Ziektewet na bedrijfsongeval

In het kort

  • Na een bedrijfsongeval is het goed mogelijk dat u in de ziektewet belandt. U krijgt dan te maken met verschillende procedures en regelgeving omtrent uw re-integratie. Zo moet u er samen met uw werkgever alles aan doen om uw herstel voorspoedig te laten verlopen.
  • Een bedrijfsongeval met letsel kan er voor zorgen dat u (tijdelijk) niet meer kunt werken. Als uw werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval kunt u een schadevergoeding claimen. Uw werkgever moet dan mogelijk uw ziektewetuitkering aanvullen en andere schade zoals medische kosten vergoeden. De meeste werkgevers in Nederland zijn hiervoor verzekerd.
  • Onze letselschadejuristen kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever en het claimen van een schadevergoeding. Zo kunt u zich focussen op uw herstel en blijft de werkrelatie met uw werkgever gezond. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als u aan het werk bent, kunt u een ongeluk krijgen. We spreken dan van een bedrijfsongeval, een arbeidsongeval of een ongeluk op de werkvloer. Bedrijfsongevallen komen vaker voor dan veel mensen denken. Elk jaar weer belanden mensen in de ziektewet na een bedrijfsongeval.

Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval en zit u in de ziektewet? Neemt u dan vooral vrijblijvend contact met ons op voor een eerste advies op telefoonnummer 085 – 877 17 74 of via het contactformulier. Uw voordelen:

  • Deskundige rechtsbijstand van ervaren letselschadejuristen
  • Kosteloze rechtsbijstand gedurende het gehele traject
  • Vlotte behandeling van uw letselschadezaak
  • Een schadevergoeding voor uw letselschade waar u recht op heeft

Onze letselschadejuristen staan bekend om hun deskundigheid, ruime ervaring en betrouwbaarheid. Zij maken zich sterk voor een vlotte afhandeling van uw zaak en een schadevergoeding die uw werkelijke schade dekt.

Bedrijfsongeval en in de ziektewet, wat zijn de regels?

Zit u in de ziektewet nadat u een bedrijfsongeval heeft gehad? U krijgt dan te maken met verschillende procedures en regelgeving. Bent u arbeidsongeschikt geraakt en had u geen vast contract maar een tijdelijk dienstverband, dan is de kans groot dat uw werkgever uw tijdelijke contract niet zal willen verlengen. De nieuwe ziektewet, die in januari 2014 van kracht is gegaan, bepaalt dat werkgevers meer verplichtingen krijgen ten aanzien van (voormalig) medewerkers in de ziektewet. Zo moet een werkgever een werknemer in de ziektewet niet alleen doorbetalen tijdens de looptijd van het contract, maar ook een ziektewetuitkering betalen na afloop van een tijdelijk contract. Als uitzendkracht zijn de regels weer anders, daar kunt u meer over lezen op deze pagina.

> Meer over wat te doen na bedrijfsongeval

In de ziektewet, is schadevergoeding mogelijk?

Als u in de ziektewet bent beland terwijl u in loondienst was, kunt u mogelijk een schadevergoeding claimen bij uw werkgever. U krijgt misschien te maken met verlies aan inkomen als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt. Het kan zijn dat uw werkgever uw ziektewet-uitkering moet aanvullen tot 100% van uw laatst verdiende loon. Het verschil tussen de hoogte van uw laatst verdiende loon en uw ziektewetuitkering, noemen wij uw ‘letselschade‘. Als u buiten uw schuld om een bedrijfsongeval heeft gehad waardoor u moet rondkomen van een lager inkomen, kunt u hiervoor een schadevergoeding eisen. U moet uw werkgever dan aansprakelijk stellen voor uw bedrijfsongeval. Wij adviseren om altijd een letselschade expert in te schakelen als u uw werkgever aansprakelijk wil stellen voor het bedrijfsongeval en het feit dat u in de ziektewet zit.

> Meer over werkgeversaansprakelijkheid voor bedrijfsongeval

Ziektewet en reïntegratie

Werkgevers en werknemers moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat uw herstel na het bedrijfsongeval voorspoedig verloopt. Het bedrijf waar u werkt of werkte, dient bijvoorbeeld een arbeidsarts in te schakelen als u langere tijd ziek thuis bent. Werken aan reïntegratie op de arbeidsmarkt is belangrijk als u in de ziektewet zit na een bedrijfsongeval. Misschien bent u na verloop van tijd in staat uw werkzaamheden parttime te hervatten. Ook dat heeft consequenties voor uw inkomen. Het is dan altijd verstandig juridisch advies in te winnen. Wij staan u graag bij als u in de ziektewet zit na een bedrijfsongeval; u kunt bij ons altijd terecht voor een eerste, vrijblijvend gesprek.

> Meer over arbeidsongeschiktheid na bedrijfsongeval

Gratis juridisch advies

Ons kantoor heeft veel ervaring met het verlenen van juridische bijstand aan werknemers die na een bedrijfsongeval in de ziektewet zijn beland. Wij kunnen u juridisch bijstaan zonder dat daaraan voor u kosten zijn verbonden, als wij uw werkgever aansprakelijk kunnen stellen voor uw bedrijfsongeval. U kunt vandaag nog contact met ons opnemen voor een persoonlijke afspraak, indien gewenst komt één van onze juridische expert bij u thuis.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74