Helmplicht snorfietsen: gevaren snorfietsers en letselschade na aanrijding

Snorfietsen behoren steeds meer tot het straatbeeld in Nederland. Jongeren, maar ook ouderen, zien het als een gemakkelijke en snelle manier om zich te verplaatsen zonder een helm te hoeven dragen. Maar als het aan de Tweede Kamer en verkeersorganisaties ligt, zal dat niet lang meer duren en is er binnenkort sprake van een helmplicht voor snorfietsers. Waarom overweegt men dit, wat zijn de gevaren van het rijden op een snorfiets en wat moet u doen als u een aanrijding krijgt met een snorfiets? B&O Letselschade zet het voor u uiteen en geeft u antwoord op al uw vragen.

Letselschade jurist bij een snorfietsongeval

Als u in het bezit bent van een snorfiets en u krijgt hiermee een aanrijding, dan kunt u lelijk ten val raken en letselschade oplopen. Wist u dat, als de tegenpartij van dit ongeval aansprakelijk gesteld kan worden, dat u dan recht heeft op kosteloze juridische bijstand? De letselschade juristen van B&O Letselschade werken dan geheel gratis aan uw zaak, zorgen voor een passende schadevergoeding en helpen u met alle juridische rompslomp van begin tot eind.

Nadere informatie over het toegenomen aantal snorfietsongevallen

Pleidooi voor helmplicht

Onlangs is bekend geworden dat de Tweede Kamer een helmplicht wil voor snorfietsers. Dit onderwerp is al eerder aan de orde gekomen in de Kamer en toen voelde minister Van Nieuwenhuizen er niets voor. Nu is er echter een pleidooi van een groep van 130 artsen geweest waaruit blijkt dat het dragen van een helm door snorfietsers de verkeersveiligheid zal vergroten. Deze groep vindt de draagplicht wenselijk aangezien er jaarlijks tientallen snorfietsers bij ongelukken om het leven komen en ongeveer tachtig ernstige schedelletsel oplopen. Zij denken dat het aantal doden met bijna de helft zal afnemen als er een helmplicht komt. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de argumenten van de artsen zo overtuigend dat de helmplicht er volgens hen toch zal moeten komen. De minister staat nu open voor nader onderzoek naar de effecten van de helmplicht.

Helmplicht snorfietsers in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft, in afwachting van nieuwe wetgeving, zelf al maatregelen genomen betreffende snorfietsen en verkeersveiligheid. Op korte termijn mag de snorfietser niet meer op vrijliggende fietspaden rijden binnen de ring A10. Dit staat zo aangegeven in een nieuw verkeersbesluit welke al is goedgekeurd door de gemeenteraad van Amsterdam. Dit betekent voor snorfietsers dat zij vanaf 8 april aanstaande zich al moeten verplaatsen op de rijbaan mét helmplicht. Momenteel treft de gemeente de benodigde voorbereidingen op straat. Ook worden snorfietsers en andere weggebruikers geïnformeerd over de nieuwe verkeerssituatie. Nadere informatie over deze helmplicht en waar dit precies in Amsterdam geldt, vindt u op de website van de gemeente Amsterdam.

Snorfiets of bromfiets?

Een snorfiets lijkt heel erg op een bromfiets, maar waarin zit het verschil? Het uiterlijke verschil tussen een bromfiets en een snorfiets kan klein zijn. Dit is zeker het geval bij de snorfietsen die mateloos populair zijn bij jongeren en op het eerste gezicht erg veel weghebben van een bromscooter. In tegenstelling tot een bestuurder van een bromfiets mag een snorfietser slechts maximaal 25 kilometer per uur rijden. Een snorfiets is te herkennen aan een blauw kentekenplaatje. De snorfiets rijdt op de fietspaden, maar valt wel in de categorie bromfietsen. Op een snorfiets hoef je, in tegenstelling tot bij een bromfiets, geen helm te dragen. Onder andere hierdoor loopt de bestuurder van een snorfiets een relatief groot risico om slachtoffer te worden van een ongeval. Een snorfiets is ook onveiliger dan een fiets, de medeweggebruiker op het fietspad: bij ongevallen komen jaarlijks tientallen mensen om het leven en artsen zien veel letsel, waaronder schedel- en hersenletsel.

Maatregelen veiligheid snorfietsen

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) doet regelmatig onderzoek naar de veiligheid van het Nederlandse verkeer, waaronder ook naar ongevallen met snorfietsen. Zij hebben al eerder geconcludeerd dat er maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid op de fietspaden in ons land te waarborgen. Daarbij pleitte het SWOV ook al voor de helmplicht bij snorfietsers.

Andere maatregelen, naast de helmplicht, die de verkeersveiligheid op de fietspaden voor snorfietsers zullen bevorderen zijn:

  • Fietspaden vrij maken van obstakels
  • De al bestaande richtlijnen voor de breedte van fietspaden beter toepassen
  • Fietspaden ter hoogte van kruispunten minimaal 5 meter van de rijbaan plaatsen
  • Verkeersregelinstallaties conflictvrij regelen
  • Snorfietsers controleren op rijsnelheid en niet alleen de maximum constructiesnelheid

In principe is het verplaatsen van snorfietsers naar de rijbaan alleen een veilige optie naar 30 km/u-wegen tenzij de maximumsnelheid van de snorfietsen wordt verhoogd en er een helmplicht komt voor de snorfietser. Maar in de praktijk zou dat neerkomen op een afschaffing van de snorfiets aangezien deze daarmee zou voldoen aan alle kenmerken van een bromfiets.

Leest u hier het volledige onderzoeksrapport van het SWOV, ‘Snorfietsongevallen op het fietspad – Hoe ontstaan ze en hoe zijn ze te voorkomen?’

Gratis juridische hulp bij een snorfietsongeval

Een ongeval met een snorfiets is erg vervelend, maar helaas gebeuren deze ongevallen veelvuldig op de Nederlandse wegen. Het kan ook u overkomen waarbij de kans op letselschade voor u zeker niet ondenkbaar is. Naast de schrik en het leed die dit veroorzaakt, is er ook vaak sprake van materiële schade. De ervaren letselschade juristen van B&O Letselschade krijgen regelmatig te maken met de behandeling van dergelijke zaken. U bent daarom bij ons in goede handen voor een adequate begeleiding van uw juridische traject. Als de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval met de snorfiets, dan kost juridische bijstand u zelfs helemaal niets. De tegenpartij moet namelijk dan ook uw juridische kosten vergoeden: wij helpen u dan geheel gratis! Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74