Aangereden in de file

In het kort

 • Bent u van achter aangereden, dan kunt u het beste zo snel mogelijk het schadeformulier invullen
 • Het bewijzen van aansprakelijkheid voor de aanrijding kan uitmonden in een ingewikkelde kwestie en dan is het goed om iemand te hebben die opkomt voor uw belangen
 • Bent u inzittende van een auto die van achteren is aangereden in de file (als bestuurder of passagier) en heeft u letselschade? Wij helpen u gratis uw letselschade vergoed te krijgen
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een auto-ongeluk maakt een blijvende indruk en kan een lange nasleep hebben. Slachtoffers van een kopstaart-botsing of aanrijding in de file hebben niet altijd meteen klachten; vaak denken ze eerst nog (stijf van de adrenaline) dat ze geen pijn voelen.

Maar het gebeurt regelmatig dat mensen na een paar dagen hoofdpijn krijgen en een zere nek, rug of knieën hebben. Sommigen krijgen pijn in hun bekken, romp, handen of voeten. 

Ook horen we vaak klachten over concentratieproblemen, in meer of mindere mate. Uiteraard komen ook nog ernstiger vormen van letsel voor, zoals botbreuken, whiplash, dystrofie, hersenletsel of amputaties. Dit soort lichamelijk en geestelijk letsel, veroorzaakt door iemand die u aangereden heeft in de file, noemen we letselschade.


UITGELICHT

Letselschade wordt in bepaalde gevallen vergoed door de veroorzaker, of zijn verzekeraar. Als u net een auto-ongeluk hebt gehad, weet u misschien niet wat u moet doen om een schadevergoeding te krijgen. We geven hieronder antwoord op de meest prangende vragen die u waarschijnlijk heeft na een aanrijding in de file:

 1. Hoe vult u een schadeformulier in?
 2. Wat moet u laten checken na een ongeluk?
 3. Wie heeft er schuld?
 4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn kosten vergoed krijgt?
 5. Hoe verhaal ik mijn letselschade?
 6. Kan B&O Letselschade mijn letselschade claimen?

Hoe vult u een schadeformulier in?

Bent u van achteren aangereden in de file, dan kunt u het beste zo snel mogelijk het schadeformulier invullen. Eén formulier gebruiken volstaat. Zorg dat u op een veilige plek staat en vul in elk geval de voorkant van het formulier in. Beide partijen krijgen een doorslag en de achterkant kunt u later thuis invullen. Maak als het kan foto’s te plaatse.

Ook belangrijk: vul niet zomaar iets in. Om uiteindelijk uw letselschade vergoed te krijgen, moet de aansprakelijkheid vastgesteld worden en daarvoor moet duidelijk zijn wat er precies is gebeurd (de toedracht). Achterhalen wat de situatie precies was wordt moeilijker als in het schadeformulier gegist wordt naar de toedracht. Wees dus feitelijk.

Vul het schadeformulier waar mogelijk in met de andere bestuurder en check of diegene het formulier ook ondertekent. Komt duidelijk naar voren dat er sprake was van een file en dat ú van achter bent aangereden? Als beide partijen het eens zijn over wat er op het schadeformulier staat, kunt u het ondertekenen. Teken het schadeformulier alleen als u het ook eens bent met de inhoud van het formulier.

Wat moet u laten checken na een ongeluk?

Als u bent aangereden in de file is het na een kopstaart-botsing verstandig om direct langs de huisarts te gaan. Het kan zijn dat u al nekklachten heeft, of later ontwikkelt, en dan ligt dit in elk geval vast in uw medisch dossier. Ook is het mogelijk dat uw letsel pas na enige tijd merkbaar wordt, of dat u eerder last heeft van psychische schade. Praat erover met uw huisarts.

Soms kan het ook fijn zijn uw verhaal te doen bij Slachtofferhulp. Bij deze professionals kunt u uitgebreid vertellen over het ongeluk en de gevolgen daarvan. Slachtofferhulp helpt u als slachtoffer van een verkeersongeluk gratis.

Laat behalve uw eigen gestel ook dat van uw auto checken. Het kan zijn dat uw wagen verborgen schade heeft opgelopen door het verkeersongeval.

Aangereden in de file: wie heeft er schuld?

Veel mensen denken dat bij een kopstaart-botsing de achterop-rijder altijd fout is. Dat is gebaseerd op een regel van het verkeersrecht: een bestuurder moet op tijd kunnen stoppen binnen de afstand dat hij de weg kan overzien en die vrij is. Maar er is nog een tweede belangrijke regel: bestuurders mogen geen gevaarlijke toeren uithalen op de weg of het verkeer hinderen (of dreigen te hinderen).

Als u van achter bent aangereden in de file, en u geen verwijt te maken valt, dan zal degene die u heeft aangereden vaak aansprakelijk zijn. Dit kan ook het geval zijn tijdens het ritsen of van baan wisselen in de file.


Bent u van achteren aangereden en heeft u letselschade? Dan kunnen wij u mogelijk gratis helpen. Neem contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.


Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn kosten vergoed krijgt?

Het middel om dat voor elkaar te krijgen is een aansprakelijkstelling. In een brief geeft u aan wat uw schade en letsel was en waarom de ander die zou moeten vergoeden.

 • Bent u bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer en kunt u tijdelijk niet werken? 
 • Staat u onder behandeling en wordt dat misschien niet (volledig) vergoed? 
 • Verwacht u verminderde kansen op de arbeidsmarkt te hebben?

Dat zijn allemaal zaken die u meeneemt in uw brief. De aansprakelijkstelling moet naar uw eigen verzekering of naar de veroorzaker gestuurd worden: afhankelijk van uw specifieke situatie en verzekering. Het is ook zaak om de aansprakelijkstelling snel te doen na het auto-ongeluk. Zo loopt u het minste risico schadeposten te vergeten. Bovendien kan het bewijzen lastiger worden naar mate er meer tijd verstreken is.

Hoe verhaal ik mijn letselschade?

Net nadat u bent aangereden in de file staat uw hoofd er vast niet naar allerlei juridische zaken te regelen. Het kan dan fijn zijn dat een professional zich voor u bezighoudt met het verhalen van uw schadevergoeding. Bovendien kan het bewijzen van aansprakelijkheid voor de aanrijding uitmonden in een ingewikkelde kwestie en dan is het goed om iemand te hebben die opkomt voor uw belangen.

Letselschade advocaten en juristen die zich specialiseren in verkeersrecht kunnen voor u zorgen dat het verkeersongeval goed correct afgehandeld. Wij kunnen u helpen met het de aansprakelijkstelling, leveren van het bewijs en het berekenen van de letselschade.

Kan B&O Letselschade mijn letselschade claimen?

Als u bent aangereden in de file en hierbij nekletsel of een whiplash hebt opgelopen, kunt u ons inschakelen voor het verkrijgen van schadevergoeding. Wij begeleiden al jarenlang slachtoffers van kop-staartbotsingen en kettingbotsingen. Niet alleen zorgen wij dat de claim bij de juiste persoon terechtkomt, maar ook dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Wij werken onder andere met medisch experts die nauwkeurig uw situatie voor het ongeval en erna in kaart brengen. Uw letselschade berekenen is een nauwkeurige bezigheid, die de expertise vraagt van een letselschadespecialist. U kunt ons inschakelen in plaats van een eventuele rechtsbijstandsverzekeraar, of juist als u het niet eens bent met de aanpak of uitkering van uw verzekering. 

Bent u inzittende van een auto die van achteren is aangereden in de file (als bestuurder of passagier) en heeft u letselschade? Dan kunt u aanspraak maken op  een schadevergoeding op basis van de “Schuldloze Derde Regeling“. Wij helpen u gratis uw letselschade vergoed te krijgen.

Gratis inderdaad. Wij garanderen dat u bij ons niks betaalt als wij uw zaak op ons nemen; onze rekening gaat naar de veroorzaker van het ongeluk. Want u heeft al genoeg aan uw hoofd na een botsing.


Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen na te zijn aangereden in de fileNeem dan contact met ons op.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74