Schuldloze derde regeling bij letselschade passagier

In het kort

  • Als passagier krijgt u ook schadevergoeding bij een aanrijding
  • In Nederland wordt letselschade van passagiers op basis van de Bedrijfsregeling Schuldloze Derde altijd volledig vergoed en heeft hierbij recht op materiële en immateriële schadevergoeding
  • Passagiers zijn juridisch extra beschermd. U kunt namelijk in vrijwel de meeste auto ongevallen nooit de schuldige van het verkeersongeval zijn
  • Wij kunnen u helpen met uw schadeclaim en u hier gegarandeerd kosteloos in bijstaan
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Heeft u als bijrijder in een auto letselschade opgelopen door een verkeersongeval en vraagt u zich af of u uw schade kunt claimen? U krijgt ook als passagier schadevergoeding bij een aanrijding. In Nederland wordt letselschade van passagiers op basis van de Bedrijfsregeling Schuldloze Derde namelijk altijd volledig vergoed. De passagier in een auto heeft zodoende doorgaans altijd recht op een materiële en immateriële schadevergoeding.

Schuldloze derde als passagier? Gratis juridische hulp!

Wilt u als passagier van een aanrijding een schadevergoeding claimen? Dan is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadejurist in te schakelen om u bij te staan in de juridische procedure. Onze ervaren letselschadejuristen nemen het juridische traject voor u uit handen, zodat u zich volledig op uw herstel kunt concentreren. 


Onze hulp is vrijwel altijd gratis voor u als slachtoffer van het verkeersongeval, omdat wij onze rekening direct indienen bij de aansprakelijke tegenpartij.

Wat zijn uw rechten als passagier bij een aanrijding? Laat onze juristen u adviseren, bel direct of vul het contactformulier in.

 Kosteloze rechtsbijstand
 Letselschadejuristen met 15 jaar ervaring
 Specialist in letselschade bij aanrijdingen en verkeersongevallen


Heeft u een aanrijding gehad met de auto en zijn u en uw passagiers hierbij gewond geraakt? Dan heeft u na de eerste schrik waarschijnlijk de nodige vragen met betrekking tot de schade, uw letsel en de afhandeling hiervan. Onze letselschade juristen en experts zijn gespecialiseerd in letselschade zaken als gevolg van een aanrijding. Wij kunnen u hierin vakkundig bijstaan met raad en daad tot en met de uiteindelijke schadevergoeding. Is een andere partij schuldig aan het ongeval en aansprakelijk voor uw letselschade? Dan werken wij geheel gratis aan uw case.

Letselschade als passagier altijd vergoed

Wanneer u als passagier bij een auto aanrijding raakt betrokken en hierdoor letselschade oploopt, dan heeft u volgens de wet recht op een schadevergoeding. Passagiers zijn juridische extra beschermd. De wet zegt namelijk dat een passagier altijd een schadevergoeding bij een aanrijding krijgt. U kunt in vrijwel de meeste auto ongevallen nooit de schuldige van het verkeersongeval zijn. Immers, u was passagier en geen bestuurder van de auto. Aansprakelijk voor het auto-ongeluk is de bestuurder van de auto met wie u meereed of de bestuurder van het andere voertuig, dat ook betrokken was bij de aanrijding. U krijgt als passagier een schadevergoeding bij een aanrijding van één van die partijen.

Was u passagier tijdens een auto-ongeluk? Dan kunt u zowel de bestuurder van de auto waarin u meereed, als een andere veroorzaker aansprakelijk stellen voor uw letselschade. De WA-verzekering van de bestuurder dekt dus de letselschade van passagiers wanneer zij gewond raken door een eenzijdig auto-ongeluk of wanneer de bestuurder een ander ongeval veroorzaakte.

Bescherming passagier bij aanrijding

Het is de verantwoordelijkheid van de passagier zelf om een gordel te dragen, ook achterin de auto. Toch dragen mensen op de achterbank soms helemaal geen gordel. Hiermee verhogen zij, in het geval van een ernstig auto-ongeluk, aanzienlijk het risico op (blijvende) letselschade en verlagen zij beduidend hun overlevingskansen.

Voor een deel zijn de autoproducenten aan te spreken op de veiligheid achter in de auto. Gordels zijn, ook in moderne auto’s, meestal niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor loopt de gordel langs de hals van, met name, kleine passagiers. Gevolg is dat men besluit de gordel onder de oksel door te laten lopen, wat nauwelijks bescherming zal bieden bij een ongeval. Ook ontbreken vaak airbags en gordelspanners achter in de auto. Hoofdsteunen op de achterbank kunnen eveneens problemen veroorzaken. Deze zijn vaak niet op de juiste hoogte verstelbaar en bieden hierdoor onvoldoende bescherming bij een aanrijding.

Wat betekent de Bedrijfsregeling Schuldloze Derde?

In de  Schuldloze Derde regeling is bepaald dat letselschade van een passagier na een auto-ongeluk, of ander verkeersongeval, altijd vergoed moet worden. De aanrijding kan nooit door uw schuld zijn ontstaan. Volgens de Nederlandse Wet kunt u nimmer aansprakelijk worden gesteld en bent u de Schuldloze Derde. Met andere woorden, ook als passagier krijgt u schadevergoeding na een aanrijding.


Bent u als passagier gewond geraakt bij een aanrijding? Dan kunnen wij u mogelijk kosteloos helpen. Doe vrijblijvend onze letselschadetest!


Is de bestuurder aansprakelijk voor het ongeval? Dan moet deze uw schade vergoeden. Gelukkig zijn vrijwel alle automobilisten verplicht verzekerd voor aansprakelijkheid voor letselschade. U kunt dus de verzekeraar van degene met wie u meereed aansprakelijk stellen en bij hen uw schadeclaim indienen. Bent u aangereden door een ander voertuig? Dan kunt u de bestuurder van het andere voertuig, of diens verzekeraar, aansprakelijk stellen en als passagier schadevergoeding claimen na het auto-ongeluk.

Uitzonderingen op de Schuldloze Derde regeling

Net als bij bijna elke regel, gelden er op de Schuldloze Derde regeling ook een paar uitzonderingen. U krijgt als passagier geen schadevergoeding bij een aanrijding als u:

  • Moedwillig bij een beschonken bestuurder in de auto stapt
  • Geen autogordel draagt
  • Expres meerijdt met iemand zonder rijbewijs

U moet het zodoende wel erg bont hebben gemaakt om niet in aanmerking te komen voor de volledige schadevergoeding. In de meeste situaties kunt u als passagier nog minimaal 50% aan schadevergoeding na een auto-ongeluk krijgen.

Juridische bijstand voor letselschade passagiers

Wilt u als passagier een schadevergoeding na een aanrijding indienen, dan zult u iemand aansprakelijk moeten stellen. Heeft u letselschade opgelopen, dan moet of de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij of die van uw bestuurder deze schade vergoeden.

In de praktijk blijkt dat het verhalen van letselschade na een aanrijding niet altijd even gemakkelijk gaat. Verzekeraars werken niet in uw belang en proberen daarom op allerlei manieren onder hun verantwoordelijkheid uit te komen. Soms doen zij dit niet eens bewust. Zij leggen echter bepaalde spelregels anders uit dan u. Daarnaast hebben zij regelmatig te maken met letselschadezaken, waardoor het voor u lastig is om te controleren of er wel voldoende rekening met uw belangen en rechten wordt gehouden door de verzekeraar. Bovendien beschikt u zelf ook niet altijd over voldoende deskundigheid om te kunnen beoordelen of iedereen handelt volgens de spelregels.

Om te voorkomen dat u de dupe wordt van eindeloze discussies en getouwtrek tussen de twee verzekeringsmaatschappijen, doet u er verstandig aan om de hulp van een gespecialiseerd letselschadejurist in te schakelen. U heeft in Nederland recht op kosteloze rechtshulp bij letselschade, ook wanneer u als passagier bij een aanrijding betrokken bent geraakt. De aansprakelijke verzekeraar is namelijk ook verplicht om uw juridische kosten, in dit geval ons honorarium, te vergoeden. Wilt u dus als passagier een schadevergoeding krijgen bij een aanrijding? Dan is ook voor u juridische bijstand gratis!

B&O Letselschade, juridisch advies en meer

Bent u als passagier betrokken geraakt bij een verkeersongeval, maar twijfelt u over het inschakelen van een deskundige letselschadejurist? Neem dan contact op met onze letselschadejuristen en vraag ons eerst om gratis en vrijblijvend advies. Dit verplicht u verder tot niets. Wij kunnen u meestal op voorhand vertellen, naar aanleiding van uw verhaal, of u recht heeft op een letselschadevergoeding. U weet zodoende direct waar u aan toe bent. Kunt u niet bij ons op kantoor komen? Geen probleem, wij komen graag bij u thuis voor juridisch advies en bijstand.

Blijf niet zitten met uw letselschade, omdat u met een bekende bent meegereden en bang bent deze bekende aansprakelijk te stellen. Als passagier krijgt u én een schadevergoeding bij een auto-ongeluk én uw relatie blijft in stand.


B&O Letselschade is gespecialiseerd in letselschadezaken als gevolg van verkeersongelukken. Wij kunnen u gratis juridisch bijstaan indien een andere partij aansprakelijk is. Neem contact met ons op voor nadere informatie!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74