Weer aan het werk met whiplashklachten

In het kort

  • Een whiplash gaat gepaard met diverse klachten, in veel gevallen met nekklachten. Veel mensen hebben dusdanige whiplashklachten dat zij nog steeds problemen op het werk ervaren, zelfs na behandeling en ingecalculeerde herstelperiode. Sommige mensen kunnen zelfs nooit meer het werkniveau behalen dat zij voor de whiplash hadden.
  • De belangrijkste whiplash symptomen zijn duizeligheid, hoofdpijn, een pijnlijke of stijve nek en andere pijnklachten. Naast lichamelijke klachten kunt u ook last hebben van cognitieve en psychische problemen. Circa driekwart van de slachtoffers is na gemiddeld een half jaar tot een jaar klachtenvrij.
  • Uit onderzoek blijkt dat het voor uw herstel vooral belangrijk is dat u -voorzichtig- blijft bewegen. Whiplash klachten verminderen met name als u uw normale dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk gedoseerd blijft uitvoeren.
  • Uit TNO-onderzoek is gebleken dat whiplash gepaard kan gaan met aanzienlijke belemmeringen op het werk. Wanneer en in welke mate een whiplash patiënt weer aan de slag kan, verschilt per persoon. Het is belangrijk om met uw werkgever en de bedrijfsarts duidelijke afspraken te maken over wat u wel en niet kunt doen en u aan het begin niet te veel in te spannen.
  • Heeft u een whiplash opgelopen na een ongeval? En wilt u hulp bij het krijgen van een schadevergoeding? Onze letselschadejuristen helpen u graag zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een whiplash gaat gepaard met diverse klachten, in veel gevallen met nekklachten. Veel mensen hebben dusdanige whiplashklachten dat zij nog steeds problemen op het werk ervaren, zelfs na behandeling en ingecalculeerde herstelperiode. Sommige mensen kunnen zelfs nooit meer het werkniveau behalen dat zij voor de whiplash hadden. Welke factoren voorspellen het herstel van een whiplash? Hoe weet u of u voldoende hersteld bent om weer aan het werk te gaan? En hoe kunt u het beste re-integreren? B&O Letselschade zet alles voor u op een rij en geeft u bruikbare tips voor werken met whiplashklachten.

Gratis juridische hulp bij whiplashklachten na een ongeluk

Als u een aanrijding van achteren heeft meegemaakt en u heeft whiplash opgelopen, dan zijn er veel praktische zaken die geregeld moeten worden. En dat terwijl u zich voornamelijk op uw herstel wil focussen. De letselschade juristen van B&O Letselschade kunnen voor u de juridische kant van het verhaal uit handen nemen, zoals de aansprakelijkstelling van de veroorzaker van het ongeval. Is de andere partij bewezen aansprakelijk? Dan werken wij zelfs geheel kosteloos aan uw letselschade zaak en zorgen wij gegarandeerd voor een passende schadeloosstelling.

Nadere tips en informatie bij een whiplash

Wat is whiplash precies?

Elk jaar lopen zo’n 15.000 tot 30.000 mensen een whiplash op, vrouwen iets vaker dan mannen. Whiplash betekent letterlijk: zweepslag. Een kop-staartbotsing is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Hoofd en nek maken daarbij een snelle, abrupte beweging door de klap van achteren. Banden en spieren rekken uit en zo ontstaat letsel in de nek. Een whiplash kan zorgen voor uiteenlopende en langdurige klachten. De klachten bij een whiplash zijn heel divers. Symptomen uiten zich bij iedereen op een andere manier. De belangrijkste whiplash symptomen zijn:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Een pijnlijke of stijve nek
  • Andere pijnklachten

Naast lichamelijke klachten kun u ook last hebben van cognitieve en psychische problemen. Het is belangrijk dat u na een whiplash een arts raadpleegt als u klachten heeft. Negeert u uw klachten, dan vergroot u de kans dat deze klachten van de whiplash langer aanhouden of zelfs chronisch worden. Soms krijgt u niet direct, maar pas enkele uren of dagen na het ongeval last van whiplash klachten. Met de juiste behandeling van uw whiplash vergroot u de kans op herstel.

Langdurige whiplashklachten

Circa driekwart van de slachtoffers is na gemiddeld een half jaar tot een jaar klachtenvrij. We spreken van langdurige whiplashklachten als deze langer dan drie maanden aanhouden. Een kleine groep krijgt te maken met langdurige whiplashklachten, die in sommige gevallen chronisch kunnen worden en dus helaas nooit meer overgaan. Langdurige whiplashklachten kunnen grote gevolgen voor het slachtoffer hebben. Niet alleen lichamelijk en psychisch, maar ook financieel. Als gevolg van de klachten kan het slachtoffer bijvoorbeeld niet meer volledig werken. Daarnaast kunnen langdurige behandelingen ook erg kostbaar worden.

Herstellen van een whiplash

De kans dat u wel voorspoedig en volledig herstelt van een whiplash is groot. Uit onderzoek blijkt dat het vooral  belangrijk is dat u –voorzichtig- blijft bewegen. Whiplash klachten verminderen met name als u uw normale dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk gedoseerd blijft uitvoeren. Wees de eerste dagen na het ongeluk wel behoedzaam met bewegen.

Herstellen van een whiplash vergt soms een paar weken, soms een paar maanden en soms nog langer. Vanuit de omgeving ontstaat er tegelijkertijd een toenemende druk om weer meer te gaan doen, zoals door de werkgever en de bedrijfsarts. Het kan voorkomen dat de bedrijfsarts van mening is dat u allang weer aan het werk kunt, maar dat u daar zelf nog de nodige twijfels over heeft. Het verstandigste is om in zo’n situatie zelf zoveel mogelijk grip op de situatie te houden door zelf initiatief te nemen naar de bedrijfsarts. Wees duidelijk in uw communicatie naar wat er wel en nog niet mogelijk is. Breng daarbij samen met de arts de belastende factoren in het werk in kaart, zoals tillen, werkdruk of werktempo.

Weer aan het werk na een whiplash

Veel mensen willen na het whiplash ongeval hun werk weer hervatten. Er zijn echter grote verschillen in de mate waarin men weer aan het werk kan na een whiplash. Whiplash kan tijdens de herstelperiode samengaan met verminderde inzetbaarheid voor het werk.

Uit TNO-onderzoek is gebleken dat whiplash gepaard kan gaan met aanzienlijke belemmeringen op het werk. Wanneer en in welke mate een whiplash patiënt weer aan de slag kan, verschilt per persoon. Dit hangt onder andere af van de aanwezige beperkingen, het soort werkzaamheden, de werkduur, de mogelijke werkaanpassingen en steun vanuit het bedrijf. Taken die de klachten kunnen verergeren, zoals tillen of geestelijk inspannend werk, moeten in kaart worden gebracht en waar nodig worden vermeden.

Gratis letselschade jurist bij whiplash

Als u whiplash heeft, beperkt dit u in uw dagelijks leven. Automatisch heeft dit vaak ook financiële gevolgen. Dit kan zijn omdat u minder of helemaal niet meer kan werken en vanwege medische zorg. Oplopende kosten en misgelopen inkomsten zijn niet voor iedereen eenvoudig op te vangen en kunnen al snel leiden tot financiële zorgen. Voor alle kosten die u maakt en het inkomen dat u misloopt, kunt u schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij van het ongeval.

Als u een whiplash heeft opgelopen door een aanrijding heeft u veel pijn. Het is erg belangrijk dat u zich op uw herstel richt en voldoende rust neemt. De juridische rompslomp en de te vorderen schadevergoeding kan u geheel uit handen worden genomen door onze ervaren letselschade juristen. Zij zorgen voor een zo hoog mogelijke schadevergoeding voor al uw onkosten, mogelijk inclusief smartengeld, en doen dit geheel kosteloos. De aansprakelijke partij dient namelijk ook uw juridische kosten te vergoeden. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74