Diagnose whiplash

In het kort

  • De meeste whiplashes worden veroorzaakt door verkeersongelukken en dan met name door kop-staartbotsingen
  • Doordat er niet of nauwelijks fysieke schade geconstateerd wordt bij een whiplash, moeten medici zich indirect op de symptomen richten om de diagnose whiplash vast te stellen
  • De eerste lichamelijke whiplash klachten verschijnen vaak direct, maar kunnen ook na enkele uren of zelfs na enkele weken pas tot uiting komen
  • Naast directe lichamelijke klachten, zijn er ook veel psychische klachten die in verband worden gebracht met een whiplash
  • Een letselschadebureau kan voor u een schadevergoeding en smartengeld claimen bij de aansprakelijke partij
  • Neem bij de diagnose whiplash vandaag nog contact met ons op voor kosteloze rechtsbijstand
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Jaarlijks worden ongeveer 20.000 mensen getroffen door een whiplash en de schatting is dat er momenteel ongeveer 70.000 mensen kampen met de gevolgen van een whiplash. Hoewel de diagnose whiplash vaak wordt gesteld, is er veel onduidelijkheid rondom deze aandoening. De belangrijkste reden hiervoor is dat er nauwelijks fysieke schade zichtbaar is bij een whiplash.

De meeste whiplashes worden veroorzaakt door verkeersongelukken en dan met name door kop-staartbotsingen. Whiplash klachten ontstaan nadat het hoofd onverwacht met grote snelheid van voren naar achteren beweegt, of vice versa, ten opzichte van de rest van het lichaam. De diagnose whiplash wordt meestal vastgesteld aan de hand van een aantal lichamelijke en psychische klachten.

In de meeste gevallen wordt er, nadat de diagnose whiplash is gesteld, een aantal weken rust voorgeschreven. Daarna wordt geadviseerd om het hoofd en de nek steeds meer te bewegen. Bij de meeste mensen verdwijnen de whiplash klachten tussen de zes weken en één jaar, maar in sommige gevallen kunnen de klachten zelfs chronische vormen aannemen.

> Meer over letsel na aanrijding

Indirecte diagnose door anamnese

Doordat er niet of nauwelijks fysieke schade geconstateerd wordt bij een whiplash, moeten medici zich indirect op de symptomen richten om de diagnose whiplash vast te stellen. Meestal doet de huisarts dit door vragen te stellen aan het slachtoffer over de aard van de klachten. Deze indirecte manier van diagnostiseren wordt ook wel ‘anamnese’ genoemd. Afhankelijk van het aantal vastgestelde lichamelijke en psychische klachten, die in verband staan met een whiplash, wordt de diagnose whiplash vastgesteld.

Lichamelijke symptomen van een whiplash

De eerste lichamelijke whiplash klachten verschijnen vaak direct, maar kunnen ook na enkele uren of zelfs na enkele weken pas tot uiting komen. De meestvoorkomende lichamelijke klacht bij een whiplash is nekpijn. Dit is een logisch gevolg van de onverwachtse beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Het gewicht van het hoofd trekt namelijk aan de nekwervels doordat de spieren geen tijd krijgen om de nekwervels ondersteuning te bieden. Andere lichamelijke klachten die een reden zijn om de diagnose whiplash vast te stellen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Schouderpijn
  • Rugpijn
  • Duizeligheid

> Meer over whiplashklachten

Psychische symptomen van een whiplash

Naast directe lichamelijke klachten, zijn  er ook veel psychische klachten die in verband worden gebracht met een whiplash. Doordat de impact van de whiplash zowel de nek als het hoofd treft,  zijn psychische klachten een veelvoorkomend verschijnsel bij een whiplash. De meeste psychische klachten verschijnen na verloop van tijd. Het is mogelijk dat u zich door een whiplash minder goed kunt concentreren of vaker dingen vergeet. Ook komt het voor dat mensen in een depressie raken doordat zij bijvoorbeeld constant hoofdpijn hebben of moeilijk kunnen accepteren dat zij na het ongeval minder goed functioneren. De onderstaande psychische klachten, en met name en combinatie van meerdere klachten, kunnen een reden zijn om de diagnose whiplash vast te stellen:

  • Concentratiestoornissen
  • Vermoeidheid
  • Vergeetachtigheid
  • Depressie
  • Emotionele instabiliteit

Behandeling na de diagnose whiplash

Als de huisarts bij u de diagnose whiplash heeft vastgesteld, dan kunt u worden doorverwezen naar een medisch specialist, pijnstillers voorgeschreven krijgen of, zoals in de meeste gevallen, geadviseerd worden om veel te rusten en naar verloop van tijd uw nek steeds meer te bewegen.

Bij ernstige nek-, rug- of schouderklachten kunt u worden doorverwezen naar een chiropractor, fysiotherapeut of een ergotherapeut. Als u ook veel last heeft van psychische klachten dan zal de huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog of een psychotherapeut. Door  snel en adequaat te reageren op de whiplash klachten, heeft u een grotere kans op een spoedig herstel nadat bij u de diagnose whiplash is vastgesteld.

> Meer over behandeling whiplash

Rechtsbijstand na de diagnose whiplash

Omdat u na een whiplash vaak uw handen vol heeft aan uw lichamelijke en psychische herstel, staat een schadevergoeding claimen misschien niet bovenaan op uw prioriteitenlijst. Toch is het verstandig om zo spoedig mogelijk een letselschadebureau in te schakelen nadat de diagnose whiplash is gesteld. Een letselschadebureau kan voor u een schadevergoeding en smartengeld claimen bij de aansprakelijke partij. Rechtsbijstand bij een whiplash van een letselschadebureau is vrijwel altijd kosteloos. Doordat een letselschadebureau u al het juridische werk uit handen neemt, kunt u zich met een gerust hart richten op uw herstel.

B&O Letselschade voor rechtsbijstand bij whiplash

B&O Letselschade draagt het keurmerk van het Register Letselschade en heeft jarenlange ervaring met het claimen van schadevergoedingen en smartengeld bij een whiplash. Onze deskundige letselschadejuristen- en experts stellen al uw letselschade vast en claimen een schadevergoeding en smartengeld bij de aansprakelijke partij. Neem bij de diagnose whiplash vandaag nog contact met ons op voor kosteloze rechtsbijstand.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74