Gevaarlijke wegen in Nederland

We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten, juist in het verkeer. Dat de nodige verkeersongevallen gebeuren door onoplettendheid of onvoorzichtigheid is een algemeen gegeven. Maar sommige wegen in Nederland staan daarnaast ook nog eens bekend als extra gevaarlijk. Ongeacht hoe voorzichtig men is, er is daar al snel sprake van een gevaarlijke verkeerssituatie. Wij zetten deze verkeerslocaties voor u op een rijtje. Waarom zijn juist deze plekken zo gevaarlijk?

Juridische expertise na aanrijding

Heeft u een aanrijding gehad met de auto, motor, fiets of als voetganger? En is de andere partij naar uw mening schuldig en aansprakelijk voor het gebeurde? Onze letselschade juristen staan voor u klaar met advies. Indien de ander inderdaad aansprakelijk gesteld kan worden voor uw (letsel)schade, dan is onze juridische expertise voor u volledige kosteloos.

Nadere informatie over letselschade door een verkeersongeval

Ongevallenregistratie in BRON

Jaarlijks gebeuren er veel aanrijdingen en ongevallen op de Nederlandse wegen. Om een compleet en correct beeld te hebben van het aantal ongelukken worden deze zoveel mogelijk geregistreerd in het Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland (BRON). In dit bestand worden alle ongevallenmeldingen die de politie doet, gekoppeld aan het digitale wegennet (het Nationale Wegenbestand, NWB). Hierdoor is het mogelijk om verschillende analyses te maken van de verkeersveiligheid van een bepaald gebied.

Slachtoffers verkeersongeval

In 2014 zijn er in totaal 94.594 verkeersongevallen geregistreerd. In dat jaar waren er volgens Rijkswaterstaat 5.770 verkeersslachtoffers, waarvan er 383 zijn overleden. Omdat niet alle incidenten worden geregistreerd, ligt het werkelijke totaal aantal slachtoffers een stuk hoger. Een slachtoffer dat niet direct bij het ongeval overlijdt, maar enkele dagen later, wordt bijvoorbeeld niet geregistreerd als dodelijk slachtoffer als gevolg van het ongeval.

Maar wanneer kan een verkeerslocatie worden aangemerkt als gevaarlijk? Er zijn verschillende manieren, met onder andere de gegevens van BRON, om verkeersveiligheid van bepaalde locaties te meten. Naar aanleiding daarvan worden analyses gemaakt van wat men beschouwd als gevaarlijke verkeerspunten. Per jaar kijkt men vaak naar het aantal slachtoffers en hoeveel daarvan dodelijk waren.

Gevaarlijke verkeerslocaties in Nederland

Waar vinden we die gevaarlijk verkeerslocaties? En wat kunnen we er aan doen om ons hier zo veilig mogelijk te bewegen?

Dit zijn een aantal locaties die bekend staan als gevaarlijk:

 • De kruising van de Capelseweg en de Hoofdweg in Capelle aan den IJssel. Dit kruispunt staat bekend als één van de gevaarlijkste kruispunten van Nederland. Tussen 2004 en 2015 zijn hier minstens 30 ongevallen gebeurd met 37 slachtoffers (31 personen ernstig gewond)

   

 • De fietsoversteek op de Schipholweg in Haarlem. Tussen 2004 en 2015 zijn hier minstens 12 ongevallen gebeurd. Van de 14 slachtoffers zijn 7 personen ernstig gewond geraakt

   

 • De Boekselseweg in Erp. Op deze verraderlijke weg met een flauwe bocht zijn op een stuk van nog geen 60 meter vier mensen om het leven gekomen.

  Op deze weg gaat men er vaak van uit dat de maximale snelheid 80 kilometer per uur is (buiten de bebouwde kom), maar dit is eigenlijk 60 kilometer per uur. Hierdoor, en door een verkeerde inschatting van de bocht, hebben een aantal eenzijdige ongevallen plaatsgevonden met dodelijke afloop

 • De binnenstad van Amsterdam. Hier vallen niet zo zeer veel verkeersdoden, maar veel mensen belanden wel op de spoedeisende hulp na een aanrijding. Per meter wegdek heeft dit deel van Amsterdam het hoogste aantal verkeersslachtoffers van Nederland.

  Tussen 2005 en 2014 hebben hier tenminste 759 ongevallen plaatsgevonden. Van de 850 slachtoffers zijn 530 personen ernstig gewond geraakt

 • De Spaklerweg in Amsterdam. Hier bevindt zich een onveilige oversteekplaats bij het metrostation. Hier zijn tenminste 4 ongevallen met 5 slachtoffers gebeurd tussen 2004 en 2015. Op 26 januari 2017 overleed een 23-jarige vrouw nadat zij bij deze oversteekplaats door een automobilist werd aangereden

Dit zijn een aantal gevaarlijke verkeerslocaties die door journalisten zijn onderzocht, maar helaas zijn er in Nederland meerdere van dit soort onveilige omstandigheden te vinden. Op de site van Data van de KRO-NCRV heeft u de mogelijkheid om op een kaart van Nederland aan te geven waar naar uw mening zich onveilige verkeerssituaties bevinden.

Kosteloze juridische expertise bij letselschade

Ons letselschadebureau vindt het een goede zaak dat in de media geattendeerd wordt op gevaarlijke verkeerslocaties en dat het op die manier onder de aandacht wordt gebracht bij overheidsinstanties, maar ook bij weggebruikers als u en wijzelf. Mocht u onverhoopt in een vervelende verkeerssituatie terecht zijn gekomen waarbij u letselschade heeft opgelopen, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met onze ervaren letselschade juristen. Indien de andere partij de aanrijding heeft veroorzaakt en aansprakelijk gesteld kan worden, dan staan wij u kosteloos bij tijdens het gehele juridische traject.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74