Tijdelijk arbeidscontract en letselschade
In het kort
- Als u een ongeluk heeft gehad met letselschade, dan is het mogelijk dat u hierdoor (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Indien u dan niet kunt werken krijgt u minimaal 70% van uw salaris doorbetaald door uw werkgever. Uw werkgever is hier meestal voor verzekerd.
- Wanneer u een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft kan het echter zo zijn dat uw contract afloopt terwijl u nog arbeidsongeschikt bent. Uw werkgever is dan niet verplicht om u een nieuw contract aan te bieden of uw loon door te betalen. U belandt dan mogelijk in de Ziektewet.
- Het verlies aan inkomsten door een ongeluk met letselschade is een van de schadeposten die u kunt claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Onze letselschadejuristen kunnen u helpen bij het claimen van deze en andere schadeposten. Zo krijgt u waar u recht op heeft en kunt u zich richten op uw herstel.
- Wilt u meer informatie? Doe dan onze letselschadetest of neem vrijblijvend contact met ons op.
Als u een ongeluk heeft gehad met letselschade, dan is het mogelijk dat u hierdoor (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Dit is heel vervelend voor uw baas, maar hij is hiervoor meestal verzekerd. U kunt voldoende tijd nemen om te herstellen en u krijgt, zeker in eerste instantie, gewoon uw salaris uitbetaald. Maar hoe zit dit als u een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft en uw contract loopt bijna ten einde? Kan uw werkgever er voor kiezen om u te laten gaan of heeft hij toch wel een verplichting u in dienst te nemen of houden terwijl u ziek bent? B&O Letselschade heeft veel ervaring met dit soort problematiek en legt u uit hoe het zit.
Gratis juridische hulp bij arbeidsongeschiktheid
Wist u dat een letselschade jurist ook veel kennis heeft van arbeidsrecht? Dat is wel nodig, want als een slachtoffer door letselschade arbeidsongeschikt raakt, regelt een letselschade jurist ook een letselschadevergoeding voor het wegvallen van het inkomen. Kunt u niet meer werken als gevolg van een ongeval? Dan is het noodzakelijk voor uw doorlopende inkomen dat een expert voor u uitzoekt waar u recht op heeft en wat uw gemis aan inkomen zal compenseren. Daarom is het van groot belang dat u een gespecialiseerde en ervaren letselschade jurist inschakelt bij (langdurige) arbeidsongeschiktheid door letsel na een ongeval. Als een andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letselschade, dan werkt de letselschade jurist zelfs geheel gratis aan uw zaak.
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Het gebeurt steeds vaker dat mensen werken op basis van een contract voor bepaalde tijd, zoals een jaarcontract. Dit is een arbeidsovereenkomst welke automatisch eindigt op een vooraf gestelde einddatum of bij een bepaalde gebeurtenis, zoals het einde van een project. Dit betekent dat het arbeidscontract vanzelf stopt zonder dat daar toestemming voor nodig is van het UWV of een beslissing van de kantonrechter. Anders gezegd, partijen hoeven geen enkele actie te ondernemen om de arbeidsovereenkomst te laten eindigen, tenzij er afwijkende afspraken zijn gemaakt. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag door een werkgever tweemaal verlengd worden. Daarna zal men bij voortgang moeten overgaan op een vast contract.
Doorbetaling loon bij arbeidsongeschiktheid
Bent u nog in dienst bij uw werkgever en is uw ziekteverzuim het gevolg van arbeidsongeschiktheid? Dan heeft u op dat moment recht op doorbetaling van minimaal 70% van uw laatst ontvangen salaris. Dit geldt echter tot maximaal twee jaar. Als uw contract voor bepaalde tijd eerder afloopt, dan zal u deze doorbetaling tot het einde van uw contract ontvangen. Nadien komt u mogelijk in de Ziektewet.
Als u ziek bent, kan uw werkgever in principe niet verplicht gesteld worden om uw tijdelijke arbeidsovereenkomst te verlengen. Als u arbeidsongeschikt bent en uw contract loopt op dat moment af, dan bent u dus niet meer in dienst bij uw werkgever. Ziekte van de werknemer staat de beëindiging van rechtswege niet in de weg. Uw werkgever is dan ook niet meer verplicht uw loon door te betalen.
Verlenging arbeidscontract bij letsel
Bij aanhoudende klachten na een ongeval of langdurig ziekteverzuim durft een werkgever het vaak niet aan om het tijdelijke contract om te zetten naar een vast dienstverband. Hierdoor kan het letselschadeslachtoffer toekomstige inkomsten mislopen en zal zijn of haar toekomstbeeld er heel wat minder rooskleurig uitzien dan vóór het ongeval.
Het komt regelmatig voor dat een werkgever de toezegging doet dat, bij gebleken geschiktheid, de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zal worden opgevolgd door één voor onbepaalde tijd (een vast contract). Wat nu als uw werkgever deze belofte naderhand niet nakomt omdat u ziek bent als gevolg van een ongeval? In feite mag u de werkgever aan zijn toezegging houden. In de praktijk is het vaak de vraag of u de toezegging nog kunt bewijzen, omdat deze vaak mondeling wordt afgesproken. Als u kunt bewijzen dat uw werkgever u deze toezegging heeft gedaan, dan zou het kunnen zijn dat uw tijdelijke contract toch zal worden omgezet naar een vast contract. Mogelijk is uw werkgever verplicht de arbeidsovereenkomst met u voort te zetten op basis van de eerder gedane toezegging.
Gemiste inkomsten bij letselschade
Gemiste inkomsten zijn een belangrijk onderdeel van uw letselschadevergoeding en verhaalbaar op de aansprakelijke partij, de veroorzaker van het ongeval. Om de gemiste inkomsten met succes te kunnen verhalen op de tegenpartij, dient u aannemelijk te maken dat uw contract wel zou zijn verlengd als het ongeval niet had plaatsgevonden. Het is voor een letselschadeslachtoffer vaak moeilijk om aan de tegenpartij te bewijzen dat zonder het ongeval het contract wel zou zijn verlengd of dat hij zonder het ongeval wel een nieuwe baan had kunnen vinden. Daarom is het inschakelen van een goede letselschade jurist vaak onontbeerlijk.
Naast gemiste inkomsten is de aansprakelijke partij ook verplicht uw overige letselschade te vergoeden. Hierbij kunt u denken aan medische kosten, smartengeld, vervoerskosten en kosten voor huishoudelijke hulp.
Juridische hulp bij letselschade geheel gratis!
Arbeidsrecht is complexe materie en zeker bij letselschade is het ingewikkeld om alle haken en ogen te overzien. Daar komt nog bij dat u volop in uw herstelproces zit ten gevolge van het ongeval en u zich zorgen maakt over uw financiële toekomst als u uw baan verliest. Wij raden u daarom aan om bij letselschade altijd de hulp in te roepen van een ervaren letselschade specialist, maar zeker in het geval van een contract voor bepaalde tijd. De aansprakelijke partij zal altijd al uw onkosten moeten vergoeden, daar zorgen de letselschade juristen van B&O Letselschade wel voor. Dit geldt ook voor uw juridische kosten en daarom kunnen wij geheel gratis aan uw letselschadezaak werken. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.