Wettelijk verbod voor appen op de fiets?

We hebben het allemaal wel eens gezien in het verkeer, fietsers die al bellend of append slingeren door het verkeer. Ze hebben weinig aandacht voor de overige verkeersdeelnemers en zijn helemaal gefocust op binnenkomende berichten. Dit levert zeer gevaarlijke verkeerssituaties op waarbij inmiddels ook al de nodige letselschade slachtoffers zijn gevallen.

Onderzoek naar smartphone op de fiets

Dit is bij minister Melanie Schultz van Haegen ook niet onopgemerkt gebleven. Zij heeft daarom Smartagent Marketresponse onderzoek laten doen naar wat Nederland nu van dit fenomeen vindt. Zelf is zij al jaren actief om gebruik van smartphones op de fiets te ontmoedigen en is zij bezig met het voorbereiden van een wettelijk verbod voor appen op de fiets. Met dit onderzoek wil zij achterhalen of er draagvlak is bij de Nederlanders voor dit verbod.

Smartphone groot probleem in het verkeer

Dat het gebruik van de smartphone op de fiets een urgent probleem is, blijkt ook wel uit de uitslag van het onderzoek. Maar liefst 7 op de 10 ondervraagde Nederlanders geeft aan dat zij dit als een groot probleem in het verkeer ervaren. Zij zien vaak gevaarlijke situaties als gevolg van het gebruik van de smartphone door fietsers. Er is hierbij wel een verschil te zien in leeftijd van de ondervraagden. Van de mensen tot 35 jaar vindt tweederde het gevaarlijk om al fietsend met je telefoon bezig te zijn. Bij de ouderen is dit maar liefst 92%. Een bijna zelfde percentage respondenten in beide leeftijdscategorieën vindt dat het telefoongebruik op de fiets wettelijk verboden zou moeten worden.

U kunt het volledige rapport inzien op de site van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Letselschade door gebruik smartphone in het verkeer

Onze juristen ervaren het ook in de letselschade praktijk. Er komen steeds meer meldingen van aanrijdingen door het gebruik van smartphones in het verkeer. U herkent het vast wel, u hoort een geluid van uw smartphone al rijdend in de auto en u bent geneigd om gelijk te kijken wat dat is. Of u voelt uw mobieltje trillen in uw zak als u op de fiets zit en u bent toch wel nieuwsgierig. Dat korte moment van onoplettendheid kan heel gemakkelijk een aanrijding veroorzaken met een voor u rijdende auto of andere medeweggebruiker. Een fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer en door zijn of haar onoplettendheid door het mobieltje nog fragieler, maar ook een gevaar voor de andere verkeersdeelnemers.

Blogartikel ‘Smartphone in het verkeer, een gevaar op de weg’

Juridische hulp na een aanrijding

Heeft u een aanrijding gehad, al dan niet door het gebruik van een smartphone en heeft u hierdoor letselschade? Onze betrokken letselschade juristen zijn zeer ervaren in het afhandelen van uw schadeclaim en u bijstaan in het volledige juridische traject. Als een andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letselschade staan wij u geheel kosteloos bij. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74