Van paard gevallen

In het kort

  • Indien u van een paard valt en u loopt hierbij letsel op, dan is in principe de eigenaar van het dier aansprakelijk
  • De bordjes op de manege waarop men aangeeft niet aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor ongevallen met een paard, zijn niet rechtsgeldig
  • In een letselschadezaak kijken we naar ‘eigen schuld’ en ‘risico-aanvaarding’ wanneer iemand van een paard gevallen is
  • Als uw kind, jonger dan 14 jaar, van een paard is gevallen en letsel heeft opgelopen, dan is de eigenaar van het paard voor 100% aansprakelijk
  • Onze letselschade-experts kunnen u geheel kosteloos bijstaan indien u letselschade heeft door de val van een paard
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Ongevallen met paarden komen regelmatig voor. De eigenaar van een dier is in principe aansprakelijk voor alle schade en letselschade die het dier veroorzaakt. Bent u van een paard gevallen en bent u daarbij gewond geraakt, bijvoorbeeld doordat u op uw rug of op uw nek gevallen bent? Of heeft u een arm of been gebroken? Afhankelijk van de situatie dient u al uw letselschade of een deel van uw letselschade opgelopen door een paar vergoed te krijgen. Ook een managehouder kan aansprakelijk zijn voor letselschade nadat u van een paard gevallen bent, bijvoorbeeld tijdens een rit in de binnenbak, een buitenrit of één van uw paardrijlessen.

Van paard gevallen? U krijgt te maken met hippisch recht. Laat u daarom bijstaan door een letselschade-expert die hier ervaring mee heeft, zodat u de schadevergoeding krijgt waarop u wettelijk gezien aanspraak kunt maken.

Aansprakelijkheid val van paard

Bent u van een paard gevallen, dan is het de moeite waard om goed uit te zoeken of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade. Zeker als u nekklachten of rugpijn heeft, kunnen de kosten die hiermee gepaard gaan flink oplopen. Wettelijk gezien is de eigenaar of bezitter van het paard dus aansprakelijk. Dat kan dus ook de manegehouder zijn. Bij veel maneges zult u bordjes zien die aangeven dat de manege zich niet aansprakelijk houdt voor ongevallen met een paard en dat rijden op eigen risico is. Laat u zich hierdoor niet weerhouden de aansprakelijkheid goed te onderzoeken of onze letselschade-experts hiervoor te benaderen. Deze bordjes zijn namelijk niet rechtsgeldig. Bent u in een manege van een paard gevallen, of van een paard waarop de manege u liet rijden, dan is de managehouder wel degelijk aansprakelijk te stellen. In elk geval voor een groot deel van uw letselschade: minstens 50% en vaak meer.

Percentage eigen schuld

Bij het bepalen van de aansprakelijkheid en het percentage letselschade waarvoor u schadevergoeding kunt krijgen, speelt ook mee of uw eigen gedraging de kans op letsel heeft verhoogd. In een letselschadezaak kijken we naar ‘eigen schuld’ en ‘risico-aanvaarding’ wanneer iemand van een paard gevallen is. U bent uit vrije wil gaan paardrijden en heeft daarmee ook bepaalde risico’s aanvaard. Hierdoor vinden rechters het niet redelijk dat de eigenaar van het paard of een manege de volledige schade moet dragen, maar krijgt een volwassen ruiter in elk geval 50% van zijn letselschade vergoed.

Bent u echter van uw paard gevallen doordat de manege u met slecht materieel liet paardrijden, dan liggen de zaken vanzelfsprekend weer anders. U doet er goed aan om een ervaren letselschade-expert raadplegen over de aansprakelijkheid in uw geval.

Pijn nadat ik van paard gevallen ben

Een val van een paard kan aanzienlijke letselschade met zich meebrengen, zeker als u op uw rug gevallen bent, of op uw nek. Nekklachten en rugklachten nadat u een paard gevallen bent, kunnen wijzen op een whiplash. Wees altijd alert op rugpijn en nekpijn na een valpartij en bezoek altijd zo snel mogelijk een arts na een ongeval met een paard, ook als u in eerste instantie denkt dat het wel meevalt met de pijnklachten. Een whiplash bijvoorbeeld zal zich soms pas in een later stadium openbaren en bij een letselschadezaak is het belangrijk dat u duidelijk kunt maken dat uw klachten direct verband houden met het feit dat u van het paard gevallen bent.

Welke letselschade kan ik verhalen?

Alle letselschade die u heeft doordat u van een paard gevallen bent, komt voor vergoeding in aanmerking. Van medische kosten voor behandelingen wegens nekklachten en rugklachten tot verlies aan inkomen doordat u mogelijk enige tijd niet kunt werken. Ook kunnen wij smartengeld voor u claimen wegens gederfde levensvreugde en pijnklachten, zeker wanneer u op uw nek gevallen bent of als u te kampen heeft met rugpijn en daardoor langere tijd uit de roulatie bent. Hoeveel schadevergoeding u krijgt is afhankelijk van de hoogte van uw totale letselschade en van het percentage aansprakelijkheid van de eigenaar van het paard of de manegehouder. Zowel het berekenen van uw totale letselschade als het vaststellen van het percentage aansprakelijkheid is werk voor specialisten. Wij zijn u hierbij graag van dienst en hebben jarenlange ervaring met ongevallen met paarden en hippisch recht.

Mijn kind is van paard gevallen

Kinderen zijn vaak dol op paarden en pony’s. Is uw kind jonger dan 14 jaar van een pony of paard gevallen? Dan kan er nooit sprake zijn van eigen schuld, zo is wettelijk bepaald. De manege, of de eigenaar van het paard, is dan voor 100% procent aansprakelijk voor de valpartij van uw kind en alle letselschade die hieruit voortkomt.

Juridische hulp inschakelen

Bent u van een paard gevallen en heeft u vragen rondom de aansprakelijkheid en het claimen van letselschade, neemt u dan vooral contact met ons op voor vrijblijvend advies. U weet dan snel waaraan u toe bent. Een manegehouder zal bijvoorbeeld nogal eens wijzen op het feit dat bordjes aangeven dat rijden op eigen risico is, maar wij kunnen u ervan verzekeren dat wij de manege in bijna alle gevallen voor minstens 50% aansprakelijk kunnen stellen. Letselschade na een ongeval met een paard kan flinke financiële gevolgen met zich meebrengen, zeker als u vanwege pijn, rugklachten en nekklachten medische behandelingen nodig heeft of al dan niet tijdelijk geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt.

Na een val van paard komen onze letselschade-experts op voor uw belangen en zorgen wij dat u krijgt waarop u gezien uw situatie recht heeft.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74