Whiplash door een ongeval, hoe te handelen?
In het kort
- Een whiplash is meestal het gevolg van een auto-ongeluk en dan met name een kop-staartbotsing, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk
- Als u het vermoeden heeft dat u een whiplash heeft opgelopen tijdens een ongeval, dan is het raadzaam om zo spoedig mogelijk bij uw huisarts langs te gaan
- Als u een whiplash heeft opgelopen kunt u vrijwel altijd kosteloos gebruik maken van de juridische dienstverlening van B&O Letselschade
Een whiplash is meestal het gevolg van een auto-ongeluk en dan met name een kop-staartbotsing. Hoewel de meeste slachtoffers een whiplash door een aanrijding oplopen, zijn er ook andere oorzaken mogelijk. Elk ongeval waarbij het hoofd een plotselinge en hevige beweging maakt van voren en naar achteren kan tot een whiplash leiden. De overstrekking van de banden om de nekwervels en de halsspieren kan voor veel pijn zorgen en zelfs psychische schade tot gevolg hebben. Het is goed om u bewust te zijn van andere oorzaken van een whiplash, want zelfs bij een auto-ongeluk kunt u te maken krijgen met miskenning van uw klachten. Ons letselschadebureau kan u helpen met de erkenning van uw whiplash letsel en naar aanleiding hiervan een schadevergoeding en smartengeld eisen.
Als u een whiplash heeft opgelopen na een ongeval, dan is het van belang om hier zorgvuldig mee om te gaan, zowel medisch als juridisch. Ook als u eraan twijfelt of uw klachten het gevolg zijn van een whiplash, dan is het verstandig om toch actie te ondernemen. Naast een bezoek aan uw huisarts en medisch specialisten is het verstandig om ook een letselschadebureau in te schakelen voor juridische dienstverlening. U heeft bij een whiplash na een ongeval vrijwel altijd recht op een schadevergoeding en meestal is de rechtsbijstand bij een whiplash kosteloos.
Whiplash klachten na aanrijding of auto ongeluk
Elk ongeval waarbij het hoofd onverwachts een snelle en krachtige beweging maakt van voren en naar achteren ten opzichte van de romp kan een whiplash veroorzaken. Verreweg de meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een kop-staartbotsing. Hierbij wordt een stilstaande of langzaam rijdende auto aangereden door een andere auto. De automobilist, of een passagier, van de voorste auto loopt al het risico op een whiplash als de achterste auto hem met 40 kilometer per uur aanrijdt. Naast een kop-staartbotsing zijn er andere mogelijke oorzaken mogelijk van een whiplash.
> Meer over tips bij een ongeval met whiplash
Ongeval door duw of trap tijdens een sportwedstrijd
Een deel van de slachtoffers van een whiplash loopt zijn klachten op door een duw of trap tijdens een sportwedstrijd. Een aantal sporten waarbij het risico op een ongeval met whiplash relatief hoog is zijn voetbal, rugby en handbal. Tijdens een voetbalwedstrijd kan het gebeuren tijdens een duel tussen twee spelers van verschillende teams die proberen om de bal te koppen. In het heetst van de strijd komt het voor dat de ene speler de andere speler uit de baan van de bal duwt om de bal te bereiken. Met name door de kracht, snelheid en verrassing loopt de weggeduwde speler het gevaar om een whiplash op te lopen met alle gevolgen van dien.
Ongeval door val van een losstaand object
Een ander deel van de slachtoffers loopt een whiplash op door een val van een losstaand object. Hierbij kunt u denken aan een keukentrapje die u gebruikt om bijvoorbeeld naar een voorwerp te reiken of een hoge kast af te stoffen. Op het moment dat u de balans kwijtraakt, dan kan het gebeuren dat het keukentrapje naar achteren schiet terwijl uw lichaam naar voren zwiept. Doordat dit vaak onverwachts gebeurt en zich in hoog tempo voorvalt, blijft uw hoofd door het gewicht achter op uw lichaam en vindt er overstrekking plaats in de nek. Een val van een paard tijdens het paardrijden kan overigens hetzelfde effect teweegbrengen. Als u na een ongeval met een keukentrapje, of een ander losstaand object, valt, last krijgt van whiplash klachten, dan is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen.
Ongeval door uitglijden
Uitglijden op ijs, of een andere gladde ondergrond, en vallen tijdens het skiën kan ook een oorzaak zijn van den whiplash. Uitglijden op een gladde ondergrond gebeurt namelijk vaak onverwachts en heeft hetzelfde effect als een onverwachte duw of aanrijding van achteren. Uw lichaam maakt een snelle beweging naar voren terwijl uw hoofd door het gewicht achterblijft. Deze beweging heeft als gevolg dat uw nek overstrekt raakt en zodoende voor whiplash klachten zorgt. Als u whiplash klachten ontwikkelt na een ongeval door uitglijden, dan is het verstandig om uw huisarts te bezoeken om een diagnose te stellen en een behandeling voor te schrijven.
Hoe herken ik een whiplash?
Een whiplash na een ongeval kan tot veel verschillende klachten leiden. Vrijwel alle slachtoffers hebben in meer of mindere mate van nekklachten, maar meestal is er sprake van meerdere pijnklachten. Bij een ernstige whiplash kunnen de slachtoffers ook last krijgen van psychische problemen. Hieronder vindt u een aantal typische klachten na een whiplash als gevolg van een ongeval:
- Nekpijn
- Hoofdpijn
- Rugpijn
- Pijn in armen en benen
- Oorsuizingen
- Slapeloosheid
- Concentratiestoornissen
- Geheugenproblemen
- Emotionele problemen
- Overgevoeligheid voor licht en geluid
> Meer over wat is een whiplash
Wat te doen bij whiplash klachten na een ongeval
Als u een whiplash heeft opgelopen of het vermoeden heeft dat u een whiplash heeft opgelopen tijdens een ongeval, dan is het raadzaam om een aantal stappen te doorlopen:
- Ga zo spoedig mogelijk langs uw huisarts
- Neem voldoende rust
- Blijf zoveel mogelijk bewegen
- Schakel een letselschadebureau in om de aansprakelijkheid te onderzoeken en een schadevergoeding te claimen
> Meer over schadevergoeding bij whiplash
Letselschadebureau B&O Letselschade helpt u vaak kosteloos
Als u een whiplash heeft opgelopen na een ongeval, dan kunt u vrijwel altijd kosteloos gebruik maken van de juridische dienstverlening van B&O Letselschade. Als er namelijk een andere partij schuldig is aan het ongeval, dan is deze partij niet alleen verplicht om een schadevergoeding en smartengeld te betalen, maar ook uw juridische kosten. Neem bij een whiplash vandaag nog contact op met letselschadebureau B&O Letselschade voor deskundige rechtsbijstand van ervaren letselschadejuristen en -experts.