft en dat dit alles grote gevolgen heeft op zijn werk en zijn privéleven. Dat de man zijn lust en leven, zijn werk als vrachtwagenchauffeur, op heeft moeten geven vanwege de PTSS, neemt de rechtbank mee in de bepaling van de hoogte van het smartengeld. Hem wordt een bedrag van € 4.000,00 aan smartengeld toegekend.

Voorbeeld 2) Smartengeld hersenletsel

Ongeval: Aanrijding fiets
Letsel: Hersenletsel, botbreuken en inwendige kneuzingen
Hoogte smartengeld: € 30.000,00

Een 16-jarige jongen wordt op zijn fiets aangereden en valt op zijn hoofd. Hij loopt als gevolg van het ongeval ernstig hersenletsel op, een botbreuk en diverse inwendige kneuzingen aan zijn longen en hart. Omdat door de aanrijding bij de jongen blijvend letsel is ontstaan, eist hij smartengeld voor het leed. De jongen is beperkt in zijn ontplooiingsmogelijkheden en kan geen loonvormende arbeid verrichten door zijn karakter- en gedragsstoornissen. Door zijn hersenletsel problemen als gevolg van de aanrijding kan de jongen tevens niet zelfstandig wonen en wordt hij beperkt in zijn mogelijkheden een gezin te stichten. De rechtbank kent een bedrag van € 30.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 3) Smartengeld psychische problemen na auto-ongeluk

Ongeval: Aanrijding auto van achteren
Letsel: Psychische problemen
Hoogte smartengeld: € 5.000,00 (één derde deel van de totale smartengeldvergoeding)

Een 58-jarige man wordt in zijn auto van achteren door een andere auto aangereden. De schade aan de auto is minimaal, maar de man moet wel vanwege een hersenschudding drie dagen in het ziekenhuis verblijven. De man had voor het ongeval al te maken met psychische problemen. De aanrijding heeft zijn kwetsbare positie verslechterd. De man eist smartengeld, omdat hij als gevolg van deze klachten niet meer in staat is om te werken en goed voor zichzelf te zorgen.

Bij de bepaling van de hoogte van het smartengeldbedrag heeft de rechter tevens gekeken naar de al bestaande psychische problemen van de man. Zij stelt dat de man ook bij een relatief licht ongeval of door andere omstandigheden ernstige psychische klachten zou kunnen ontwikkelen. Met andere woorden, de aanrijding wordt niet als enige oorzaak van de psychische problemen van de man gezien. Daarom kent de rechter de man een derde deel van de totale schadevergoeding van € 15.000,00 toe. Dit is een bedrag van € 5.000,00 aan smartengeld.

Meer voorbeelden emotionele schadevergoeding eisen

Elke situatie voor, tijdens en na een ongeval met letselschade is anders. Daarom is het niet eenvoudig van te voren in te schatten hoe hoog een letselschadevergoeding bij psychische schade zal zijn. Naast bovengenoemde voorbeelden hebben wij nog een aantal situaties in kaart gebracht waarbij smartengeld bedragen als voorbeeld worden genoemd bij hoofdletsel, zenuwletsel of hersenletsel. U leest ze op deze pagina.


Wilt u emotionele schadevergoeding eisen bij letselschade? Doe onze gratis letselschadetest!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74