Wat zijn de oorzaken van whiplash?

In het kort

  • De grootste oorzaken van een whiplash zijn verkeersongevallen, met in het bijzonder de kop-staartbotsing waarbij het slachtoffer van achteren wordt aangereden door een ander voertuig
  • Een whiplash ontstaat doordat het hoofd onverwachts met grote snelheid van achteren naar voren beweegt. Deze beweging wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken van een whiplash
  • Als u een whiplash heeft opgelopen na een verkeersongeval of een ander ongeluk, dan is het zaak om zo spoedig mogelijk uw huisarts te bezoeken
  • Als u een whiplash heeft opgelopen door bijvoorbeeld een kop-staartbotsing dan is in vrijwel alle gevallen de automobilist die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk voor het ongeval en de geleden schade
  • Neem bij een whiplash vrijblijvend contact met ons op voor kosteloze rechtsbijstand
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Jaarlijks lopen ongeveer 50.000 mensen in Nederland een whiplash op bij een verkeersongeval en in ongeveer 15.000 gevallen is er sprake van een andere oorzaak. Een whiplash bestaat vaak uit nekpijn, hoofdpijn en een tal van psychische klachten. Hoewel de oorzaken van fysieke aard zijn, is een whiplash na een ongeval niet of nauwelijks zichtbaar in het lichaam. Ondanks dat leidt het tot veel lichamelijke en psychische problemen. De grootste oorzaken van een whiplash zijn verkeersongevallen, met in het bijzonder de kop-staartbotsing waarbij het slachtoffer van achteren wordt aangereden door een ander voertuig. Als u een whiplash heeft opgelopen doordat u van achteren bent aangereden, dan is degene die u heeft aangereden altijd aansprakelijk voor uw letsel. U kunt kosteloos de rechtsbijstand van letselschadebureau B&O Letselschade inschakelen om een schadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke partij.

Wat is een whiplash?

Een whiplash ontstaat doordat het hoofd onverwachts met grote snelheid van achteren naar voren beweegt. Deze beweging wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken van een whiplash. Doordat de bewegingen onverwachts plaatsvinden, krijgen de nekspieren niet de kans om zich voor te bereiden op deze beweging om de wervels te beschermen. Het gevolg is dat het gewicht van het hoofd, gemiddeld zo’n vijf kilo, aan de wervels trekt. De impact van deze onnatuurlijke beweging zorgt voor een tijdelijke verschuiving van de wervels en de omliggende banden. Als het hoofd weer tot stilstand is gekomen, dan zitten alle wervels weer op hun plaats en is er geen fysieke verandering waar te nemen. Veel mensen houden echter wel klachten over aan de whiplash die soms een paar weken aanhouden, soms een jaar en in een aantal gevallen voor de rest van het leven.

Wat zijn de oorzaken van een whiplash?

Verkeersongelukken zijn in de meeste gevallen de oorzaak van een whiplash. Dat een whiplash in de laatste decennia veel meer voorkomt dan daarvoor, komt mede door de toenemende drukte in het verkeer. Doordat ongelukken in het verkeer gepaard gaan met hoge snelheden, is het gevolg van een verkeersongeval vaak dat het lichaam een aanzienlijke klap te verwerken krijgt. Als het lichaam door de veiligheidsgordel op zijn plaats wordt gehouden, dan beweegt vooral het hoofd heen en weer bij een botsing. Deze snelle bewegingen van het hoofd ten opzichte van de romp zijn de belangrijkste oorzaken van een whiplash (U wordt echter aangeraden om te allen tijde een veiligheidsgordel te dragen!). Verkeersongelukken zijn in ongeveer 75 procent van de gevallen de oorzaken van een whiplash, in 25 procent van de gevallen zijn de oorzaken van een whiplash te wijten aan andersoortige ongevallen.

> Meer over kop-staartbotsing en whiplash

Welk type ongelukken zijn oorzaken van een whiplash?

Eén van de grootste oorzaken van een whiplash is een kop-staartbotsing in het verkeer. We spreken van een kop-staartbotsing als een auto met relatief hoge snelheid achterop een stilstaande of langzaam rijdende auto botst. Dit type ongeluk gebeurt veel voor een verkeerslicht of in een file. Door een kort moment van onoplettendheid merkt de bestuurder van de achterste auto het rode licht of de file te laat op en is hierdoor niet meer in de gelegenheid om op tijd tot stilstand te komen.

Naast verkeersongevallen zijn er echter meer oorzaken van een whiplash mogelijk. Ook bij een val, van bijvoorbeeld een keukentrap, of bij een duw tijdens een ruige rugby- of voetbalwedstrijd is het mogelijk om een whiplash op te lopen. Het is belangrijk om u dit te realiseren, omdat deze oorzaken van een whiplash dikwijls over het hoofd worden gezien. Als u na een ander type ongeluk last krijgt van pijn, evenwichtsstoornissen of concentratiestoornissen, dan is het goed mogelijk dat u een whiplash heeft opgelopen.

Zijn sommige mensen gevoeliger voor een whiplash?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor de oorzaken van een whiplash. Zo zijn er meer vrouwen dan mannen die met whiplash klachten kampen. Een aantal oorzaken van de whiplash klachten bij vrouwen worden toegeschreven aan het feit dat vrouwen een dunnere nek hebben, waardoor zij minder spiervezels hebben die de wervels beschermen tegen een onverwachte beweging. Daarnaast rijden vrouwen vaker in een kleinere, en minder schokbestendige, auto en rijden zij vaker dan mannen als passagier mee in een auto waardoor ze minder snel een ongeval zien aankomen.

Ook leeftijd speelt een rol bij de oorzaken van een whiplash. Oudere mensen hebben gemiddeld minder spiervezels in de nek en reageren doorgaans iets trager dan jongere mensen. Naast het feit dat de whiplash een grotere impact heeft op oudere mensen, herstellen oudere mensen zich ook langzamer. Hierdoor blijven de klachten meestal langer aanhouden. Ten slotte zijn de whiplash klachten heviger bij mensen die in een slechte conditie verkeren of lijden aan een aandoening zoals reuma of artrose.

> Meer over nekklachten na een aanrijding

Wat moet ik doen als ik een whiplash heb opgelopen?

Als u een whiplash heeft opgelopen na een verkeersongeval of een ander ongeluk, dan is het zaak om zo spoedig mogelijk uw huisarts te bezoeken. Ook als uw whiplash klachten pas na een aantal dagen of weken verschijnen, dan is het verstandig om de oorzaken van de whiplash te laten onderzoeken. Meestal zal uw huisarts u adviseren om de eerste week veel rust te nemen zodat u uw nek niet teveel kunt belasten. Na een rustperiode is het meestal van belang om de nek te gaan bewegen.

Schadevergoeding claimen bij whiplash

Als u een whiplash heeft opgelopen door bijvoorbeeld een kop-staartbotsing dan is in vrijwel alle gevallen de automobilist die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk voor het ongeval en de geleden schade. Naar aanleiding van uw whiplash heeft u vrijwel altijd te maken met kosten en misgelopen inkomsten. Hiervoor kunt u een schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij zodat u niet zelf opdraait voor de financiële gevolgen van uw whiplash. Als de wederpartij volledig aansprakelijk is voor uw whiplash, dan is de rechtsbijstand gratis.

> Meer over schadevergoeding bij whiplash

Letselschadebureau B&O Letselschade

Letselschadebureau B&O Letselschade is gespecialiseerd in het verlenen van rechtsbijstand bij letselschade zoals een whiplash. Onze deskundige letselschadejuristen en -experts hebben jarenlange ervaring met het afwikkelen van letselschadezaken naar aanleiding van een whiplash. Zo nodig doen wij, alvorens de letselschade vast te stellen en de schadevergoeding te claimen, een aansprakelijkheidsonderzoek naar de oorzaken van uw whiplash. Neem bij een whiplash vrijblijvend contact met ons op voor kosteloze rechtsbijstand.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74