Van achteren aangereden, wat nu?

In het kort

 • Bent u van achter aangereden, dan is de ander bijna altijd aansprakelijk voor de letselschade. Vrijwel altijd is juridische bijstand voor u kostenloos
 • Als u van achteren bent aangereden, kan er sprake zijn van whiplash
 • Het is lastig om whiplashklachten medisch erkend te krijgen
 • Door jarenlange ervaring en expertise kunnen wij snel inschatten of de letselschade geclaimd kan worden, zowel materieel als immaterieel
 • Wij helpen u kostenloos indien de andere partij voor het ongeval aansprakelijk is
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een verkeersongeval zit in een klein hoekje. U rijdt in de spits op de snelweg en plotseling ontstaat er een file. Meestal gaat het net goed maar soms ook niet. Als de chauffeur van de auto achter u in een moment van onachtzaamheid niet bijtijds op zijn rem trapt, kan hij een kop-staartbotsing veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Wanneer u van achter aangereden bent, zijn de gevolgen op dat moment misschien nog niet te overzien.


UITGELICHT

Wat te doen na aanrijding van achteren?

Uw auto is van achter aangereden, deze belangrijke stappen moet u nemen:

 • Uiteraard moet u zichzelf eerst zo snel mogelijk in veiligheid brengen
 • Vervolgens begint u zo snel mogelijk met het verzamelen van bewijsmateriaal dat belangrijk is voor het verhalen van de letselschade na een aanrijding van achter. Maak foto’s en noteer gegevens van getuigen
 • Vul het schadeformulier in samen met de veroorzaker van het ongeval
 • Schakel zo nodig de politie in na een verkeersongeval
 • Bezoek de huisarts om uw klachten te laten onderzoeken en vastleggen in uw medisch dossier
 • Houd in de eerste weken na het ongeluk een dagboek bij waarin u alles opschrijft wat relevant is voor uw letselschadedossier. Zoals aard en verloop van de pijnklachten, psychische klachten, of u onder behandeling staat, of en in hoeverre u nog in staat bent om te werken
 • Schakel een letselschade jurist in om u (gratis) juridisch bij te laten staan bij uw schadeclaim

Aanrijding van achter en letselschade

Kop-staartbotsingen komen veel voor op onze drukke wegen. Bent u van achter aangereden en heeft u hierbij letsel opgelopen? Het is dan verstandig om zo snel mogelijk de hulp in te roepen van een gespecialiseerd letselschadekantoor. U heeft op dat moment namelijk (vaak letterlijk) genoeg aan uw hoofd na de aanrijding van achteren. Onze ervaren letselschadespecialisten staan u graag bij en zorgen voor de administratieve en juridische afwikkeling van uw zaak. Wij bepalen de omvang van uw letselschadeclaim en verhalen die op de veroorzaker van het auto-ongeluk. Bent u van achter aangereden, dan is de ander bijna altijd aansprakelijk voor de letselschade. Vrijwel altijd is juridische bijstand voor u kosteloos. Zo kunt u zich concentreren op uw herstel.

Van achter aangereden? Schakel letselschadespecialist in

 • Door jarenlange ervaring en expertise kunnen wij snel inschatten of de letselschade geclaimd kan worden
 • Meestal kunnen onze letselschadejuristen de zaak voor u afhandelen en als het nodig is schakelen wij gespecialiseerde advocaten in
 • Wij kunnen hogere letselschadevergoedingen voor u bedingen door samenwerking met medisch specialisten
 • Kosteloze bijstand
 • Gegarandeerde kwaliteit omdat wij voldoen aan strenge eisen van het keurmerk van het Register Letselschade
 • Wij komen bij u thuis om alle aspecten van uw zaak door te spreken. Dit om u zoveel mogelijk te ontlasten

Van achteren aangereden en letselschade? Bel voor een vrijblijvend consult naar:

 085 – 877 17 74 of doe onze letselschadetest!


Schuldvraag bij aanrijding van achteren

Bent u van achter aangereden? Volgens de wet is degene die een andere auto van achter aanrijdt in beginsel aansprakelijk voor alle letselschade die ontstaat door het auto-ongeluk. Er dient namelijk altijd voldoende afstand gehouden te worden van de auto waar men achter rijdt, zodat men voldoende tijd heeft om te remmen in noodsituaties.

Er zijn echter uitzonderingen op de regel. Bent u van achter aangereden door een auto en kan de achterop-rijder bewijzen dat hij niet schuldig is aan het auto-ongeluk, dan is deze niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld wanneer hij wel genoeg afstand heeft gehouden en zijn voorganger is gestopt zonder goede reden. Kortom, bent u van achter aangereden dan is het bepalen van de schuldvraag behoorlijk ingewikkeld na een aanrijding. Onze letselschadespecialisten hebben hier veel ervaring mee en zoeken dit allemaal voor u uit. Als het nodig is zetten wij gespecialiseerde advocaten in.

Gevolgen van achter aangereden

Zelfs bij geringe snelheid kunnen de gevolgen van een kop-staart botsing groot zijn. Bent u van achter aangereden? Dan kan er sprake zijn van een whiplash. Door de klap van de aanrijding van achter maakt uw nek een zwaai (zweepslag = whiplash). Nekbanden, spieren, wervels en hersenstam krijgen hierdoor een enorme klap. De klachten bij een whiplash zijn heel breed en vaak langdurig van aard.

Het effect van het ongeval op het dagelijks functioneren is groot. Nadat u van achter aangereden bent kunt u fysiek en psychisch grote gevolgen ondervinden. U kunt soms uw werk niet meer (volledig) uitoefenen leidt daardoor verlies van inkomen. Daarnaast levert in op levensvreugde.

Van achteren aangereden en whiplash

Een whiplash is een veelvoorkomend letsel bij verkeersongelukken, zeker wanneer het slachtoffer van achteren aangereden is.  Het zorgt bij de meeste mensen direct voor hevige nek- en hoofdpijn. Een whiplash is een heftige beweging van het hoofd van achteren naar voren waarbij de nek overbelast raakt door overstrekking. 

Een typische situatie waarbij mensen dit letsel oplopen, is een kop-staartbotsing of een kettingbotsing. Doordat een stilstaande of langzaam rijdende auto van achteren wordt aangereden door een andere auto, schiet de auto onverwachts naar voren. Doordat het lichaam tegen de stoel wordt gedrukt door de veiligheidsgordel, kan het hoofd vrij van voren naar achteren bewegen. Tijdens een whiplash, in het Nederlands ook wel zweepslag genoemd, worden de nekwervels, de tussenwervelschijven, de banden, de spieren en de pezen uitgerekt en in ernstige gevallen zelfs beschadigd. Het typische van een whiplash is dat er in de meeste gevallen geen fysieke schade te vinden is, maar wel veel lichamelijke en psychische symptomen aanwezig zijn.

De meest voorkomende lichamelijke symptomen van een whiplash zijn:

 • Nek-, hoofd- en kaakpijn
 • Pijn in armen, schouders en rug
 • Duizeligheid
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid
 • Krachtverlies of tintelingen in armen en benen
 • Oorsuizen

Het komt ook voor dat iemand pas uren of dagen na het ongeval last krijgt van de symptomen. Daarnaast blijft het bij een deel van de slachtoffers niet bij alleen nek- en hoofdpijn, maar straalt de pijn door naar de armen, schouders en de rug. Naast lichamelijke symptomen heeft een whiplash bij veel slachtoffers ook psychische symptomen. Het is onduidelijk hoe de psychische oorzaken precies ontstaan, maar het komt waarschijnlijk doordat de hersenen tijdens een whiplash een flinke opdonder krijgen. Hierdoor kunnen verschillende psychische klachten ontstaan die een directe gevolg zijn van de whiplash of een indirect gevolg van lichamelijke klachten en beperkingen.

Een aantal psychische symptomen van een whiplash zijn:

 • Concentratiestoornissen
 • Geheugenproblemen
 • Slaapstoornissen
 • Lusteloosheid
 • Overgevoeligheid
 • Depressie
 • Emotionele instabiliteit

Als u na een aanrijding van achteren symptomen van een whiplash heeft, dan kunt u beter zo snel mogelijk uw huisarts bezoeken. Daarnaast doet u er verstandig aan een letselschadebureau in de arm te nemen om een schadevergoeding te eisen van de aansprakelijke partij.

Het is namelijk erg lastig om whiplashklachten medisch erkend te krijgen nadat u van achter aangereden bent. Wij weten hoe ingrijpend de gevolgen kunnen zijn van een aanrijding van achter en helpen u om alle materiële en immateriële letselschade te claimen.

Onder letselschade valt onder meer de kosten voor medische hulp, reiskosten, inkomensverlies, kosten voor huishoudelijke hulp. Maar ook smartengeld, een materiële vergoeding voor de negatieve impact van het letsel op uw levensgeluk. Het verhalen van deze letselschade is vaak een complexe zaak. Onze letselschadespecialisten zetten graag al hun expertise en ervaring in om u deze zorgen uit handen te nemen nadat u van achter aangereden bent.


Van achter aangereden? Aarzel niet en neem zo snel mogelijk contact op met ons letselschadekantoor voor gratis advies. Wij werken landelijk en komen graag vrijblijvend bij u langs om te kijken hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen na een auto-ongeluk.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74