Van achteren aangereden, wat nu?

In het kort

 • Bent u van achter aangereden, dan is de ander bijna altijd aansprakelijk voor het ongeval en de letselschade. Daarom is juridische bijstand voor u vrijwel altijd gratis.
 • Als u van achteren bent aangereden, kan er sprake zijn van een whiplash en andere lichamelijke klachten. Wij raden u dan ook altijd aan om snel een arts te bezoeken om uw klachten te laten onderzoeken en documenteren. Dit helpt bij het claimen van uw schadevergoeding.
 • Door jarenlange ervaring en expertise kunnen wij snel inschatten of de letselschade geclaimd kan worden, zowel materieel als immaterieel. Wij berekenen en claimen uw schadevergoeding zodat u zich kunt richten op uw herstel. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bent u van achter aangereden? Volgens de wet is degene die een andere auto van achter aanrijdt aansprakelijk voor alle letselschade die ontstaat door het ongeluk. Er dient namelijk altijd voldoende afstand gehouden te worden, zodat men voldoende tijd heeft om te remmen in noodsituaties.

Er zijn echter uitzonderingen op de regel. Bent u van achter aangereden en kan de achterop-rijder bewijzen dat hij niet schuldig is aan het auto-ongeluk, dan is deze niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld wanneer hij wel genoeg afstand heeft gehouden en zijn voorganger is gestopt zonder goede reden. Het kan daarom zijn dat de schuldvraag ingewikkelder is dan in eerste instantie lijkt. Ons advies is daarom om na een kop-staartbotsing nooit direct aansprakelijkheid te erkennen en het advies in te schakelen van een letselschadejurist. Wij kunnen u helpen met het bepalen van de aansprakelijkheid en een eventuele schadevergoeding.


UITGELICHT

Wat te doen na aanrijding van achteren?

 • Breng uzelf eerst zo snel mogelijk in veiligheid
 • Begin vervolgens zo snel mogelijk met het verzamelen van bewijsmateriaal dat belangrijk is voor het verhalen van de letselschade. Maak foto’s en noteer gegevens van getuigen
 • Vul het schadeformulier in samen met de veroorzaker van het ongeval
 • Schakel zo nodig de politie in
 • Bezoek de huisarts om uw klachten te laten onderzoeken en vast te laten leggen in uw medisch dossier
 • Houd in de eerste weken na het ongeluk een dagboek bij waarin u alles opschrijft wat relevant is voor uw letselschadedossier. Zoals aard en verloop van de pijnklachten, psychische klachten, of u onder behandeling staat, of en in hoeverre u nog in staat bent om te werken
 • Schakel een letselschade jurist in om u (gratis) juridisch bij te laten staan bij uw schadeclaim
 • Uitgebreidere informatie over wat te doen na een aanrijding leest u op deze pagina

Gevolgen na een aanrijding van achteren

Zelfs bij lage snelheid kunnen de gevolgen van een aanrijding van achter groot zijn. Allereerst kan er natuurlijk schade zijn aan uw auto. Maar ook lichamelijk letsel komt vaak voor. Naast schrammen en botbreuken is een van de meest voorkomende typen letsel een whiplash.

Door de klap van de aanrijding van achter maakt uw nek een zwaai (zweepslag = whiplash). Nekbanden, spieren, wervels en hersenstam krijgen hierdoor een enorme klap. De klachten bij een whiplash zijn heel breed en vaak langdurig van aard. Het effect van het ongeval op het dagelijks functioneren is groot. Ook kunt u fysiek en psychisch grote gevolgen ondervinden. U kunt soms uw werk niet meer (volledig) uitoefenen leidt daardoor verlies van inkomen. Daarnaast levert u door uw letsel in op levensvreugde.

Naast de kans op een whiplash kunt u ook ander letsel oplopen. Zoals kneuzingen of breuken van uw botten, hoofdpijn of psychische klachten. Alle letsel die u oploopt maakt onderdeel uit van uw schadeclaim. Het is daarom belangrijk om direct naar een arts te gaan om uw klachten te laten onderzoeken en vast te laten leggen.


Van achteren aangereden en letselschade? Bel voor een vrijblijvend consult naar:

 085 – 877 17 74 of doe onze letselschadetest!


Whiplashklachten na een aanrijding van achteren

Een kop-staartbotsing of kettingbotsing is een typisch ongeval waarbij mensen snel een whiplash oplopen. Doordat een stilstaande of langzaam rijdende auto van achteren wordt aangereden door een andere auto, schiet de auto onverwachts naar voren. Doordat het lichaam tegen de stoel wordt gedrukt door de veiligheidsgordel, kan het hoofd vrij van voren naar achteren bewegen. Tijdens een whiplash, in het Nederlands ook wel zweepslag genoemd, worden de nekwervels, de tussenwervelschijven, de banden, de spieren en de pezen uitgerekt en in ernstige gevallen zelfs beschadigd. Het typische van een whiplash is dat er in de meeste gevallen geen fysieke schade te vinden is, maar wel veel lichamelijke en psychische symptomen aanwezig zijn.

De meest voorkomende lichamelijke symptomen van een whiplash zijn:

 • Nek-, hoofd- en kaakpijn
 • Pijn in armen, schouders en rug
 • Duizeligheid
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid
 • Krachtverlies of tintelingen in armen en benen
 • Oorsuizen

Het komt ook voor dat iemand pas uren of dagen na het ongeval last krijgt van de symptomen. Daarnaast blijft het bij een deel van de slachtoffers niet bij alleen nek- en hoofdpijn, maar straalt de pijn door naar de armen, schouders en de rug. Naast lichamelijke symptomen heeft een whiplash bij veel slachtoffers ook psychische symptomen. Het is onduidelijk hoe de psychische oorzaken precies ontstaan, maar het komt waarschijnlijk doordat de hersenen tijdens een whiplash een flinke opdonder krijgen. Hierdoor kunnen verschillende psychische klachten ontstaan die een directe gevolg zijn van de whiplash of een indirect gevolg van lichamelijke klachten en beperkingen.

Een aantal psychische symptomen van een whiplash zijn:

 • Concentratiestoornissen
 • Geheugenproblemen
 • Slaapstoornissen
 • Lusteloosheid
 • Overgevoeligheid
 • Depressie
 • Emotionele instabiliteit

Als u na een aanrijding van achteren symptomen van een whiplash heeft, dan kunt u het beste zo snel mogelijk uw huisarts bezoeken. Daarnaast doet u er verstandig aan een letselschadebureau in de arm te nemen om een schadevergoeding te eisen van de aansprakelijke partij. Het is namelijk erg lastig om whiplashklachten medisch erkend te krijgen nadat u van achter aangereden bent. Wij weten hoe ingrijpend de gevolgen kunnen zijn van een aanrijding van achter en helpen u om alle materiële en immateriële letselschade te claimen.

Aanrijding van achter en letselschade

Na een aanrijding van achter kan uw letselschade flink oplopen. Afhankelijk van uw letsel kunnen de bijbehorende kosten hoog zijn. Schadeposten die veel voorkomen zijn onder meer de kosten voor medische hulp, reiskosten, inkomensverlies en kosten voor hulp in het huishouden. Dit zijn allemaal kosten die de aansprakelijke voor het ongeval moet vergoeden.

De hiervoor genoemde schadeposten vallen allemaal onder de materiële schadeposten. Deze posten zijn relatief eenvoudig te berekenen omdat ze direct te linken zijn aan een uitgave. Immateriële schade is leed dat u als gevolg van het ongeval heeft opgelopen. Verdriet, pijn, geestelijk leed, slapeloze nachten en gederfde levensvreugde zijn voorbeelden van immateriële schade. Voor deze schade kunt u smartengeld claimen. De hoogte van het smartengeld is echter lastiger te bepalen. Er zijn immers geen directe kosten aan uw verdriet of leed verbonden. De aard van het letsel en de ernst ervan zijn de belangrijkste factoren die de hoogte van een vergoeding bepalen. Daarnaast zijn andere factoren zoals uw beroep en hobby’s van belang om in te schatten hoeveel effect het letsel heeft op het dagelijks leven. Ook is jurisprudentie uit de Smartengeldgids een onderdeel van de berekening.

Het berekenen van de totale schadevergoeding is dan ook maatwerk en vraagt om kennis en ervaring. Onze letselschadespecialisten zetten graag al hun expertise en ervaring in om u deze zorgen uit handen te nemen nadat u van achter aangereden bent. Wij staan u van begin tot eind bij en zorgen voor de administratieve en juridische afwikkeling van uw zaak. Bent u van achter aangereden, dan is de ander bijna altijd aansprakelijk voor de letselschade en is juridische bijstand voor u kosteloos. Zo kunt u zich concentreren op uw herstel en krijgt u waar u recht op heeft.

 • Door jarenlange ervaring en expertise kunnen wij snel inschatten of de letselschade geclaimd kan worden
 • In bijna alle gevallen kunnen onze letselschadejuristen de zaak voor u afhandelen en als het nodig is schakelen wij gespecialiseerde advocaten in
 • Indien de andere partij aansprakelijk is is onze hulp voor u gratis
 • Gegarandeerde kwaliteit omdat wij voldoen aan strenge eisen van het keurmerk van het Register Letselschade
 • Wij komen bij u thuis om alle aspecten van uw zaak door te spreken. Dit om u zoveel mogelijk te ontlasten

Van achter aangereden? Aarzel niet en neem zo snel mogelijk contact op met ons letselschadekantoor voor gratis advies. Wij werken landelijk en komen graag vrijblijvend bij u langs om te kijken hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen na een aanrijding van achteren.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74